Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Most megtudhatod ki, mennyit tett a kormányváltásért /avagy kinek fontosabb a pártérdek?

2018. április 03. - Béres András

 

dilemma.PNG

A választások előtt naponta különböző közvélemény-kutatási adatok érkeznek. A pártok pedig egymásnak ellentmondó közleményeket adnak ki. Választó legyen a talpán, aki jól átlátja a helyzetet. Ebben szeretnék segíteni azzal, hogy leírom, szerintem mik a pártok választástechnikai érdekei, hogy világosabb legyen, miért mondanak valamit a politikusok, hogy mit tarthatunk igaznak és miben akarnak megvezetni minket.

A Fidesz hatalmon maradása érdekében kialakított választási rendszerben az ellenzék nehéz helyzetben van. Egyrészt az egyfordulós választásokon nyilvánvalóan kénytelenek együttműködni, másrészt igyekeznek a pártérdekeiket szem előtt tartani. A pártok érdeke sok szempontból a helyzetüktől/támogatottságuktól függ. 

A választóknak azonban másféle érdeke van. Egy részük Orbán győzelmében érdekelt, ők jelenleg kisebbséget, de egy nagyon jól szervezett kisebbséget képviselnek. A csendes többség kormányváltást szeretne, de sok egymással rivalizáló párt között kell választaniuk.

Az 1% körüli támogatottsággal rendelkező pártok érdeke az 1% elérése, hogy ne kelljen visszafizetni a kampánytámogatást és a párt állami támogatásban részesüljön a következő 4 évben. Ez a párt szempontjából fontos ugyan, de nem eredményez parlamenti képviseletet, sőt megnehezítik a kormányváltást, mert szavazók tömegét bírják rá arra, hogy elvesztegessék a szavazatukat.

A közepes támogatottsággal rendelkező pártok célja az 5%-os parlamenti küszöb elérése. (A határon túli szavazatok miatt, ez a belföldi szavazatok kb. 5,5%-a lesz). Kétpárti szövetség esetén pedig 10% kell. Akinek ennyi támogatója van, az számos (kb. 20-30) helyen tudja érdemben befolyásolni azt, hogy ki nyeri meg a körzetet, ezért nagy a pártok felelőssége.

Aki a kormányváltásért küzd, annak az a fontos, hogy az ellenzék a 106-ból minél több egyéni körzetben legyőzze a Fideszt, mert csak így lehet parlamenti többséget szerezni. Akkor lesz változás, ha minimum 55-60 helyen egyértelművé tesszük, ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt és a választók őket támogatják. Ehhez azonban együttműködésre, visszalépésekre van szükség, amely áldozatvállalással jár a szűken értelmezett pártérdekkel szemben.

Ezért érdemes megnézni, hogy az egyes pártokra leadott szavazatok mennyire szolgálják a szavazók valódi szándékát, a kormány megtartását vagy leváltását, illetve, hogy mely pártok tesznek valóban a változásért, kik hoztak áldozatot, és kik azok, akik inkább csak beszélnek róla…

Az alábbi táblázatban próbáltam összehasonlítani a pártok lépéseit saját érdekükben, és a kormányváltásért tett eddigi gesztusaikat. Az utolsó oszlopban kaptak egy értékelést arra vonatkozóan, hogy mekkora áldozatot hoztak a kormányváltásért. Ezt a párt támogatottságának és az elengedett körzetek számának szorzatával határoztam meg, így minél nagyobb az érték, annál többet engedett az adott párt. (Ez azért igazságos, mert egy nagyobb párt részéről nagyobb gesztus, ha átenged egy körzetet, mivel sokkal több szavazatról mond le.)

Ezt a listát az MSZP-Párbeszéd vezeti, mert ők nagy támogatottság mellett sok körzetet engedtek el, és a Jobbik és az LMP zárja, mivel ők nem működnek együtt másokkal.

 visszalepesekvegleges.PNG

 Remélhetőleg még minden párt javít az értékelésén, igyekszem majd naprakészen tartani a változásokat. 

A Fidesz esetében egybeesik a szavazói akarata és a párt érdeke, hisz mindannyian újabb Orbán kormányt szeretnének. Nincs szükségük taktikázásra a saját képükre formált választási rendszerben. Sok közutálatnak örvendő, korrupciós ügyekben lejáratott egyéni jelöltet is indítanak. Orbánnak ez az érdeke, hiszen könnyebb zsarolható, önálló politikai akarattal nem rendelkező képviselőkkel dolgoznia. A korrupció a Fidesz szavazóknak sem érdekük, de kevesen büntetik az egyéni jelöltet. Aki mégis ezt tenné, az csak listán szavazzon a kedvenc pártjára, egyéniben válasszon szimpatikusabb jelöltet.

Az MSZP-Párbeszéd a Liberálisok támogatásával a demokratikus ellenzék legerősebb pártszövetsége. Nekik van a legnagyobb esélyük a kormány leváltására és Karácsony Gergely személyében az ő miniszterelnök-jelöltjük Orbán legesélyesebb és legnépszerűbb kihívója. (Várhatóan a Jobbik több listás szavazatot kap, de az egyéni képviselőkkel az MSZP-Párbeszédnek lesz nagyobb frakciója) Ez a szövetség megegyezett a DK-val, csak 61 helyen indult el a 106-ból és azóta is visszalépett 3 civil, illetve 1 helyen az Együtt és 2 helyen az LMP  jelöltje javára, hogy esélyt adjon egyéni győzelmükre. Az utolsó pillanatig tárgyaltak további visszalépésekért. Így áldozatot hoznak a pártérdek szempontjából, de jelentősen növelik a kormányváltás esélyét.

A DK támogatottsága 6% körüli. Ők megállapodást kötöttek az MSZP-Párbeszéddel, így nem indulnak egymással szemben. 45 helyen indultak és két helyen visszaléptek az LMP és 1 helyen az Együtt javára.  

A Jobbik a legtámogatottabb ellenzéki párt. Várhatóan ők kapják a legtöbb listás szavazatot. Az ő helyzetük érdekes, mert szélsőjobboldali pártként a fővárosban elsősorban a Fidesztől vettek el szavazókat, míg vidéken jórészt a baloldaltól. A szavazóik többsége kormányváltást akar és együttműködést ennek érdekében. A Jobbik ennek ellenére senkivel sem tárgyal, elindul mindenkivel szemben mind a 106 körzetben. Az együttműködés teljes hiánya sok körzetben a Fideszt erősíti.

Az LMP reális célja a parlamenti küszöb elérése. Emellett 6-7%-os támogatottságuk miatt számos egyéni körzetet lehetne megnyerni, amennyiben az LMP hajlandó lenne együttműködni. Ez esetben ő közös jelöltjeik is esélyesek lennének egyéni győzelemre, így jóval több mandátumhoz juthatnának, ráadásul más körzetekben elősegíthetnék az esélyes  ellenzéki jelöltek győzelmét. A párt szavazóinak több mint 90%-a kormányváltást akar és elvárná, hogy a pártja is támogassa azt. Szavazóik többsége szívesen átszavaz egy esélyes baloldali jelöltre. Az LMP esetében így egybeesik a technikai pártérdek és a kormányváltás elősegítése. Ennek ellenére a párt határozottan elutasít minden együttműködést másokkal, ezzel nagy mértékben segítve Orbán hatalmon maradását. Összesen 6 helyen léptek vissza, így is 100 helyen van még jelöltjük, nem támogattak olyan civil jelölteket, mint Mellár Tamás vagy Kész Zoltán és a fideszes ajánlásokat elfogadó képviselőjük sem lépett vissza egyelőre. Érdekes kérdés, hogy vajon miért viselkednek ilyen illogikusan. Tényleg vakon hisznek valamilyen a valóságtól elrugaszkodott elvben, vagy a párt vezetőinek egyéni érdeke a Fidesz hatalmon tartása? Végül is, mindegy mi az ok, a lényeg, hogy az LMP választói akaratával szembefordulva, bármit is próbál kommunikálni, gyakorlatilag a Fidesz hatalmon maradását támogatja.

A Momentum támogatottsága 2% körüli. Így ők jó eséllyel meghaladják az 1%-os eredményt, ezáltal kapnak állami támogatást a következő ciklusban, amiből építhetik a pártot, de kis eséllyel szerzik meg pár nap alatt az 5%-os küszöb eléréséhez szükséges kb. 180 000 új szavazót. Új pártként számukra ez az eredmény is siker. Szinte az egész országban, 97 helyen sikerült jelöltet állítaniuk és eddig is hajlottak az esélyes ellenzéki jelöltek támogatására, egyoldalú gesztust gyakorolva 11 helyen visszaléptek. A Momentum pártérdeke a minél jobb listás szereplés, esetleg az 5% elérése, ennek érdekében tesznek gesztusokat. Ugyanakkor nagy esély van arra, hogy a kormányváltó választási akarat nem érvényesül a rájuk leadott listás szavazatokkal, mert ezek elvesznek, ha a párt nem éri el a parlamenti küszöböt.

Az Együtt 1% körüli támogatottsággal rendelkezik. Számukra reális veszély, hogy becsúsznak 1% alá, elveszítve ezzel a kampánytámogatást és a későbbi állami támogatást. Tovább nehezíti a helyzetüket, hogy csak 45 helyen sikerült jelöltet állítaniuk, amiből 15 helyen visszaléptek. Nekik azonban pár helyen van olyan esélyes jelöltjük, akik a visszalépéseknek hála megnyerheti a körzetet. Így az Együttnek is lesznek parlamenti képviselői. Stratégiájuk segített a választók kormányváltó akaratát és a párt parlamentbe jutási érdekét összehangolni. Listán szinte biztos nem érik el az 5%-ot, mert ehhez kb. 240 000 új szavazóra lenne szükségük, miközben 6 év alatt kb. 60 000-t gyűjtöttek csak. Így a rájuk leadott listás szavazatok várhatóan elvesznek  kormányváltás szempontjából.

A Kétfarkú Kutya Párt is 1% körül áll. A viccpárt 39 helyen indított képviselőjelöltet. Szinte biztos nem érik el pár nap alatt az 5%-os küszöböt és sehol sincs győzelemre esélyes jelöltjük. Így a rájuk leadott szavazatok nagy eséllyel elvesznek. Ettől még várhatóan lesz annyi szavazójuk, hogy némi állami támogatást kapjanak a következő ciklusban.

Összességében az látszik, hogy aki meg akarja buktatni az Orbán kormányt, annak továbbra is a legesélyesebb ellenzéki jelöltre érdemes szavaznia, míg listán érdemes olyan ellenzéki pártra szavaznia, akik biztosan elérik az 5%-os küszöböt.

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr8713803448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tisztességes Természettudomány 2018.04.03. 19:44:28

Nem értem, mi viszi rá a Momentumot arra, hogy 92 helyen elinduljon. Nagyon fognak azok a szavazatok hiányozni mind a 92 körzetben az ellenzéknek.

Ugyanez az Együttre és a Kutyapártra is igaz.

Kivlov 2018.04.03. 19:46:46

Nincs szükség kormányváltásra. A többiek még rosszabb alternatívák.

2018.04.03. 19:51:41

Ez a matek pubikáim ? Olyan aranyosak vagytok :)

baldoc 2018.04.03. 20:05:26

@Kivlov: "A többiek még rosszabb alternatívák."
Maga politikai mazochista??

Komodoi23 2018.04.03. 20:09:58

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A baloldal már rengeteget tett az ország tönkretételéért (államadósság, privatizáció), a Jobbik viszont soha semmit, tehát nem a Jobbiknak kell visszalépnie a kártevők javára.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

mh1973 2018.04.03. 20:27:56

@Komodoi23: mivel a jobbik egyéniben sehol az ég világon nem tudna győzni, ezért nekik kellene észnél lenniük! Egyébként amint oda kerülnének a bödön közelébe szétlopnák magukat és azt is tudják, hogy kell megtenni, hisz ott van mögöttük az ország egyik legnagyobb tolvaja!

Komodoi23 2018.04.03. 21:09:58

@mh1973:

Ez csak feltételezés, az viszont befejezett tény, hogy a baloldal iszonyatos károkat okozott az országnak.

2018.04.03. 21:23:28

@Kivlov: Köszönjük, Emese!

@Komodoi23: "a baloldal iszonyatos károkat okozott az országnak"

Hány éves vagy, kiscsikó?

Hórukk 2018.04.03. 22:33:31

@baldoc: Nem csak politikai, egyébként nem élne a szovjetunióban.

megvagyhadnagy 2018.04.04. 06:37:32

Már csak pár nap és vége. Vége ennak a szánalmas számolósdinak. Aztán marad a sebek nyalogatása és a felelősök keresése. Semmi extra, csak a szokásos ballibsi plitizálás. Az ilyen kiszámolósdival kiszenvedett ESETLEGES minimális győzelem milyen kormányt, milyen kormányzást szülne? Ki akarja ezt? További kellemes vergődést. A többieknek meg kis türelmet, pár nap és vége.

Kivlov 2018.04.04. 07:54:23

@baldoc:
nem. racionalista. nem akarom, h újra szétqrják a gazdaságot maszopék.

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2018.04.04. 10:25:24

én nem vagyok statisztikus észkombáj, de ha egy a közvéleménykutatások szerint eleve esélytelen jelölt mond le, az nem kisebb költség, mintha egy "valamennyire" esélyes jelölt mond le? arra akarok kilyukadni, hogy ez a szorzósdi jól néz ki, de valójában helyesebb a pártok "mártíromsági mutatójának" nevezni, mivel úgy számoltál, hogy minden egyes jelöltnek pontosan ugyanannyi esélye volt az induláskor, ami meg természetesen nem igaz, mert vannak körzetek, ahol az MSZP-P-nek esélye nincs a fidesszel szemben (vidéken).

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2018.04.04. 10:27:05

@Megyko: Persze bárki mást is vehettem volna példának, csak az ő mártíromsági mutatójuk volt épp a legmagasabb.

szekertabor · provo.blog.hu 2018.04.04. 11:14:41

Akárhogyan nézem, a jelenlegi támogatottsági adatok alapján a kormány megbuktatásának szándéka egyértelműen antidemokratikus, hiszen a legtámogatottabb párt megérdemelt győzelmének megakadályozására kikényszerítené a két legtámogatottabb ellenzéki párt (ádáz ideológiai ellenfelek) összefogását. Ugyanis ellenzéki győzelem sem az MSZP-DK, sem a Jobbik szavazói nélkül nem lehetséges. Ha ez nem antidemokratikus, akkor mi?

Júlia Pless 2018.04.04. 12:51:45

A nagy kérdés, amire csak április 9-én kapunk választ: NÖVEKSZIK VAGY CSÖKKEN AZ OTTHON MARADÓK SZÁMA ?
süti beállítások módosítása