Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

PM-es képviselők nyílt levele Áder Jánoshoz a klímaváltozásról

2015. augusztus 17. - Béres András

esoerdo20.JPG

      Meglepett, amikor levelet kaptam Áder János köztársasági elnök úrtól, melyben felkér, hogy támogassam a globális klímaváltozás elleni küzdelmét. Hiszen sajnálatos módon III. kerületi képviselőként pont az elnök úr párttársaival kell küzdenem a környezet megvédéséért. 

    Pár hónapja döntés született egy 70 fából álló fasor kivágásáról azért, hogy több parkolóhely jusson az autósoknak Békásmegyeren. Tarlós Istvánék javaslatával minden kerületi fideszes képviselő egyetértett. Tavasszal a kerületi képviselőtestület kormánypárti többsége napirendre sem vette, arra vonatkozó kezdeményezésemet, hogy forduljunk nyílt levélben a főpolgármesterhez a Római-part árvízvédelmével kapcsolatban. Pedig pont arra kértem volna a főpolgármestert, hogy az árvízvédelmet a környezetvédelmi szempontok maximális figyelembe vétele mellett, a fák megóvásával, átláthatóan és a lakosságot bevonva valósítsák meg.

     Egyfelől örülök, ha elnök úr a szívén viseli a környezetvédelem ügyét, másrészt hiteltelennek tartom, ha Áder János kezdeményezését, mivel a Fidesz képviselőjeként szó nélkül hagyta, megszavazta vagy köztársasági elnökként aláírta az alábbi törvényeket és megegyezéseket:

  • A Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatban az orosz-magyar nukleáris egyezményt, a hitelszerződést és az atomtörvény-módosítást. Ez utóbbi titkosítja a beruházással kapcsolatos adatokat.
  • A környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságok leépítését, kiüresítését, a magyar környezetvédelmi rendszer szétverését, 
  • a nemzeti parkok tönkretételét, ellehetetlenítését,
  • a Normafa-törvényt,
  • a Dagály-törvényt,
  • a Városliget-törvényt, 
  • a kiemelt beruházásokról szóló törvény módosításait (több alkalommal), amelyek értelmében nem kell figyelembe venni egy adott beruházásnál a környezetvédelmi előírásokat (sem),
  • a Római-part kiemelt beruházássá nyilvánításáról szóló törvényt, 
  • a palagáz-kitermelés adójának a csökkentését tartalmazó törvényt,
  • a Világörökség-törvényt, 
  • és a földtörvényt, amely a magyar kistermelők, a biogazdálkodás és az egészséges élelmiszertermelés helyett kormány-közeli birtokosok kezébe játssza át a magyar termőföldvagyont. 
  • Egy szót sem szólt az igazságtalanul meghurcolt környezetvédő, Zsák Ferenc ügyében

     Ezekből is látható, hogy a PM-es képviselőknek ma Magyarországon épp az elnök úr (volt) pártjával, a Fidesszel kell megküzdenünk, hisz sorozatosan hoznak környezetromboló intézkedéseket, vágnak ki feleslegesen fákat, hagyják figyelmen kívül a környezetvédelmi szempontokat, ezért elsősorban a saját háza táján lenne tennivalója.

      Ha komolyan gondolta az önkormányzatoknak és képviselőiknek írt levelét, akkor kérjük, hogy a fent felsorolt ügyekben foglaljon állást, változtassa meg eddigi álláspontját és cselekedjen a klímavédelem sikeréért! Ma nem elegendő globális szinten környezettudatosnak lenni és küzdeni a klímaváltozás ellen, hanem mindenkinek elsősorban helyi szinten kell tennie ellene, hiszen helyben hozott döntések okozzák a klímakatasztrófát. A klímát nem jó szándékú levelekkel, hanem felelősen meghozott döntésekkel, körültekintő és környezettudatos törvényalkotással lehet megvédeni

 

   

     Mivel az Elnök Úr abban a szerencsés helyzetben van, hogy érdemben is hatással lehet az eseményekre, ezért örülünk különösen annak, ha felvállalja az utóbbi években mostoha sorsú környezetvédelmi szempontok képviseletét és kérjük, hogy álljon élére az átgondolatlan és értelmetlen PAKS2 beruházás elleni harcnak!

     A PM-es képviselők Elnök úrnak írt levelében, kérjük, hogy ezekben az ügyekben vegye fel a kapcsolatot párttársaival, az ország közjogi méltóságaival és kezdeményezze egy környezettudatosabb döntés meghozatalát! Addig kezdeményezése bizony hiteltelen marad és az Ön személye többet árt, mint használ a klímavédelemnek, s a környezetünkért felelős képviselőkként nem csatlakozhatunk üres, tartalom nélküli kezdeményezéséhez. Szavak helyett, tettekre, felelős döntésekre van ugyanis szükség. Bizonyítsa be, hogy nem csak politikai haszonszerzésből tűzte zászlajára a klímavédelmet!

Az alábbi nyílt levelet vittük el Elnök Úrnak:

http://parbeszedmagyarorszagert.hu/hir/level-ader-janoshoz

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr367712156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása