Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata is beszáll a népszavazási kampányba – jól megmondják hogyan szavazzunk

2016. szeptember 30. - Béres András

         

gyuli.PNG

       A múlt pénteki testületi ülésen számomra teljesen váratlanul, helyben osztott anyagként napirendre került a betelepítési kvótákkal kapcsolatos népszavazás. A javaslat szerint a Képviselő-testület  kéri a kerület lakosságát, hogy állampolgári „kötelezettségével” élve menjen el szavazni, sőt az is megmondja, hogy „nemmel” kell szavazni. Emellett felkéri a polgármestert, hogy erről tájékoztassa a lakosságot.

       Értem, hogy a kormány aggódik a népszavazás eredményessége miatt. Nem véletlenül költöttek el egy kisebb kórház felépítésére elegendő közpénzt a kampányra.  Még az önkormányzati választások esetében sem történt mozgósítás, pedig ott indokolt lett volna. Az végképp példátlan és elfogadhatatlan, hogy egy népszavazás esetén egy konkrét szavazási magatartás mellett kampányol a testület. Emellett törvénytelen is ez a gyakorlat, hisz az Önkormányzat csak saját hatáskörébe tartozó ügyekben költhet pénzt. Az önkormányzatok semmiféle törvény adta feladatkörébe nem tartozik sem az országos népszavazáson való részvétel, sem pedig a referendum tárgya, így a tájékoztató kampányra elherdálásra kerülő összegek a hűtlen kezelés határát súrolják. Két hete a NVB kimondta, hogy jogsértés történt Óbudán, amikor a kerület logójával feliratozott trikókban kampányoltak a népszavazáson leadandó „nem” szavazat mellett. Az, hogy az ismeretlen elkövetők a Fidesz-KDNP pultja mellett, annak szórólapját osztogatva, narancssárga trikóban voltak arra már nem volt elegendő ok, hogy az NVB azt is kimondja, hogy a jogsértést a Fidesz-KDNP követte el. 

            Megjegyzem, magam is ellenzem a kötelező betelepítési kvótát, és ha jól tudom az EU is kihátrált már ebből a javaslatból. Így a népszavazásnak a kormánypropagandán kívül nincs valós jelentősége, hisz a kormány így is, úgy is, továbbra is azt tesz Brüsszelben, amihez kedve van. Kizárólag az Orbán kormány megerősítésére jó az egész hisztériakampány és hercehurca.

            Végtelenül szomorú, hogy ezzel raboljuk a képviselők idejét, míg a kerületi lakosság mindennapi élete és egészsége szempontjából lényeges ügyekben előkelő idegenként viselkedünk. A Római-part megmentése, a kerületi iskolák államosítása,  a Gázgyár kármentesítésének mielőbbi megkezdése  ugyanis nem kerületi hatáskör, így az ilyen témák nem szoktak napirendre kerülni.

            A sajtóban több cikk megjelent miszerint megfenyegették a Fidesz helyi politikusait, hogy a karrierjükbe kerül, ha nem sikerül a mozgósítás. Például a Népszabadság is írt erről: 

http://nol.hu/belfold/nepszavazas-kvota-fidesz-orban-viktor-felelem-politika-1633019  

            El is indult a versenyfutás az önkormányzatok között, hogy ki tud alázatosabban kiállni Orbán Viktor mellett. Megjegyzem ebben alulmaradt a III. kerület, hisz nyíltan nem ajánlanak fel kerületi közpénzt a kampányra és az indoklás mellőzi a sajnálatos módon megszokott uszítást és gyűlöletkeltést.

Az alábbi kérdéseket tettem fel az ülésen:

  • Hány menekültekkel kapcsolatos probléma volt eddig a kerületben?
  • Az eddigi választások és népszavazások esetén szokás volt-e részvételre buzdítson, sőt állást foglaljon valamely szavazási magatartás mellett?
  • Miért helyben osztott indítványként kell ilyet tárgyalni? (Ez az eljárás egyenlőtlen helyzetet teremt a képviselők között, mivel az információhiányban tartott ellenzékieknek pár perc alatt, konzultálási lehetőség nélkül kell reagálniuk és dönteniük a szavazatukról. Nem hirtelen felmerült ügyről van szó, így az előterjesztő, nyilván tudatosan nem tájékoztatta időben a képviselőket.)
  • Milyen formában tervezi a polgármester a tájékoztatást? Lesz-e ennek költsége, és ha igen mennyi? Van-e lehetőség a megjelenés előtt megismerni a tájékoztatás szövegét? A tájékoztató részét képező különvéleményüket hány karakterben fogalmazhatják meg ez ügyben a képviselők?

Az ülésen csak részben kaptam választ, remélem később – valószínűleg a népszavazás után – a többi kérdést is megválaszolják. Megtudtam,  a tájékoztatás annyiból áll, hogy a testület a polgármesteren keresztül felkéri a lakosságot a szavazáson történő részvételre és a „nem” szavazatra is.

Különvélemény kommunikálására nem adnak lehetőséget.

Addig is üzenjünk Orbán Viktornak, hogy nem ilyen Magyarországot akarunk, nem kérünk az állami szintű gyűlöletkeltésből! Ezt a szavazás bojkottjával vagy érvénytelen szavazattal tehetjük meg.

A PM tüntetését betiltotta a Fidesz fiókszervezeteként működő Nemzeti Választási Bizottság.

Nem hagyjuk magunkat, fellebbezünk és október 2.-án 16 órától a Kossuth téren megtartjuk   demonstrációnkat az erőszakmentes Magyarországért.

Legyünk minél többen, üzenjünk Budapesten is Orbán Viktornak!

https://www.facebook.com/events/827695177363060/

 

tuntetes.png

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr1911753887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása