HTML

Béres András

Friss topikok

Címkék

Áder és Orbán lovagiatlan lovagjának már a pápa sem szent...

2017.07.17. 19:18 Béres András

Bayer Zsolt szerinte "hűvős és mértéktartó módon" fogalmazva "marhának", "argentin libsinek" és "migránsnak" titulálta a Szentatyát.

papa.jpg

Majd azt is kihangsúlyozta, hogy „ne képzelje azt, hogy amit ő (Ferenc pápa) mond, az isteni kinyilatkoztatás, egy hülye, ostoba politikai vélemény, és ekképpen is kell hozzá viszonyulni   
Ezután kijelentette, ha az EU a jelenlegi úton jár, akkor „ott kell hagyni az uniót, ezt az egész ótvaros disznóólat, ott kell hagyni a francba, le kell zárni a határainkat, azok meg ottan rohadjanak meg!”
   
A református vallású Bayer úr figyelmét nyilván elkerülte, hogy egy katolikus többségű országban él és szégyenszemre ennek az országnak a magas rangú kitüntetését viseli, különben aligha sértené meg mélységesen a magyar katolikus hívők millióit.
Értjük, hogy Ferenc pápa bibliai kiállása a szegények és elesettek mellett, ellentétes a kormány gyűlölködő politikájával. Ellentétes azzal a szándékkal, hogy ellenségképet kreálva, elvonják a figyelmet az egészségügy, az oktatás tragikus állapotairól és a fiatalok kilátástalan helyzetéről. Mindez azonban nem a pápát minősíti.
   
A Fidesz belső köréhez tartozó megmondóember,  szájából igen aggasztó az EU-ról alkotott vélemény.
 
Vajon így készíti elő a Fidesz Magyarország kiléptetését az EU-ból?
Azt akarják, hogy visszaküldjék a magyar munkavállalókat, és ismét határellenőrzést vezessenek be az osztrák-magyar határon?
Bayer úr nyilván azt sem tudja, hány magyar szülő gyermeke választotta kilátástalan helyzetében azt, hogy az EU más országaiban vállal munkát.   
   orban_bayer.jpg
Bayer ismét bebizonyította, hogy méltatlan hazánk Lovagkeresztjének birtoklására.
Kíváncsian várjuk a magas állami kitüntetést átadó, majd később a "közbeszéd állapotáért" aggódó Áder János reakcióját. Elfogadható szerinte az olyan "közbeszéd", amely trágár szavakkal, emberi méltóságában sért és megaláz mindenkit, aki bármit is másképp gondol, mint Bayer a mindentudó, felkent zseni?
Ha Ádernek sem tetszik ez a stílus, vajon szóvá meri majd tenni? Az eddigi megalkuvó viselkedése nem ad okot túl sok optimizmusra.

3 komment

Vízbe szórt milliárdok - vizes VB Orbán módra

2017.07.13. 16:47 Béres András

 

 

vizbe_szort.jpgA vizes VB szervezése iskolapéldája annak, hogy működik a Fidesz kormány. Nem tudhatjuk, hogy a lassan üzemképtelen 3-as metróval eljuthatunk-e a rendezvény helyszíneire,  

épp a héten halt meg tragikusan egy kislány, akit nyitott mellkassal kellett átszállítani egy másik kórházba, mert nincs pénz arra, hogy a Gyerekszív Klinikának saját CT-je legyen.

Eközben presztízsberuházásra semmi sem drága. A haveri cégeknél, átláthatatlanul elköltött közpénz sokszorosa a tervezettnek. Cserébe silány minőségű, később nehezen hasznosítható projektek épültek.

Mennyibe is kerül nekünk a Vizes VB?

A VB költségei folyamatosan emelkednek, már az eredetileg tervezettnek több mint négyszeresére nőttek, a tervezett 38 milliárd forinttal szemben, várhatóan meghaladják majd a 170 milliárdot.

Így minden magyar adófizetőnek - Önnek is- legalább 42 000 forintjába kerül ez a presztízsrendezvény. Én is szívesen megnézem a versenyeket, de ennyiért nem vettem volna rá jegyet, ahogy sok más magyar állampolgár sem.

A költségek akkor kezdtek igazán elszállni, amikor kiderült, hogy kiszállunk az olimpiarendezésből a lakossági tiltakozás miatt. Sajnos a népakarat ellenére a kormány mindenképpen sportrendezvényre akarja elverni a már leosztott összeget.

Egy 2015-ös törvény szerint „a világbajnokság megrendezésével és szervezésével összefüggésben lebonyolítandó közbeszerzési eljárások tekintetében az ajánlatkérő minden esetben jogosult a közbeszerzésekről szóló törvény szerinti, rendkívüli sürgősségre alapított hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazására."

Így a pénz elköltésekor még a szokásos irányított közbeszerzést is kerülték, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljáráson osztották le a munkákat Fidesz közeli cégeknek. Arcpirító, hogy az elszállt költségek fedezésére például a szociális és gyerekvédelem területéről vont el 90 millió forintot a kormány.

A kétórás budapesti nyitóünnepség megvalósításának összköltsége megközelítőleg 3,4 milliárd forint lesz, ennek részleteit az illetékesek nem hajlandóak megosztani a nyilvánossággal. Az esetleg fellépő világsztárok sorozatos lemondása után nem tudjuk mit is kapunk ennyi pénzért. Összehasonlításképpen, a Sziget nagyszínpada hangosítással, az összes világhírű előadóval egy hétre körülbelül feleannyiba kerül, mint a 120 perces megnyitó ünnepség.

Durva példa a pénzszórásra a 2,1 milliárdért épült Batthyány téri ideiglenes szupertoronyugró-torony ahonnét 15 millió forintba kerül majd minden egyes pontozott ugrás. Ez esetben Orbán tanulhatott volna orosz példaképétől, mert a magyar torony épp nyolcszor került többe, mint a Putyinék által a kazanyi úszó VB-re épített hasonló célú létesítmény.

 

Silány minőségű megvalósítás

Sajnos csak az volt a fontos, hogy kormányközeli cégek nyerjenek és tovább nőjön Orbán Viktor strómanjainak, Mészárosnak és Garancsinak a vagyona. Az extraprofit számolgatása közben nem maradt idő rendes munkára. A haver cégek amellett, hogy  szemérmetlenül túláraznak és  átláthatatlanul működnek, verseny híján nincsenek rákényszerítve a minőségi munkára.

Elfogadhatatlan, hogy egy hónappal az átadás előtt beszakadt a Dagály sétány burkolata és a méregdrága Duna Aréna az első komolyabb eső során beázott, A rendezvény egyes helyszínei még mindig nincsenek készen, és ezek egy része nem is készül el teljesen a VB-re. A Balatonfüreden nincs még kész a parkolóház, kicsi az esélye, hogy az utolsó pillanatban megfelelő állapotban átadják. Biztosan nem készülnek el a Bibó István Szakkollégium felújításával a vizes vb kezdetére, pedig az eseményre érkezőknek adott volna szállást az épület.

 

Az embereket tudatosan félretájékoztatják

Elvben 350 000 látogatót emlegetnek, ennek ellenére állítólag csupán 130 000 jegyet bocsátottak ki. Ezeket ugyan eladták, de a különbözetet senki sem tudja, sőt, nem is akarja megmagyarázni.

Szántó Éva, a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a látványosnak és színvonalasnak ígérkező nyári magyarországi eseményt a televízióban a becslések szerint csaknem hatmilliárdan fogják látni, és így megismerik Budapest kiemelt turisztikai értékeit is.

Ez a szám nyilvánvalóan hazugság, hisz a riói olimpiát  3,4 milliárdnyian, míg  a 2014-es foci-vb-t 3,2 milliárdnyian látták. (A Föld lakossága jelenleg összesen 7,8 milliárd körül van, de ebből sokan nem jutnak televízióhoz és van köztük számos csecsemő is...)

 

A fővárosiak és a balatonfürediek környezetpusztítást, kényelmetlenségeket és később használhatatlan, átgondolatlan létesítményeket kapnak

 Az építkezést durva  természetpusztítás előzte meg, közel 100 fát vágtak ki  emiatt az egykori Dagály strand területén. A budapestiektől elvettek egy strandot és egy parkosított területet, de egyelőre nem kaptak helyette semmit: a budapesti uszoda hónapok óta használhatatlan, a Duna parti "sétányt" az autósok közlekedési és parkolási igényeihez igazították.  

Az előkészületek hónapok óta közlekedési fennakadásokat okoznak a budai alsó rakparton és a Dagály környékén. Balatonfüreden is megnehezítették a lakosság életét, az építkezésekkel ellehetetlenítették az eddigi szezont, még a hagyományos borfesztivált is későbbre kellett halasztani.

A vizes vébé egyébként is komoly közlekedési fennakadásokat okoz Budapest közlekedésében, lezárják miatta a Lánchidat és több helyen a rakpartokat is. Sok megszokott helyen nem lehet parkolni, de ez csak a helyszínen derül ki. Emellett a buszsávokat is a VB szervezőinek rendelkezésére bocsátják.

Egyelőre nem ismert az elkészült uszoda hasznosítási modellje, a havi egymilliárdos fenntartási költségű komplexumhoz nincs üzemeltető, a kormánynak ötlete sincs, hogy mit kezd vele a VB után.

A szervezetlenség miatt esélyes, hogy országimidzs-építés helyett kínos blamázst lesz az eredmény, csak abban reménykedhetünk, hogy a sportolóink az Úszószövetség botrányai ellenére a tőlük megszokott világszínvonalú teljesítménnyel némileg feledtetik ezeket a bakikat.

 

Mit teszünk mi?

Mivel felháborító a beruházás költségének exponenciális elszállása, különösen mivel 5 miniszter is tagja a szervezőbizottságnak, a Párbeszéd  felszólítja a kormányt, hogy:

 • ne titkolózzanak, hozzanak nyilvánosságra minden a  Vizes VB-vel kapcsolatos szerződést,
 • adjanak részletes, alátámasztott magyarázatot miért kerültek sokkal többe a beruházások  összehasonlítva a riói, londoni olimpiai illetve a kazanyi VB  hasonló létesítmények költségeivel,
 • indokolják meg, miért nem foglalkoztak a nemzetbiztonsági kockázattal, amikor az Antenna Hungária alvállalkozójaként orosz szoftverfejlesztő cégeknek  szervezték ki regisztrációk kezelését, azaz a személyes adatokat gyűjtését és kezelését! (Időközben Lázár miniszter úr a helyes utat választva igyekszik kihátrálni ebből a szerződésből, ennek ellenére kérjük nyilvánosságra hozni a szerződést és tájékoztatni a közvéleményt arról, hogy milyen anyagi és jogi következményei lesznek a szerződés felmondásának.)

 

Amennyiben nem kapunk megnyugtató válaszokat a VB befejezéséig, úgy szeptemberben kezdeményezzük parlamenti vizsgálóbizottság felállítását a költségvetés kivizsgálása ügyében, annak érdekébe, hogy kiderüljön bizonyítható-e a korrupciós gyanú.

Én addig is a barátaimmal követem a Vizes VB sporteseményeit:

baywatch.png

 

 

 

83 komment

Az ingatlanlobbi igényei szerint akarják felépíteni a Római-parti mobil gátat

2017.06.29. 23:00 Béres András

romai1.jpg 

          

 A Párbeszéd politikusai és a civilek évek óta tiltakoznak a Római-part árvízvédelmének környezetpusztító módon történő megvalósítása ellen. Az ellen, hogy szembeállítsák emberek biztonságát és a természeti értékek megőrzését.

 

3 dolgot tartottunk fontosnak:

 • 55000 ember biztonságos árvízvédelmének szavatolását,
 • a természeti értékek megőrzését,
 • egy élhető közterület kialakítását.

 

       Sajnos a döntéshozóknál mindent visz egy negyedik szempont a parti ingatlanok milliárdos és offshore tulajdonosainak érdeke, hogy egyetlen négyzetmétert se kelljen kisajátítani, és egy fillérrel se kelljen beszállniuk.  Eközben 70 hektárnyi terület értéke többszörösére nő, ha elkészül a parti monstrum.

        A III.  kerületben a csatornaépítéseknél szokás az ingatlan értéknövekedését szembe állítani a kisajátított terület értékével és az okozott kárral. Akkor kártalanítjuk csak a tulajdonosokat, ha az értéknövekedés kisebb, mint a káruk, ez esetben megkapják a különbözetet. Mivel a partmenti telkek értéke drasztikusan nő a gátépítés után, ezzel a számítással, úgy kerülhetne a védmű távolabb a parttól, hogy ez nem okozna további költséget adófizetőknek.

         Jól látszik, hogy minél távolabb lesz a gát a Dunától, annál biztonságosabb. A civilek számos biztonsági kockázatot gyűjtöttek össze, melyekre nem érkezett megnyugtató válasz. Íme ezek közül néhány:

      Az árvizek egyre nagyobbak, mi fog történni, ha egyszer jön egy akkora árvíz, amely magasabb a tervezett mobil gátnál? (a hagyományos védekezés esetében mindig felrakható még egy sor homokzsák, de a mobil gát nem magasítható)

Hogyan szeretnék eloszlatni a hidraulikus talajtöréssel kapcsolatos aggodalmakat?

Hogyan oldják meg a talajvízszint jelenlegi szintjének megtartását,  ha mély vízzáró alapot építenek a partra, amely akadályozza a talajvíz áramlását?

 

romai_part_fai_grafika.jpg

       Örömteli, hogy az elmúlt évek során  a kivágandó fák száma 1600-ról 480-ra csökkent. Ez is azt bizonyítja, hogy volt értelme az eddigi figyelemfelhívásnak, tiltakozásoknak. De ez is elfogadhatatlanul sok.  Ha a kerítések vonalára kerülne a mobil gát, nem kellene 500 fát sem kivágni és a fővárosiak egy szélesebb, használhatóbb partot kapnának, elválasztott sétánnyal és kerékpárúttal.

Vajon miért nem opció a kisajátítás? Miért fontosabb pár ingatlantulajdonos gazdagodása, mint a fővárosi polgárok érdeke és biztonsága?

      7 évig tartott, hogy a főváros megmondja, hogyan fog kinézni a part, ha ott valósul meg a beruházás. Arról azonban most sem nyilatkoznak, hogy összességében mennyibe fog kerülni a projekt gátépítéssel, közműkiváltással, „teljes rekultivációval”. Az eddig nyilvánosságra hozott költségek ugyanis nem tartalmazták például a sétány kialakítását. Ez azért is lényeges, mert a magasabb költségekre hivatkozva utasították el a Királyok útja-Nánási út nyomvonalat, miközben a partmenti gát költségösszesítése nem volt teljes.

Szóval mennyi is lesz a beruházás összköltsége?

Megannyi kérdés!

Ezeket a Párbeszéd nyílt levélben fogja feltenni a főváros vezetésének, mielőtt felelőtlenül teszik meg az „első kapavágást”!

4 komment

Horthy lett Orbán Viktor példaképe?

2017.06.24. 17:15 Béres András

horthy1.jpg

 

    Az utóbbi napokban több új kísérlet történt Horthy Miklós rehabilitálására. A III. kerület egyik panziója kertjében  szobrot állítottak a volt kormányzónak. Az eseményen felszólalt a Magyarok Világszövetségének elnöke is, Orbán Viktor pedig a nemzetet vezető, kivételes államférfiúnak nevezte Horthyt. Pozitív példaként emlegette -a normális értékrendű emberek számára vállalhatatlan - Horthy korszakot.

 

Horthy Miklós az Antant akaratából, kegyetlen fehérterror alatt  került hatalomra. Elcsalt választás után lett a király nélküli királyság, szabad választásokon soha meg nem erősített kormányzója. Fián keresztül dinasztiát akart alapítani. Tekintélyelvű, antidemokrata vezető volt. Amikor nem volt megfelelő a politikai helyzet választásokat csaltak el, korlátozta a sajtó szabadságát, egyes politikai ellenfeleit illegalitásba kényszerítette és esetenként kivégeztette. Nem tudott rendet tartani a hadseregében, amely így számos terrorakciót és háborús bűnt követett el, melyekért később az ártatlan magyar lakosságon álltak bosszút. A 3 millió koldus országa maradtunk, eközben a kormány Kastélyszállót építetett hitelből. Zsidótörvényeivel megelőzte Hitlert és Mussolinit. Országlása során a magyar tudományos, kulturális és üzleti élet pótolhatatlan veszteségeket szenvedett. Egy értelmetlen háborúban feláldozta a 2. Magyar Hadsereget. Faji alapon tett különbséget magyar és magyar között és hozzájárult több mint félmillió zsidó és roma származású honfitársa meggyilkoláshoz. Bukása után egy megszállt, kirabolt, lerombolt ország maradt az utókorra, melynek lakossága durván megosztott maradt és a történelmi sebek a mai napig nem gyógyultak be teljesen. Az általa elkövetett hibák és bűnök árát a magyar emberek tömegei fizették meg.

Horthy történelmi összteljesítménye erősen negatív, lejjebb részletesen összefoglalom, hogy melyeket tartom fő történelmi bűneinek. Aki ezeket ismeri, az aligha tartja példaképnek a kormányzót. Mindez leginkább a történészek dolga, elemezzék ők a múltat.

 Vajon miért akarja 2017-ben szalonképessé tenni Horthyt Orbán Viktor?

Vajon Orbánnak tényleg szívügye az oktatás és a legjobb múltbéli példákat épp  Horthy idejében találta meg, egy olyan korban, amikor a tehetséges fiatalok tömegesen voltak kénytelenek emigrálni, hogy Amerikában kapjanak Nobel díjat? Aligha,  különben stadionok helyett iskolákat építenének, nem lehetetlenítenék el az oktatási rendszert és nem bezárni akarnák a CEU-t hanem támogatnák.

Akkor miről szól ez az egész?

Aki ma Horthyt élteti, az általában egy tekintélyelvű, szélsőjobboldali rendszerre, a határrevízióra, a nyíltan felvállalt antiszemitizmusra és sovinizmusra tekint vissza nosztalgiával. Ezekkel kacsint össze ma politikai haszonszerzésből Orbán és Lázár, és éppen ezért nem hagyhatjuk szó nélkül az ilyen üzeneteket.

Egy szabad és modern Magyarország nem egyeztethető össze Horthy nosztalgiával. Vagy Horthy vagy EU. A XXI. század Európájában nem lehet helye a faji diszkriminációnak és a sovinizmusnak.

Talán megtetszett Orbánnak az ellehetetlenített ellenzék mellett bebetonozott királyi hatalom, egy olyan rendszer, amely a demokratikus típusú parlamenti váltógazdálkodásnak még a lehetőségét is kizárja? Horthy ellenforradalma elutasította a francia forradalom eszméit és 1848-as és az 1918-as polgári forradalmak vívmányait, így akarja Orbán is elárulni 1956 és 1990 elveit? Beszéljünk inkább Horthyról, mint a plakáttörvényről, a korrupcióról, az egészségügy és az oktatás helyzetéről, vagy az Andorra elleni focivereségről?

A magyar történelem meghamisítása és sok százezer áldozat emlékének megcsúfolása lenne Horthy rehabilitálása. A Horthy korszak mérhetetlen szenvedést jelentett Magyarországnak és szörnyű következményei voltak. Súlyos hiba, sőt aljas bűn egy kis figyelemelterelés, pillanatnyi politikai haszonszerzés és néhány jobbikos szavazó visszacsábítása érdekében jó színben feltüntetni a XX. század legtragikusabb időszakát.

Úgy tűnik kevesen emlékeznek már arra mi történt a XX század első felében. Lapozzuk fel a történelemkönyvet! Ki is volt valójában Horthy Miklós?  Miért volt felelős? Miért vállalhatatlan ma?  Ki mellett állt ki Orbán? 

1. Horthyt sosem választották meg legitim módon és antidemokratikus kormányzott

1919-ben a Tanácsköztársaság bukása után Horthy már több 10 000 fős Siófokon állomásozó  hadsereggel rendelkezett. Ennek ellenére kivárta, hogy a románok megszállják Budapestet, majd a románok kivonulása után az Antant felhatalmazásával bevonult a fővárosba. Sokak szerint a Nemzeti Hadsereg főparancsnokaként Horthy Miklóst felelősség terheli a különítményesek kegyetlenkedéseiért. Az úgynevezett fehérterror egyesek szerint több száz, mások szerint több mint 1000 főnyi áldozatáért, akik főként nem a kommunista rémtettek (a vörösterror) elkövetői, hanem a Tanácsköztársasággal rokonszenvező közemberek voltak. Emellett gyakran a Tanácsköztársasághoz nem köthető zsidó származású személyek is áldozatául estek a megtorlásoknak. A fehérterror bűncselekményei folytatódtak a budapesti bevonulás után is. A Nemzeti  Hadsereg tagjai kereskedőket fosztogattak, a nyílt utcáról hurcoltak el embereket, akiket a különítmények szállásain kínoztak, sokukat meg is gyilkolták. Számos nemi erőszakot is elkövettek.

A fehérterror alatt Horthy részt vett a választások ellehetetlenítésében, az így felállt Parlament megszüntette a köztársaságot és Horthy fegyvereseinek jelenlétében megválasztották a király nélküli királyság kormányzójának. Így egy elcsalt választás után került hatalomra, úgy hogy 24 éven keresztül újabb kormányzóválasztás nélkül uralkodott. Királyok módjára előre, fiát nevezte ki örökösének.

Hatalomra kerülése alatt is ezrek halálát okozta a terror, és később is korlátozta a sajtó szabadságát, illegalitásba kényszerítette a kommunistákat és többször börtönbe vetette sőt néha ki is végeztette politikai ellenfeleit. Még a 30-as években tartott választásokat is olyan események árnyalták, mint az endrődi sortűz.

2. A Horthy rendszer az európai fasizmus előfutára volt

A konszolidáció után Horthy lett Mussolini és Hitler első szövetségese. A magyar intézkedések például szolgáltak a fasiszta diktatúrák kialakítása során.

Európa első zsidótörvényét a Horthy rendszer vezette be még 1920-ban.

Az 1931-es biatorbágyi merényletet kihasználva, melynek semmilyen politikai vonatkozása nem volt, statáriumot hirdettek. Ezután több ellenzéki politikust végeztek ki, kizárólag politikai meggyőződésük miatt.

("Sallaira és Fürstre emlékezz proletár! ")

Csak ezt követte Németországban a Reichstag 1933-as felgyújtása utáni intézkedéssorozat, mely során Hitler gyakorlatilag felszámolta a demokráciát. Igaz a németek akkor még nem mentek olyan messzire, mint Horthyék, hisz ők csak kiutasították az országból a koncepciós per alá vont Dimitrovot. 

A Horthy rendszer által saját elhatározásból hozott zsidótörvények származás - még csak nem is egy választott vallás - alapján  bélyegezték meg magyar állampolgárok százezreit. Korlátozták továbbtanulásukat, megtiltották nekik a házasságot a nem zsidókkal, sőt még a szexuális kapcsolatot is. A közhivatalokból, a színházi élet formálásából és a kereskedelemből teljesen kitiltották őket.

3. Horthy rendszere egy szűk elitnek kedvezett és 3 millió koldus országát jelentette

            Divat gazdasági konszolidációt emlegetni a Horthy rendszerrel kapcsolatban. Sajnálatos módon azonban Németországgal ellentétben Magyarországon a nyomor általános maradt. A 3 millió koldus országa maradtunk. Az állandóan éhes József Attila verseiből jól megismerhetjük milyen nyomorban élt a magyar munkásság akkoriban. Mindeközben, már akkor is divatosak voltak a presztízsberuházások. Ebben a szomorú gazdasági helyzetben a Bethlen kormány népszövetségi hitelből palotaszállót épített Lillafüreden.

4. Horthy értelmetlenül és felkészületlenül lépett be a világháborúba, ebben a háborúban Magyarország is méltatlan és bűnős szerepet játszott


         Horthy Magyarországa értelmetlenül és feleslegesen üzent hadat a Szovjetuniónak és az USÁ-nak. Ebben az időben szovjetek még Magyarország Kárpátaljára vonatkozó területi igényét is elfogadták. Hadüzenetre tellett, de nem sikerült felkészíteni a háborúra a 2. Magyar Hadsereget. Szerencsétlen katonákat az időjárásnak nem megfelelő ruházatban, gyenge fegyverzettel küldték el meghalni a Szovjetunióba. 1942 áprilisában pedig 200 000 katona és 50 000 munkaszolgálatos ment a doni frontra, ahol 1943 elején katasztrofális vereséget szenvedtek.

Jugoszlávia megszállása miatt Teleki Pál miniszterelnök öngyilkosságot követett el. Az alábbi búcsúlevelet hagyta Horthynak:

„Főméltóságú Úr!

Szószegők lettünk – gyávaságból –a nemzet érzi, és mi odadobtuk becsületét.

A gazemberek oldalára álltunk – mert a mondvacsinált atrocitásokból egy szó sem igaz! Sem a magyarok ellen, de még a németek ellen sem! Hullarablók leszünk! a legpocsékabb nemzet.

Nem tartottalak vissza. Bűnös vagyok.”

     Horthynak a fehérterror után, később sem sikerült rendet tartania a hadseregében, amely így több alkalommal is háborús bűnöket követett el. Sajnos a bosszú sem maradt el:

     A magyar honvédség a függelemsértő, németbarát tisztek parancsára (a német hadvezetés utasítása szerint) elkövette az újvidéki mészárlást (az ún. Hideg Napokat). Az áldozatok száma 3800 körül volt. A magyar kormány elrendelte a bűnösök megbüntetését, amely során négy tisztet halálra ítéltek. Azonban a németek a kivégzés előtt Németországba menekítették őket, ahol az SS-ben kaptak szolgálati beosztást. Ehhez kapcsolódóan megemlítendő, hogy a jugoszláv partizánok 1944 és 1945 között, illetve az azt követő időszakban etnikai alapú népirtást hajtottak végre. A délvidéki népirtás során 40–50 ezer (egyes források szerint akár 70–80 ezer) ártatlan, magyar nemzetiségű személyt végeztek ki. Sokakat megkínoztak és koncentrációs táborba hurcoltak, ahol éhen haltak. 

A keleti fronton harcoló magyar katonák egyes becslések szerint 1944-ig összesen közel 100 000 civil és 24 000 hadifogoly kivégzésében vettek részt. http://hvg.hu/itthon/20130306_A_magyar_katonak_nepirtast_hajtottak_veg

       Sajnos a bosszú itt sem maradt el, a Vörös Hadsereg katonái más szomszédos országokhoz  képest kegyetlenebben bántak a magyar lakossággal, tömeges volt a nemi erőszak és mintegy 130 000 embert vittek el „Málenkij robot”-ra.

 

5. A magyar holokauszt 

     Gyakran mentegetik Horthyt azzal, hogy amíg hatalmon volt, Magyarországon biztonságban voltak a zsidók, ezzel szemben minisztertanácsi határozat nyomán már 1941. július 15-én megindult a magyar állampolgárságukat igazolni nem tudó zsidók összegyűjtése, kiutasítása és kitelepítése. Erre Kárpátalján Kozma Miklós kormányzói biztos, az ország belterületén pedig Keresztes-Fischer belügyminiszter adott utasítást. Szűk hónap alatt 19 426 személyt deportáltak a magyar hatóságok.

csillag.jpg

 

      A kamenyec-podolszkiji gettóba zsúfolt zsidók – köztük a Magyarországról kiűzöttek – megsemmisítésére augusztus 27–28-án került sor. A gettó lakóit menetoszlopokban a várostól északra vezényelték, és egy volt szovjet lőszerraktár mellett levetkőztették őket, értéktárgyaikat elvették, majd gépfegyverekkel tömegsírokba lőtték őket. Jeckeln parancsnoksága alá tartozó egységek 23 600 zsidót lőttek agyon három nap leforgása alatt Kamenyec-Podolszkijban. Ez volt a holokauszt történetének első olyan tömegmészárlása, ahol az áldozatok száma ötszámjegyű volt.

     Horthy alatt vezették be a munkaszolgálat intézményét. 1938-1945 Magyarországon, a keleti fronton és a németeknek átadott századokban legalább hetvenezer zsidó munkaszolgálatos pusztult el embertelen körülmények között. A helyzetet a szintén munkaszolgálatban meggyilkolt Radnóti Miklós versei mutatják be.

    A zsidó és roma holokauszt összesen több mint félmilliós emberveszteséget jelentett hazánknak, az áldozatok a munkaszolgálatban, a magyar hatóságok brutalitása nyomán, a halálmenetekben, haláltáborokban, tömeges kivégzésekben veszítették életüket. A  holokauszt minden tizedik, míg a legnagyobb megsemmisítő tábor, Auschwitz-Birkenau minden harmadik áldozata magyar állampolgár volt.

    Horthyék teljesen felkészítették a magyar közigazgatást a tömeges deportálásra. Pontosan tudták mely állampolgárok számítanak zsidónak és hol lehet őket megtalálni. Létrehoztak egy olyan csendőrséget, amely semmi kivetnivalót nem talált csecsemők, gyerekek, terhes nők tömeges deportálásában. Évtizedes propaganda segítségével a régebben toleráns magyar lakosság többségét érzéketlenné tették zsidó honfitársaik szenvedésével és diszkriminálásával kapcsolatban.

A Horthy által kinevezett Sztójay kormány idején Magyarországról 437 ezer embert vittek el Németországba. Másképpen fogalmazva: a nácik mindössze 8 hét alatt több embert tudtak elhurcolni Magyarországról, mint négy és fél év alatt 14 megszállt és csatlós államból. Eichmann embereinek és a fegyelmezetten együttműködő helyi hatóságoknak Hollandiában több mint két év kellett, azt Endre Lászlóék kevesebb, mint két hét alatt megcsinálták. Amihez a szlovák bábállam kollaboránsainak hét hónapra volt szüksége, azt a Horthy-rendszerben szocializálódott magyar hatóságok egyetlen hét alatt végrehajtották. Ha a magyar kormány csak annyira lelkesen küldi a zsidókat a gázkamrákba, mint a náluk semmivel sem kevésbé antiszemita szlovák kollégáik 1942-ben, akkor a deportálások nálunk 234 hétig tartottak volna. Ebben az ütemben az utolsó vonatok valamikor 1948 novemberében érték volna el Auschwitz-Birkenaut. Majd négy évvel a tábor felszabadulása után. Ha megelégedtünk volna a Nyugat-Európában náci szempontból legsikeresebb holland deportálási akció sebességével, akkor a 437 ezer magyar zsidó elszállítása nagyjából 492 hétig tartott volna. Közel tíz évig. Az utolsó vonatok valamikor 1953. október végén indultak volna. Néhány héttel azelőtt, hogy Puskásék  6:3-ra legyőzték az angol válogatottat a Wembleyben. Az „évszázad mérkőzésére” azóta is büszkék vagyunk. Az „évszázad deportálására” ne legyünk!

http://www.hetek.hu/hatter/201405/egy_valodi_hungarikum_az_evszazad_deportalasa

A „zsidótlanítást” végrehajtó magyar szervek viselkedése még Adolf Eichmannt is elképesztette. A magyar zsidók deportálásának német irányítója következőket mondta a magyarországi deportálásokról:

„Egyes esetekben embereimet megrázta a magyar csendőrség embertelensége. Dieter Wisliceny [SS-Hauptsturmführer, Eichmann közeli munkatársa] beszámolt róla, hogy bár nem mindenhol, de néhány kerületben a rendőrök úgy hajtják a zsidókat a vagonokba, mint a barmot a vágóhídra.”


Elie Wiesel Nobel-békedíjas erdélyi születésű zsidó származású Holokauszt-túlélő a következőket jelentette ki „Horthy Magyarország kormányzójaként hatszázezer magyar zsidó deportálásáért volt felelős, akiket Auschwitzba szállítottak. Valami rettenetes tévedés van abban, ha valaki ezek után rehabilitálni akarja őt.

6. A numerus clausus , a munkaszolgálat, majd a deportálások pótolhatatlan veszteségeket okoztak a magyar tudományos életnek és kultúrának.

Több későbbi magyar Nobel díjast üldöztek el a zsidótörvények, így járt Wigner Jenő, Gábor Dénes, Oláh György, Harsányi János. A szintén Nobel díjas Elie Wieselt, Kertész Imrét és Herskó Ferencet Magyarországról deportálták, de sikerült túlélniük.
Szintén a Horthy rendszer elől menekült el Teller Ede, Neumann János és Kármán Tódor is.
Munkaszolgálatosként ölték meg Radnóti Miklóst, Szerb Antalt és Rejtő Jenőt. Örkény István és Zelk Zoltán túlélték a munkaszolgálatot. Gelléri Andor Endre, Szomory Dezső is a vészkorszak áldozata lett.
Az olimpiai bajnokokat sem kímélték, Petschauer Attila és Kabos Endre is Horthy munkaszolgálatosaként halt meg.

A Horthy rendszer megbélyegezte a hazai ipar számos vezető személyiségét, Goldberger Leó textilgyárost, Kner Imre nyomdászt, Richter Gedeon gyógyszergyár alapítót, Wolf Emilt a Chinoin alapítóját Aschner Lipótot a Tungsram vezérigazgatóját és a Wiess Manfrédot a Csepel Művek tulajdonosát . Többségük a holokauszt áldozata lett. A Horthy rendszer elől menekült el Bíró László a golyóstoll feltalálója és Bartók Béla zeneszerző is.

7. A Horthy rendszer végeredménye szőrnyű kudarc

      Horthy uralkodása legvégén, a kudarccal szembesülve próbált javítani, de már késő volt. Románia átállása után  leállíttatta a deportálásokat, ezzel sok budapesti zsidó életét megmentette, de lemondatása után újraindultak a halálvonatok. Ezután késve végrehajtott egy kiugrási kísérletet, de a németbarát tiszti kara elszabotálta a parancsot. Ezek az utolsó kétségbeesett lépések helyesek voltak ugyan, de addigra az általa felépített rendszer elsodorta magát a kormányzót is.

A történelem gyakran megbocsátóbb az olyan személyekkel szemben, akik bár kegyetlenek és embertelenek voltak, ténykedésük hatására történelmi jelentőségű fejlődéshez segítették közösségüket. Horthy után azonban egy elvesztett háború, egy lerombolt, német szövetségesei által kirabolt és a szovjetek által megszállt ország, milliós emberveszteség és egy sérelmektől megosztott társadalom maradt. Eközben az ország területe egyetlen négyzetkilométerrel sem nőtt. Egyértelmű kudarc volt a végeredmény.

hid.jpg

 

 

167 komment

A fővárosi fairtási hullám legújabb helyszíne a Csillaghegyi-strand, a Párbeszéd feljelentést tesz

2017.03.06. 10:09 Béres András

 Úgy tűnik a fideszesek tényleg elfelejtették, hogy a  narancs is fán terem… 


csillaghegystrand2.jpgA fővárosi Fidesz építési területnek nézi Budapest összes zöldterületét.  Így tesz most a Csillaghegyi stranddal is, ahol a fürdő régóta halogatott felújítása miatt elkezdődött 246 fa kivágása. A strandot üzemeltető fővárosi cég vezetője megtéveszti a lakosságot és a képviselőket, miközben a fákat kivágják. Ezért a Párbeszéd feljelentést tesz és felszólítja Tarlós Istvánt, hogy bocsássa el a hazudozó beosztottját.

 

Az Orbán-kormány eddig mintegy 1000 fát vágatott ki Budapest területén és még legalább 3000 fa kivágására készül. Ezek többsége épp a III. kerületben a Római-parton és Csillaghegyen található, emellett a Városliget és az Etele út fái is veszélyben vannak. A rendeletben előírt fapótlást rendre nem teljesítik, inkább pénzben megváltják, így egyre csökken a fővárosi zöldterület. A faültetést sajnos sokkal kisebb eredményességgel végzik mint az irtást, ezt támasztja alá, hogy a Széll Kálmán tér, a Kossuth tér, és az Orczy-kert frissen pótolt fái közül sok el is pusztult már.                            

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) honlapja szerint a Csillaghegyi „Budapest legrégebbi és legszebb ősfás parkkal körülölelt strandja.” A képen is látszik a strand melletti  1500 négyzetméteres kis erdő, amely ráadásul tele van vaddal, még őzeket és vaddisznókat is szoktak itt látni.

http://www.csillaghegyistrand.hu/

Jelenleg épp ezeket a fákat pusztítják el, hiszen már el is kezdődött 246 összesen, 3.700 cm átmérőjű fa kivágása a területen. Ha faátmérőben számolunk, akkor a kivágandó fák csupán 25%-át tervezik pótolni a területen. Az Átlátszó videója egyértelműen bizonyítja a fairtás elkezdését:

https://vimeo.com/206198644

fakivagas.PNG

A fővárosi tulajdonú BGYH közleményeiben több ízben tagadta a tervezett fakivágásokat, mint kiderült hülyére vették mind a lakosságot, mind a kerületi képviselőket:

„Társaságunknak nem célja a fakivágás, hanem az elhanyagolt, több évtizede gondozatlan cserjés, bokros terület rendbetétele. Előzetes felméréseink szerint, védett fa a területen nem található, a rendezés menetét, a koncessziós eljárás nyertesével kívánjuk meghatározni."

„Nemhogy fát, egy bokrot se kell kivágni a Csillaghegyi strandon”, mondta Szőke László, a BGYH vezérigazgatója. A cég ugyanis elvetette azt az ötletet, hogy sípályát építtet a strand elhagyatott sarkában. Ennek az oka nagyon egyszerű: nem jelentkezett senki a megpályáztatott feladatra.  Mindezt 2017 február 15.-én állította hetekkel azután, hogy lerakták az építkezés alapkövét.

http://index.hu/belfold/budapest/2017/02/15/nem_lesz_sipalya_a_csillaghegyi_strandon/

Önkormányzati képviselőként feltett kérdésemre a III. kerületi testületi ülés után az alábbi írásos választ kaptam:

• A beruházást a strand „hátsó, elhanyagolt részére” tervezik. Fa ezen a területen nem található.
• Az új focipálya a régi pálya helyére kerülne, így ott sincs szó favágásról.
• A tervek szerint sípálya kiépítése is megoldható favágás nélkül.
• Az Átlátszón és az Indexen a fakivágásokról megjelent cikkek hamisak, nem felelnek meg a valóságnak.

A válaszhoz mellékelték Szőke úr egy ebben a témában egy magánszemélynek írt válaszát, melyben megerősíti, hogy a fejlesztendő futballpálya környékén „fa nem található” és „az erdő érintetlen marad.” Emellett vádaskodónak minősíti a kérdést feltevő magánszemély stílusát, és ebből le is vonja a következtetését: „Ön – valószínűleg az Index nevezetű hírportál rosszindulatú, primitív cikkének hatására – már kész nemzethalált vizionál ebben a kérdésben.”

Szőke úr annak tudatában vezette félre a közvéleményt és a választott képviselőket, hogy az alapkő januári letétele után, nyilván tisztában volt a beruházás részleteivel és 246 fa tervezett eltüntetésével.

Elfogadhatatlan, hogy egy közpénzből működő, fővárosi tulajdonú cég vezetője ilyen szinten megtévessze a közvéleményt, egy ilyen vezető egyértelműen alkalmatlan a feladatára, mivel a lakosság helyett csak a kormánypárti akaratot szolgálja ki.

A megszokott módon előbb ködösítenek, majd váratlanul elkezdik a fairtást. Ijesztő ez a fővárosi precedens, épp akkor, amikor a Római parti gátépítés miatt az egész Római part teljes ökológiai elpusztítását lebegtetik és félő, hogy rövidesen elindul a fakivágás a Rómain is.

Szokás szerint a szükséges lakossági konzultáció is elmaradt, hisz csak a „strand törzsvendégeivel” egyeztettek.

Ebben a helyzetben a Párbeszéd az alábbi lépéseket teszi:

 • követeljük az elkezdett fairtás azonnali leállítását,
 • feljelentést teszünk hivatali visszaélés miatt,
 • felszólítjuk Tarlós Istvánt, hogy bocsássa el a sorozatos hazugságon kapott fővárosi cégvezetőt, amennyiben ő nem mond le addig.

Ezen kívül újraindítjuk online petíciónkat a csillaghegyi fák megmentéséért.

Petíciónk az alábbi linken érhető el:

https://parbeszedmagyarorszagert.hu/hu/urlap/elfogadhatatlan-tomeges-fairtas-csillaghegyen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Kvótanépszavazás - és azok a konok kérlelhetetlen számok

2016.10.04. 16:11 Béres András

Úgy gondoltam a számok nyelvén elemzem a kvótakampányt, így talán érdekesebb az eredmény...

egyenlo_eselyek.PNG

Szóval mi is történt vasárnap?

 

Szavazásra jogosultak: 8 261 394 fő (100%)          

Nem szavazatok száma: 3 282 928 (39,7 %)          

Érvénytelen szavazatok száma 260 678 ( 3,1 %)    

Igen szavazatok száma: 55 555 (0,7%)       

Nem vett részt a szavazáson 4 662 234 (56,5%) 

Így a népszavazás érvénytelen, mivel a részvétel nem érte el a választásra jogosultak 50%-át.

A népszavazás érvényességi határát a Fidesz emelte fel 2011-ben, nyilván azért, hogy az ellenzék ne tudjon érvényes népszavazást kikényszeríteni… Ha akkor nagyvonalúbbak, akkor most a nemek elsöprő többségével érvényes lett volna a népszavazás.

A népszavazásra mintegy 18 milliárd forint közpénzt költöttek. Emellett a „közmédia” hónapok óta a kormány álláspontját szajkózza. Ez volt Magyarország eddigi legdrágább és legegyoldalúbban tájékoztató kampánya, a költségek 99,5% a „Nem” szavazat népszerűsítésére lett elköltve, a kormány szája íze szerint. (A szintén nem mellett kampányoló Jobbik álláspontját nem hirdették). Elgondolkodtató, hogy bár a kormány kezdeményezte a népszavazást és közpénzből finanszírozta a kampányt, a Fidesz utólag saját győzelmével kérkedik. Tehát az adófizetők pénze elvesztette közpénz jellegét és pártkampányra lett elköltve…

 kampanykoltsegek.PNG

A kampány nemzetközi összehasonlításban is igen drága volt, hisz a nálunk több mint ötször nagyobb 22-szer gazdagabb Nagy-Britannia is kevesebbet költött a Brexit népszavazásra, bár ennek történelmi jelentősége nagyobbnak tűnik Orbán népszavazásánál 

 nemzetkozi_kampanyok.PNG

Megjegyzem költségtakarékosságra hivatkozva tette a Fidesz egyfordulóssá az országgyűlési választást, így kb. 3 milliárd forintot spóroltak meg. Cserébe nem működik rendesen a választási rendszer, hisz az egyfordulós választás nem alkalmas arra, hogy több versengő párt esetén a Parlament összetétele leképezze a népakaratot. A mostani népszavazási kampány árából 6 választáson lehetett volna megtartani mindkét fordulót, azaz ebből még a 2034-es parlamenti választás költségeire is meglett volna a fedezet.

Rogán Antal, miután a    haverja   cégéhez kiszervezte a kampányköltség elköltését, október másodikán kb. 750 000 forintot költött helikopteres utazásra, így nem volt ideje elmenni szavazni. Nem csoda, hogy el van adósodva… 18 000 bevándorló kapott letelepedési engedélyt, miután kötvényt vásárolt Rogán Antal ügyvédjétől. Eközben 1 294 menekült ügyében tartottunk népszavazást, miközben a kormány így is, úgy is ugyanúgy azt tesz Brüsszelben amit szeretne.

Orbán Viktor bejelentette, hogy az érvénytelen szavazás eredményeképpen módosítják a 2012 januárjában hatályba lépett, gránitszilárdságú Alaptörvényt. Megjegyzem, ez lesz a 34. módosítás, az előző 33 alkalommal ugyanúgy nem kérték ki az emberek véleményét, ahogy az Alaptörvény elfogadásáról sem tartottak népszavazást, bár sokan javasolták ezt. Összehasonlításképpen az Egyesült Államok Alkotmányát 1789-es hatályba lépése óta eddig csak 27-szer módosították, azaz Magyarország jobban teljesít, hisz míg mi évi átlag 7 alkalommal módosítunk alkotmányt, addig az USA csak egyszer képes erre 8,4 évente. Vajon melyik eljárás jelent nagyobb jogbiztonságot? :- )

alaptorveny.jpg

A Fidesz nem tartotta fontosnak, illetve megakadályozta a népszavazás kiírását például olyan ügyekben, mint a Budapesti Olimpia, Paks2 megépítése, Munka Törvénykönyvének a munkavállalók számára előnytelen módosítása, a Városliget beépítése vagy a vasárnapi boltzár.

Eközben az elmúlt 5 évben reálértéken csökkentek az oktatásra, az egészségügyre és a nyugdíjakra költött összegek is. 

Van még kérdés? :- )

numbers-game.jpg

120 komment

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata is beszáll a népszavazási kampányba – jól megmondják hogyan szavazzunk

2016.09.30. 10:53 Béres András

         

gyuli.PNG

       A múlt pénteki testületi ülésen számomra teljesen váratlanul, helyben osztott anyagként napirendre került a betelepítési kvótákkal kapcsolatos népszavazás. A javaslat szerint a Képviselő-testület  kéri a kerület lakosságát, hogy állampolgári „kötelezettségével” élve menjen el szavazni, sőt az is megmondja, hogy „nemmel” kell szavazni. Emellett felkéri a polgármestert, hogy erről tájékoztassa a lakosságot.

       Értem, hogy a kormány aggódik a népszavazás eredményessége miatt. Nem véletlenül költöttek el egy kisebb kórház felépítésére elegendő közpénzt a kampányra.  Még az önkormányzati választások esetében sem történt mozgósítás, pedig ott indokolt lett volna. Az végképp példátlan és elfogadhatatlan, hogy egy népszavazás esetén egy konkrét szavazási magatartás mellett kampányol a testület. Emellett törvénytelen is ez a gyakorlat, hisz az Önkormányzat csak saját hatáskörébe tartozó ügyekben költhet pénzt. Az önkormányzatok semmiféle törvény adta feladatkörébe nem tartozik sem az országos népszavazáson való részvétel, sem pedig a referendum tárgya, így a tájékoztató kampányra elherdálásra kerülő összegek a hűtlen kezelés határát súrolják. Két hete a NVB kimondta, hogy jogsértés történt Óbudán, amikor a kerület logójával feliratozott trikókban kampányoltak a népszavazáson leadandó „nem” szavazat mellett. Az, hogy az ismeretlen elkövetők a Fidesz-KDNP pultja mellett, annak szórólapját osztogatva, narancssárga trikóban voltak arra már nem volt elegendő ok, hogy az NVB azt is kimondja, hogy a jogsértést a Fidesz-KDNP követte el. 

            Megjegyzem, magam is ellenzem a kötelező betelepítési kvótát, és ha jól tudom az EU is kihátrált már ebből a javaslatból. Így a népszavazásnak a kormánypropagandán kívül nincs valós jelentősége, hisz a kormány így is, úgy is, továbbra is azt tesz Brüsszelben, amihez kedve van. Kizárólag az Orbán kormány megerősítésére jó az egész hisztériakampány és hercehurca.

            Végtelenül szomorú, hogy ezzel raboljuk a képviselők idejét, míg a kerületi lakosság mindennapi élete és egészsége szempontjából lényeges ügyekben előkelő idegenként viselkedünk. A Római-part megmentése, a kerületi iskolák államosítása,  a Gázgyár kármentesítésének mielőbbi megkezdése  ugyanis nem kerületi hatáskör, így az ilyen témák nem szoktak napirendre kerülni.

            A sajtóban több cikk megjelent miszerint megfenyegették a Fidesz helyi politikusait, hogy a karrierjükbe kerül, ha nem sikerül a mozgósítás. Például a Népszabadság is írt erről: 

http://nol.hu/belfold/nepszavazas-kvota-fidesz-orban-viktor-felelem-politika-1633019  

            El is indult a versenyfutás az önkormányzatok között, hogy ki tud alázatosabban kiállni Orbán Viktor mellett. Megjegyzem ebben alulmaradt a III. kerület, hisz nyíltan nem ajánlanak fel kerületi közpénzt a kampányra és az indoklás mellőzi a sajnálatos módon megszokott uszítást és gyűlöletkeltést.

Az alábbi kérdéseket tettem fel az ülésen:

 • Hány menekültekkel kapcsolatos probléma volt eddig a kerületben?
 • Az eddigi választások és népszavazások esetén szokás volt-e részvételre buzdítson, sőt állást foglaljon valamely szavazási magatartás mellett?
 • Miért helyben osztott indítványként kell ilyet tárgyalni? (Ez az eljárás egyenlőtlen helyzetet teremt a képviselők között, mivel az információhiányban tartott ellenzékieknek pár perc alatt, konzultálási lehetőség nélkül kell reagálniuk és dönteniük a szavazatukról. Nem hirtelen felmerült ügyről van szó, így az előterjesztő, nyilván tudatosan nem tájékoztatta időben a képviselőket.)
 • Milyen formában tervezi a polgármester a tájékoztatást? Lesz-e ennek költsége, és ha igen mennyi? Van-e lehetőség a megjelenés előtt megismerni a tájékoztatás szövegét? A tájékoztató részét képező különvéleményüket hány karakterben fogalmazhatják meg ez ügyben a képviselők?

Az ülésen csak részben kaptam választ, remélem később – valószínűleg a népszavazás után – a többi kérdést is megválaszolják. Megtudtam,  a tájékoztatás annyiból áll, hogy a testület a polgármesteren keresztül felkéri a lakosságot a szavazáson történő részvételre és a „nem” szavazatra is.

Különvélemény kommunikálására nem adnak lehetőséget.

Addig is üzenjünk Orbán Viktornak, hogy nem ilyen Magyarországot akarunk, nem kérünk az állami szintű gyűlöletkeltésből! Ezt a szavazás bojkottjával vagy érvénytelen szavazattal tehetjük meg.

A PM tüntetését betiltotta a Fidesz fiókszervezeteként működő Nemzeti Választási Bizottság.

Nem hagyjuk magunkat, fellebbezünk és október 2.-án 16 órától a Kossuth téren megtartjuk   demonstrációnkat az erőszakmentes Magyarországért.

Legyünk minél többen, üzenjünk Budapesten is Orbán Viktornak!

https://www.facebook.com/events/827695177363060/

 

tuntetes.png

Szólj hozzá!

Vajon tényleg rágalmazás és uszítás egy tényeken alapuló véleménynyilvánítás?

2016.05.25. 11:54 Béres András

 

A Római-partért Egyesület feljelentett rágalmazásért és "közösség elleni uszításért". Az általuk kifogásolt kifejezés a "nagyértékű ingatlanok tulajdonosainak lobbiegyesülete" volt.

Mindenki megítélheti mennyire sértő ez, egy olyan egyesületre nézve, melynek tagjai saját bevallásuk szerint is a parton lévő ingatlanok tulajdonosai és évek óta nyíltan azt szorgalmazzák, hogy közvetlenül a parton, közpénzből - az érintett ingatlantulajdonosok költségvállalása nélkül - épüljön fel a védmű. Megjegyzem az egyesület elindult a választásokon, így nyilvánvalóan közszereplést vállalt, ami együtt jár azzal, hogy jobban kell tűrniük a kritikát.

Ahhoz képest, hogy ők jelentenek fel engem, már a feljelentés szövege is hemzseg a csúsztatásoktól és rágalmaktól, de hát lelkük rajta:

Azt állítják, hogy én és az általam képviselt szervezet, azaz a Párbeszéd Magyarországért Párt" eddig eredményesen akadályozta meg a Duna partjára tervezett mobilvédmű tervezési, engedélyezési eljárását".

Bármennyire is hízelgő ez az állítás nem igaz. Jelenleg Magyarországon semmilyen beruházást nem lehet megakadályozni jogos környezetvédelmi aggályokra hivatkozva, ha a fideszes többség meg akarja azt valósítani. Különösen igaz ez az olyan kiemelt állami beruházásokra, mint a "Csillaghegyi-öblözet" árvízvédelme. Jó példa erre a Kossuth tér vagy a Dagály fatarolásos átépítése.

Különösen vicces az a párhuzam, amely szerint az én 2015. októberében elhangzott félmondatom hergelte fel egyesületük tagjai ellen a dühös tömeget 2013 tavaszán. Bizonyára hibás vagyok azért, mert két és fél éve valaki állítólag mondott nekik valamit, amin megsértődtek.

Emellett az árvízvédelem szempontjából legköltséghatékonyabb megoldásnak titulálják a partmenti mobilgátat, úgy, hogy fogalmunk sincs arról, mennyibe kerülne a beruházás, pontosan milyen előnyökkel és hátrányokkal járna, és mik az alternatív megoldások költségei.

Különben a sok csúsztatás miatt itt is szeretném kiemelni, hogy én nem az árvízvédelem megoldása ellen vagyok.Magam is felelőtlennek érzem az eddigi kormányok és különösen az el,múlt 5 évben minden kontroll nélkül működő kormányának halogatását. Bár ma nincs kire mutogatni 5 év csak egy erősen vitatott koncepcióra és egy megsemmisített közbeszerzésre volt elég. Közben tudatosan nem költenek a Római-partra és hagyják lepusztulni ezt a gyönyörű területet.Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartom, hogy az árvízvédelmet a környezetvédelmi szempontok teljes ignorálása mellett valósítsák meg és 5 kilométer hosszan elpusztítsák a most még természetközeli partszakaszt. Szintén vállalhatatlan az ellenzők és a partot használó budapesti lakosság véleményének figyelmen kívül hagyása. Ezért kezdeményezett Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere fővárosi képviselőként népszavazást ez ügyben, és ezért szorgalmazzuk, hogy a védekezést ne a part mentén, hanem a part megóvása mellett a kerítések vonalában valósítsák meg. Szerintünk akkor is ez a közérdek, ha magánérdek sérelemmel és kisajátítással jár.

Tehát a nézeteltérés, valóban adott és ez rendjén is van egy demokráciában, miképp az is, ha valaki a saját érdekeinek védelmére egyesületet alapít, azonban vita helyett a más véleményen lévők feljelentgetése inkább szánalmas.

Örök tanulságul, íme a feljelentés az Egyesület által nyilvánosságra hozott kivonata:

          FELJELENTÉS

 

 

Kivonat abból a feljelentésből amit Egyesületünk tett megunva azt a sok méltatlan támadást, amit folyamatosan el kell szenvednünk minket rágalmazóktól!!
Budapesti II. és III. Ker. Bíróság

 

Tisztelt Bíróság!

Alulírott az Egyesület a Római Partért ( Bp. 1039 Kossuth Lajos üdülőpart 14. ) , az Egyesület nevében a Büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 171. § (1) bekezdése alapján az alábbi feljelentést tesszük.

Egyesületünk 2006-ban alakult abból a célból, hogy összefogva a helyi lakosságot, szorgalmazzuk, támogassuk Budapest III. kerületében, a Római parton közvetlenül a Duna partján létesítendő mobil árvízvédelmi védmű megépítését. Véleményünk szerint (és mára a szakmai fórumok szerint is) ez a legbiztonságosabb, legköltséghatékonyabb megoldás az árvíz elleni védekezésre. A 2002-es árvizet követően sokan ígérték a védmű megépítését (korábbi Kormányok, korábbi Miniszterelnökök, korábbi Főpolgármester), mégis ez a mai napig nem történt meg! A Kormány, a Belügyminisztérium, Tarlós Főpolgármester úr, valamint a III. kerület Polgármestere Bús Balázs úr támogatják a Duna partján építendő védmű ügyét, de ennek ellenére az ellenzők hada - így Béres András és az általa képviselt politikai szervezet - eddig eredményesen akadályozta meg a Duna partjára tervezett mobilvédmű tervezési, engedélyezési eljárását. 2015. október 30-án az M1 TV Ma este című műsorában 20:45 óra körüli időben "vita a római-parti mobilgát építése körül" címmel egy stúdió beszélgetés volt Béres András és Búzás Győző részvételével.

Ennek során - élő adásban - Béres András a PM III. kerületi képviselője, volt polgármesterjelöltje közölte, hogy Egyesületünk „nagy értékű ingatlanok tulajdonosainak lobbi egyesülete”. Azt azonban, hogy ezen állítását mire alapozta, Béres András természetesen nem közölte. Tény, hogy az Egyesület több tagja is rendelkezik a Római-part területén ingatlan tulajdonnal, azonban az Egyesület alapszabályában lefektetettek alapján Béres András idézett állítása teljesen valótlan tartalmú. Béres András ezen kijelentésével egyértelműen arra próbált utalni, hogy az Egyesület tagjai ingatlanspekulánsok, amivel az Egyesültre és azok tagjaira nézve sértő, a közvéleményt jelentősen befolyásoló, az Egyesületet és azok tagjait negatív színben feltüntető állítást fogalmazott meg. Ezzel pedig - véleményünk szerint - elkövette a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. év C. törvény 226. § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés b) és c) pontja szerint minősülő rágalmazás vétségét. Figyelemmel arra, hogy Béres András ezen kijelentését nyilvánvalóan politikai, így a római-parton élő lakosság elleni érdekből követte el, véleményünk szerint cselekményével elkövette a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. év C. törvény 332. § c) pontjába ütköző és aszerint minősülő közösség elleni uszítás bűntettét is.

Tekintettel arra, hogy mindezek súlyos csúsztatások, valótlanságok, véleményünk szintén Béres András ezzel már korábban is kimerítette a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. év C. törvény 226. § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés b) és c) pontja szerint minősülő rágalmazás vétségét, valamint a 332. § c) pontjába ütköző és aszerint minősülő közösség elleni uszítás bűntettét.

2013. év tavaszán a Duna partjára többek közt a PM által is szervezett „védjük meg a Római-parti fákat” szlogenalatt gyülekező, vonuló tömegből többen valótlanságokat, szitokszavakat , "karvalytőke", "nyerészkedő milliárdosok és azok bérencei", "Tarlós bérencei" - kiabáltak felénk! Megrettentő volt a szónokok által felhergelt tömeg dühe ami felénk irányult, és csupán a mi higgadtságunkon múlt, hogy a felhergelt tömeg haragja nem fajult tettlegességgé.

A fent leírtak alapján látni kell, hogy Béres András legutolsó rágalmazó megnyilatkozása nem egyedi eset, politikai érdekből folyamatosan, szinte állandó jelleggel tájékoztatja félre a közvéleményt oly módon, hogy a vele ellentétes érdekű szervezetekről és emberekről, így az Egyesületről és azok tagjairól, a társadalmilag elfogadott, "normális" politikai megnyilvánulásokat nélkülözve, a szélsőséges és gyűlöletkeltésre alkalmas populáris kifejezéseket és gondolatokat (sztereotípiákat) felhasználva, valótlanságokat állít, így az Egyesületet és azok tagjait rossz színben tünteti fel, megbélyegzi, és rágalmazza, amivel súlyos és jelentős joghátrányt okoz.

Fentiekre tekintettel kérjük a Tisztelt Bíróságot, hogy az ügyben Béres András büntetőjogi felelősségének tisztázása és megállapítása érdekében nyomozást elrendelni szíveskedjen.

Budapest, 2015. november 17.

 

Tisztelettel:
Egyesület a Római Partért

 

Szólj hozzá!

Vajon büszkék lennének ránk a márciusi ifjak?

2016.03.16. 17:31 Béres András

Idén a Párbeszéd Magyarországért Párt is részt vett a III. kerületi március 15.-i ünnepségen, melyet 3 demokratikus ellenzéki párt, szervezett. Az MSZP kerületi parlamenti képviselője Kiss László és Miyazaki Jun a DK kerületi politikusa mellett én is felléphettem a PM önkormányzati képviselőjeként.

Az alábbi beszédet mondtam el ebből az alkalomból:

"Tisztelt Jelenlevők!

Köszönöm a meghívást, és őszintén mondhatom: élmény számomra ez a mai rendezvény, hiszen, hosszú ideje ez az az első alkalom, hogy nem biodíszletként vagy céltáblaként vehetek részt egy ünnepségen.

Ráadásul itt, egymás között, kicsit szókimondóbbak lehetünk. Gyakran felmerül, hogy az ünnepeken ne politizáljunk, „csak” emlékezzünk. Ezzel nem tudok egyetérteni, különösen nem 1848 kapcsán. Március 15.-e ugyanis a kezdetektől a politikáról, azon belül is a szabadság kivívásáról szólt.


marc_15_koszoru.JPG

 

Ám vajon mit szólnának 48 hősei, ha most váratlanul feltámadnának?

Mit szólna Kossuth Lajos, - aki véleménynyilvánítási szabadságáért 3 évet börtönben ült - a mostani köztájékoztatás működéséhez?

Vajon Deák Ferenc méltó utódként tekintene arra a hatalomra, amely verőlegényeket küld, hogy megakadályozzanak egy népszavazási kezdeményezést?!

Mint gondolna Eötvös arról, hogy a liberális ma szitokszó Magyarországon?

Mit mondana Matolcsynak Széchenyi? Hisz az utóbbi több ízben  saját vagyonából áldozott a közjóért, miközben az előbbi éppen a köz vagyonát „varázsolja át” magáncélokra.

Mit gondolnának az abszolutizmus ellen harcoló köztársaság-pártiak, arról, hogy a mostani – már árulkodóan nem is így nevezett – „köztársaság” első emberének leghőbb vágya, hogy a hatalmat visszaköltöztesse a Királyi Várba?!

Bizony szemlesütve állhatnánk a forradalom hősei előtt. Pedig bizonyos szempontból mi vagyunk a legszerencsésebb generáció 1848 óta, hisz március 15.-e céljai csak 1990-re váltak maradéktalanul megvalósíthatóvá. Azóta dönthetünk mi magyarok szabadon és demokratikusan saját sorsunkról.

marc15_beszed.JPG

 

Ám hová jutottunk 25 év alatt, és vajon büszkék lehetünk teljesítményünkre?

Vajon mit kérdezne tőlünk Petőfi? Milyen mély lenne az értetlensége, hogy egy generációval a szabadságunk és függetlenségünk elnyerését követően, hagyjuk, hogy ismét felszámolják a demokrácia intézményeit?!

Bizony kedves egybegyűltek, sok adósságunk van, ha méltók akarunk lenni 48 örökségéhez.

A célok ma is világosak:

 • le kell váltanunk az illiberális államot kiépítő hatalmat,
 • háttérbe kell szorítani a magukat jobbiknak hazudó magyarkodó álhazafiakat
 • és el kell érni, hogy ismét egy felelős kormánya legyen a hazának.

 

Ezt a változást azonban önmagunkon kell elkezdenünk, hisz csak komoly irányváltással, új hozzáállással lehetünk sikeresek, és ebben óriási a felelősségünk honfitársainkkal szemben.

A pozitív irányú változás érdekében a demokratikus oldalon is túl kell lépnünk, a régi beidegződéseken, a személyes ambícióinkon – ez is szerves része a márciusi ifjak örökségének.

Vajon tanulunk–e a múltból, és nem csak a távoli, történelmi múltból, hanem a közelmúltból is? A demokratikus erők 2014-es súlyos veresége megmutatta, hogy a kisebbik rossz ajánlata nem elég a győzelemhez. A csak befelé figyelő baloldal, a lejáratott politikusokat újracsomagoló ellenzék nem versenyképes, nem tud nyerni. Egymás között vagyunk – nézzünk szembe ezzel! Új emberekre, új megoldásra van szükség.

Világosan kell látni, hogy méltatlanok vagyunk a márciusi ifjak örökségéhez, ha továbbra is a szűk pártérdek vezet minket, és nem arra összpontosítunk minden porcikánkkal, hogy lemossuk a gyalázatot, és elkergessük Orbán Viktort, a modern zsarnokot.

Ehhez két dologra mindenképp szükség van. Arra, hogy visszaadjuk az emberek hitét abban, hogy érdemes részt venni a politikában és szavazni is, és arra, hogy megtaláljuk azt a 106 „igaz embert”, aki mögé egységesen beállhatnak a változást akarók, és akik megfelelnek 1848 ideáljainak: hitelesek, szerethetőek és feddhetetlenek. Fel kell kutatnunk és ki kell választanunk ezeket az emberek – méghozzá nem zártkörű háttéralkuk által, hanem nyílt, átlátható, esélyegyenlőséget biztosító versenyben – vagyis egy előválasztásban.

 

marc_15_unnepseg.JPG

Március 15-t ünnepelve, nem félhetünk a néptől, nem vitathatjuk el a jogát, hogy ő maga válasza ki, ki szálljon harcba a modern abszolutizmus felszámolásáért, a demokrácia helyreállításáért. 

Ki kell lépnünk a Fidesz által keretezett közbeszédből, nem a menekültek kirekesztéséről, vagy a kamu rezsicsökkentésről kell beszélnünk, hanem a haza legégetőbb problémáiról, az oktatási rendszer lerombolásáról, vagy az egészségügy összeomlásáról, és arról, hogy a mi márciusi ifjaink tömegesen mennek külföldre szerencsét próbálni.. Választ kell találnunk arra, hogy 4 millióan élnek a létminimum alatt, hogy az ország fele közel reménytelen helyzetben tengődik. Itt is új, ha kell, forradalmian új megoldásokra van szükség - mint például - a nincstelenséget egyszer s mindenkorra felszámoló- Alapjövedelem bevezetésére.

Tágra kell nyitni a kapukat, párbeszédet kell folytatni a változást akarókkal, legyenek azok civilek, vagy aktivisták, pedagógusok, érdekvédők vagy nővérek. Egy megújult, szerethető, hiteles és vízióval rendelkező demokratikus ellenzékre van szükség, amely képes megvédeni a szabadságunkat, megsegíti azokat, akik támogatásra szorulnak, megóvni a mindennek alapjául szolgáló környezetünket. Csak így lehetünk hűek a márciusi eszmékhez, s ha sikerrel járunk, egy fejlődő, európai, természeti környezetét megőrző hazát hagyhatunk unokáinkra – és ezzel végre beteljesíthetjük egy fénylő köztársaságért harcoló honfitársaink reményeit.

Köszönöm a figyelmet!"

 

Szólj hozzá!

PM-es képviselők nyílt levele Áder Jánoshoz a klímaváltozásról

2015.08.17. 11:07 Béres András

esoerdo20.JPG

      Meglepett, amikor levelet kaptam Áder János köztársasági elnök úrtól, melyben felkér, hogy támogassam a globális klímaváltozás elleni küzdelmét. Hiszen sajnálatos módon III. kerületi képviselőként pont az elnök úr párttársaival kell küzdenem a környezet megvédéséért. 

    Pár hónapja döntés született egy 70 fából álló fasor kivágásáról azért, hogy több parkolóhely jusson az autósoknak Békásmegyeren. Tarlós Istvánék javaslatával minden kerületi fideszes képviselő egyetértett. Tavasszal a kerületi képviselőtestület kormánypárti többsége napirendre sem vette, arra vonatkozó kezdeményezésemet, hogy forduljunk nyílt levélben a főpolgármesterhez a Római-part árvízvédelmével kapcsolatban. Pedig pont arra kértem volna a főpolgármestert, hogy az árvízvédelmet a környezetvédelmi szempontok maximális figyelembe vétele mellett, a fák megóvásával, átláthatóan és a lakosságot bevonva valósítsák meg.

     Egyfelől örülök, ha elnök úr a szívén viseli a környezetvédelem ügyét, másrészt hiteltelennek tartom, ha Áder János kezdeményezését, mivel a Fidesz képviselőjeként szó nélkül hagyta, megszavazta vagy köztársasági elnökként aláírta az alábbi törvényeket és megegyezéseket:

 • A Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatban az orosz-magyar nukleáris egyezményt, a hitelszerződést és az atomtörvény-módosítást. Ez utóbbi titkosítja a beruházással kapcsolatos adatokat.
 • A környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságok leépítését, kiüresítését, a magyar környezetvédelmi rendszer szétverését, 
 • a nemzeti parkok tönkretételét, ellehetetlenítését,
 • a Normafa-törvényt,
 • a Dagály-törvényt,
 • a Városliget-törvényt, 
 • a kiemelt beruházásokról szóló törvény módosításait (több alkalommal), amelyek értelmében nem kell figyelembe venni egy adott beruházásnál a környezetvédelmi előírásokat (sem),
 • a Római-part kiemelt beruházássá nyilvánításáról szóló törvényt, 
 • a palagáz-kitermelés adójának a csökkentését tartalmazó törvényt,
 • a Világörökség-törvényt, 
 • és a földtörvényt, amely a magyar kistermelők, a biogazdálkodás és az egészséges élelmiszertermelés helyett kormány-közeli birtokosok kezébe játssza át a magyar termőföldvagyont. 
 • Egy szót sem szólt az igazságtalanul meghurcolt környezetvédő, Zsák Ferenc ügyében

     Ezekből is látható, hogy a PM-es képviselőknek ma Magyarországon épp az elnök úr (volt) pártjával, a Fidesszel kell megküzdenünk, hisz sorozatosan hoznak környezetromboló intézkedéseket, vágnak ki feleslegesen fákat, hagyják figyelmen kívül a környezetvédelmi szempontokat, ezért elsősorban a saját háza táján lenne tennivalója.

      Ha komolyan gondolta az önkormányzatoknak és képviselőiknek írt levelét, akkor kérjük, hogy a fent felsorolt ügyekben foglaljon állást, változtassa meg eddigi álláspontját és cselekedjen a klímavédelem sikeréért! Ma nem elegendő globális szinten környezettudatosnak lenni és küzdeni a klímaváltozás ellen, hanem mindenkinek elsősorban helyi szinten kell tennie ellene, hiszen helyben hozott döntések okozzák a klímakatasztrófát. A klímát nem jó szándékú levelekkel, hanem felelősen meghozott döntésekkel, körültekintő és környezettudatos törvényalkotással lehet megvédeni

 

   

     Mivel az Elnök Úr abban a szerencsés helyzetben van, hogy érdemben is hatással lehet az eseményekre, ezért örülünk különösen annak, ha felvállalja az utóbbi években mostoha sorsú környezetvédelmi szempontok képviseletét és kérjük, hogy álljon élére az átgondolatlan és értelmetlen PAKS2 beruházás elleni harcnak!

     A PM-es képviselők Elnök úrnak írt levelében, kérjük, hogy ezekben az ügyekben vegye fel a kapcsolatot párttársaival, az ország közjogi méltóságaival és kezdeményezze egy környezettudatosabb döntés meghozatalát! Addig kezdeményezése bizony hiteltelen marad és az Ön személye többet árt, mint használ a klímavédelemnek, s a környezetünkért felelős képviselőkként nem csatlakozhatunk üres, tartalom nélküli kezdeményezéséhez. Szavak helyett, tettekre, felelős döntésekre van ugyanis szükség. Bizonyítsa be, hogy nem csak politikai haszonszerzésből tűzte zászlajára a klímavédelmet!

Az alábbi nyílt levelet vittük el Elnök Úrnak:

http://parbeszedmagyarorszagert.hu/hir/level-ader-janoshoz

 

Szólj hozzá!