Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Vajon tényleg rágalmazás és uszítás egy tényeken alapuló véleménynyilvánítás?

2016. május 25. - Béres András

 

A Római-partért Egyesület feljelentett rágalmazásért és "közösség elleni uszításért". Az általuk kifogásolt kifejezés a "nagyértékű ingatlanok tulajdonosainak lobbiegyesülete" volt.

Mindenki megítélheti mennyire sértő ez, egy olyan egyesületre nézve, melynek tagjai saját bevallásuk szerint is a parton lévő ingatlanok tulajdonosai és évek óta nyíltan azt szorgalmazzák, hogy közvetlenül a parton, közpénzből - az érintett ingatlantulajdonosok költségvállalása nélkül - épüljön fel a védmű. Megjegyzem az egyesület elindult a választásokon, így nyilvánvalóan közszereplést vállalt, ami együtt jár azzal, hogy jobban kell tűrniük a kritikát.

Ahhoz képest, hogy ők jelentenek fel engem, már a feljelentés szövege is hemzseg a csúsztatásoktól és rágalmaktól, de hát lelkük rajta:

Azt állítják, hogy én és az általam képviselt szervezet, azaz a Párbeszéd Magyarországért Párt" eddig eredményesen akadályozta meg a Duna partjára tervezett mobilvédmű tervezési, engedélyezési eljárását".

Bármennyire is hízelgő ez az állítás nem igaz. Jelenleg Magyarországon semmilyen beruházást nem lehet megakadályozni jogos környezetvédelmi aggályokra hivatkozva, ha a fideszes többség meg akarja azt valósítani. Különösen igaz ez az olyan kiemelt állami beruházásokra, mint a "Csillaghegyi-öblözet" árvízvédelme. Jó példa erre a Kossuth tér vagy a Dagály fatarolásos átépítése.

Különösen vicces az a párhuzam, amely szerint az én 2015. októberében elhangzott félmondatom hergelte fel egyesületük tagjai ellen a dühös tömeget 2013 tavaszán. Bizonyára hibás vagyok azért, mert két és fél éve valaki állítólag mondott nekik valamit, amin megsértődtek.

Emellett az árvízvédelem szempontjából legköltséghatékonyabb megoldásnak titulálják a partmenti mobilgátat, úgy, hogy fogalmunk sincs arról, mennyibe kerülne a beruházás, pontosan milyen előnyökkel és hátrányokkal járna, és mik az alternatív megoldások költségei.

Különben a sok csúsztatás miatt itt is szeretném kiemelni, hogy én nem az árvízvédelem megoldása ellen vagyok.Magam is felelőtlennek érzem az eddigi kormányok és különösen az el,múlt 5 évben minden kontroll nélkül működő kormányának halogatását. Bár ma nincs kire mutogatni 5 év csak egy erősen vitatott koncepcióra és egy megsemmisített közbeszerzésre volt elég. Közben tudatosan nem költenek a Római-partra és hagyják lepusztulni ezt a gyönyörű területet.Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartom, hogy az árvízvédelmet a környezetvédelmi szempontok teljes ignorálása mellett valósítsák meg és 5 kilométer hosszan elpusztítsák a most még természetközeli partszakaszt. Szintén vállalhatatlan az ellenzők és a partot használó budapesti lakosság véleményének figyelmen kívül hagyása. Ezért kezdeményezett Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere fővárosi képviselőként népszavazást ez ügyben, és ezért szorgalmazzuk, hogy a védekezést ne a part mentén, hanem a part megóvása mellett a kerítések vonalában valósítsák meg. Szerintünk akkor is ez a közérdek, ha magánérdek sérelemmel és kisajátítással jár.

Tehát a nézeteltérés, valóban adott és ez rendjén is van egy demokráciában, miképp az is, ha valaki a saját érdekeinek védelmére egyesületet alapít, azonban vita helyett a más véleményen lévők feljelentgetése inkább szánalmas.

Örök tanulságul, íme a feljelentés az Egyesület által nyilvánosságra hozott kivonata:

          FELJELENTÉS

 

 

Kivonat abból a feljelentésből amit Egyesületünk tett megunva azt a sok méltatlan támadást, amit folyamatosan el kell szenvednünk minket rágalmazóktól!!
Budapesti II. és III. Ker. Bíróság

 

Tisztelt Bíróság!

Alulírott az Egyesület a Római Partért ( Bp. 1039 Kossuth Lajos üdülőpart 14. ) , az Egyesület nevében a Büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 171. § (1) bekezdése alapján az alábbi feljelentést tesszük.

Egyesületünk 2006-ban alakult abból a célból, hogy összefogva a helyi lakosságot, szorgalmazzuk, támogassuk Budapest III. kerületében, a Római parton közvetlenül a Duna partján létesítendő mobil árvízvédelmi védmű megépítését. Véleményünk szerint (és mára a szakmai fórumok szerint is) ez a legbiztonságosabb, legköltséghatékonyabb megoldás az árvíz elleni védekezésre. A 2002-es árvizet követően sokan ígérték a védmű megépítését (korábbi Kormányok, korábbi Miniszterelnökök, korábbi Főpolgármester), mégis ez a mai napig nem történt meg! A Kormány, a Belügyminisztérium, Tarlós Főpolgármester úr, valamint a III. kerület Polgármestere Bús Balázs úr támogatják a Duna partján építendő védmű ügyét, de ennek ellenére az ellenzők hada - így Béres András és az általa képviselt politikai szervezet - eddig eredményesen akadályozta meg a Duna partjára tervezett mobilvédmű tervezési, engedélyezési eljárását. 2015. október 30-án az M1 TV Ma este című műsorában 20:45 óra körüli időben "vita a római-parti mobilgát építése körül" címmel egy stúdió beszélgetés volt Béres András és Búzás Győző részvételével.

Ennek során - élő adásban - Béres András a PM III. kerületi képviselője, volt polgármesterjelöltje közölte, hogy Egyesületünk „nagy értékű ingatlanok tulajdonosainak lobbi egyesülete”. Azt azonban, hogy ezen állítását mire alapozta, Béres András természetesen nem közölte. Tény, hogy az Egyesület több tagja is rendelkezik a Római-part területén ingatlan tulajdonnal, azonban az Egyesület alapszabályában lefektetettek alapján Béres András idézett állítása teljesen valótlan tartalmú. Béres András ezen kijelentésével egyértelműen arra próbált utalni, hogy az Egyesület tagjai ingatlanspekulánsok, amivel az Egyesültre és azok tagjaira nézve sértő, a közvéleményt jelentősen befolyásoló, az Egyesületet és azok tagjait negatív színben feltüntető állítást fogalmazott meg. Ezzel pedig - véleményünk szerint - elkövette a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. év C. törvény 226. § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés b) és c) pontja szerint minősülő rágalmazás vétségét. Figyelemmel arra, hogy Béres András ezen kijelentését nyilvánvalóan politikai, így a római-parton élő lakosság elleni érdekből követte el, véleményünk szerint cselekményével elkövette a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. év C. törvény 332. § c) pontjába ütköző és aszerint minősülő közösség elleni uszítás bűntettét is.

Tekintettel arra, hogy mindezek súlyos csúsztatások, valótlanságok, véleményünk szintén Béres András ezzel már korábban is kimerítette a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. év C. törvény 226. § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés b) és c) pontja szerint minősülő rágalmazás vétségét, valamint a 332. § c) pontjába ütköző és aszerint minősülő közösség elleni uszítás bűntettét.

2013. év tavaszán a Duna partjára többek közt a PM által is szervezett „védjük meg a Római-parti fákat” szlogenalatt gyülekező, vonuló tömegből többen valótlanságokat, szitokszavakat , "karvalytőke", "nyerészkedő milliárdosok és azok bérencei", "Tarlós bérencei" - kiabáltak felénk! Megrettentő volt a szónokok által felhergelt tömeg dühe ami felénk irányult, és csupán a mi higgadtságunkon múlt, hogy a felhergelt tömeg haragja nem fajult tettlegességgé.

A fent leírtak alapján látni kell, hogy Béres András legutolsó rágalmazó megnyilatkozása nem egyedi eset, politikai érdekből folyamatosan, szinte állandó jelleggel tájékoztatja félre a közvéleményt oly módon, hogy a vele ellentétes érdekű szervezetekről és emberekről, így az Egyesületről és azok tagjairól, a társadalmilag elfogadott, "normális" politikai megnyilvánulásokat nélkülözve, a szélsőséges és gyűlöletkeltésre alkalmas populáris kifejezéseket és gondolatokat (sztereotípiákat) felhasználva, valótlanságokat állít, így az Egyesületet és azok tagjait rossz színben tünteti fel, megbélyegzi, és rágalmazza, amivel súlyos és jelentős joghátrányt okoz.

Fentiekre tekintettel kérjük a Tisztelt Bíróságot, hogy az ügyben Béres András büntetőjogi felelősségének tisztázása és megállapítása érdekében nyomozást elrendelni szíveskedjen.

Budapest, 2015. november 17.

 

Tisztelettel:
Egyesület a Római Partért

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr198133436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása