Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Megmentettünk 52 fát a Római-parton, de vajon mi lesz a többi sorsa?

2013. május 14. - Béres András

A  III. kerületi Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságának elnökeként, volt szerencsém részt venni  a Római- parti ideiglenes árvízvédelmi mű tervezésével kapcsolatos favédelmi terv és fakivágási kérelem elbírálásában.

Az árvízvédelmi mű megépítésével kapcsolatban az építtető főváros 432 fa kivágását kezdeményezte a Római-parton, ebből összesen 74  van a kerületi önkormányzat tulajdonában lévő közterületeken. Erről dönthettünk a helyben, a többi fa zömében a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság fennhatósága alá tartozik. Az önkormányzattal vezetésével egyetértésben arra jutottunk, hogy egyetlen az ÓBVSZ 3. függeléke szerint védendőnek jelölt fafaj kivágásához sem járulunk hozzá, így 26 ilyen fa életben maradhat.. Emellett a Rozgonyi Piroska utca – Kadosa utca közötti szakaszon található további 26  fát is megmentjük, bár ezek nem tartoznak a rendeletben védett fafajok közé. Mindez azt jelenti, hogy az érintett szakaszon megmaradnak a fák, és az építtetőnek más műszaki megoldást kell keresnie. 22 nem védett fát így is ki akarnak vágni a gátépítés érdekében, és ezek helyett ugyanennyi fa ültetését vállalta volna a főváros. Emellett a partszakaszon megmaradó mintegy 1600 fa jó része is részben be lesz temetve, 5 és 100  cm  közötti magasságban. Az eredeti javaslat nem foglalkozott ezekkel a fákkal, arra hivatkozva, hogy ugyanazt a technológiát fogják alkalmazni, mint a Kopaszi-gátnál és így nem fognak károsodni a fák. Figyelembe véve, hogy több tíz éves fák nem pótolhatók 5-6 cm-es átmérőjű előnevelt növényekkel, illetve hogy a gyakorlat azt mutatja, hogy azok a fák, amiket 10-20 cm-nél nagyobb mértékben betemetnek, általában nagyrészt kipusztulnak, módosító indítvánnyal éltem. Kezdeményeztem, hogy a fapótlás ne darabszám alapján történjen, mint például a Kossuth téren, hanem körmérete alapján kiszámolt telepítési számok legyenek irányadóak, illetve, hogy az 5 éven belül, a modern technológia ellenére elpusztuló fák pótlására is kötelezzük az építtetőt.

Javaslataim eredményeképpen módosítással fogadtuk el a határozatot, felkértük a Fővárost, hogy oldják meg úgy a nyomvonalat, akár kisajátítással, vagy valamilyen mérnöki megoldás segítségével, hogy az említett fák megmaradhassanak, és vállaljanak garanciát az eltemetett fák pótlására, amennyiben azok mégis elpusztulnának. Mivel a helyszínen nem lehet annyi fát visszapótolni amennyit a Vízügyi Igazgatóság által felügyelt területen ki akarnak vágni, a III. kerületi Önkormányzat és a Fővárosi Önkormányzat közösen egy környezetalakítási tervpályázatot hirdet meg a közel 1 hektáros új közterületre, ami a Duna medrének rendezése miatt keletkezik. Így újabb fák elhelyezésére nyílhat lehetőség.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr575300415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása