Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Mit tehet a III. kerület a fáiért?

avagy milyen intézkedéseket javasolt a helyi Párbeszéd képviselő?

2018. június 27. - Béres András

 

fa_ent.jpgBudapest fái mostanság nincsenek biztonságban. Az utóbbi években rendszeresen értesülünk tömeges fairtásokról a fővárosban. Gondoljunk például a Kossuth téren, a Dagálynál, a Városligetben, az Orczy kertben vagy az Etele úton történt fakivágásokra.  A mobil gát projekt miatt bizonytalan a Római-parti fák jövője is.   

Emellett a kerületben rendszeresen történnek fakivágások egyedi engedélyek alapján. A közműcégek megbízásából is gyakran gallyazzák a vezetékek és lámpák környékén a fákat. Ezekben az esetekben néha túlzott mértékben csonkítják a fákat és a lakossági tájékoztatás általában nem megfelelő, így a kerület lakói nem tudják indokolt-e egy favágás, gallyazás vagy nem.  

Így teljesen érthető, hogy gyakran kapunk a favágások ügyében felháborodott és kétségbeesett megkereséseket a lakosság részéről.

A fák helyzete nem egyszerű Óbuda-Békásmegyeren sem:

  • sok a rossz állapotú, részben életveszélyes fa, melyeket folyamatosan kellene lecserélni fiatal fákra. Mindezt átgondolva és tervszerűen, kéne bonyolítani,  figyelembe véve azt is, hogy az adott helyen milyen fajtájú fa lenne optimális. (várhatóan milyen magas, milyen gyorsan növő, lehetőleg nem allergiakeltő, őshonos, stb).
  • Rendszeresen felmerülő gyanú, hogy a favágás akkor történik, ha valaminek az a magánérdeke, hogy kivágják a fát, miközben a közérdek ezzel ellentétes. Gyakori vád, hogy a fák megőrzésének igényét felülírja a gazdasági érdek.
  • A közműcégek által végzett facsonkítás sem mindig elég szakszerű és indokolt mértékű.
  • A lakosság általában nincs megfelelően informálva, ezért akkor is felháborodnak, ha teljesen indokolt egy favágás, mert nem tudják miért az.
  • Nyilván vannak indokolt fakivágások, ilyen esetekben az Önkormányzat helyesen előírja a kivágott fák pótlását. Jelenleg azonban a kerületiek nem tudják, hogy ez hol és mikor valósul meg és megvalósul-e egyáltalán.

fa1.jpg

 

Ezért is örömteli hír, hogy a III. kerületi Önkormányzat a múlt héten rendeletet fogadott el a zöldterületek és zöldfelületek, valamint a fás szárú növények védelméről. A rendelet előrelépést jelent az eddigi helyzethez képest, ezért magam is megszavaztam azt. Számos javaslatot tettem, amiből elfogadásra került, hogy:

fa_villanyvezetek_512.jpg

„A közterületi fák előre tervezett gallyazását a munkálatok megkezdése előtt 15 nappal a munkálatokat végző cég (különösen a Főkert Nonprofit Zrt., közműszolgáltatók) bejelenti a Hivatalnak, valamint tájékoztatja az érintett lakosságot. A Hivatal a bejelentés alapján a tervezett gallyazási munkálatokról honlapján és egyéb elektronikus felületen az érintett lakosságot tájékoztatja.”

Jó hír, hogy ezen túl a gallyazással kapcsolatban tájékoztatást kap majd lakosság.

Tettem még számos javaslatot, melyeket még nem sikerült elfogadtatni. Ez részben azért is történt, mert azokat más rendeletben lehet csak szabályozni. Ezért még maradtak feladataim ez ügyben.

A következő intézkedésekkel javasoltam kibővíteni a szabályozást, a természet védelme érdekében:

  • Ellenőrizze az Önkormányzat, hogy a gallyazást/facsonkítást kellő szakszerűséggel, a megfelelő mértékben valósítsák meg. (A cégeknek érdekük az indokoltnál többet vágni, hogy többet ne kelljen jönniük, ezzel azonban indokolatlanul nagy károkat okoznak a fáknak)!
  • Írjon elő az Önkormányzat fapótlási kötelezettséget a kerületben, az esetben, ha a csonkítás mértéke meghaladja az 50%-ot !
  • A kerület már rendelkezik fakataszterrel (részletes listával a fákról és azok állapotáról). Kértem, hogy ez a lista legyen minden érdeklődő polgár számára nyilvános és elérhető az interneten. A Polgármester úr azt ígérte, hogy ebben partnerek lesznek.
  • A fakataszter alapján tervszerűen meghatározhatóak a szükséges fapótlások, elkerülendő, hogy bárkiben is felmerüljön az a kétely, hogy egy fát csak azért nyilvánítottunk betegnek és lecserélendőnek, mert valakinek az útjában volt! A fapótlási terv évente tartalmazhatná a lecserélendő fák helyét, az ültetendő fák fajtáját, az ültetés idejét, és abban az esetben, ha a fapótlás valamiért máshol történik ennek indokát és helyét! Javasolni fogom, hogy ez a terv is készüljön el és legyen nyilvános.
  • Kértem, hogy határozzuk meg szigorúbban le azokat az eseteket, amikor indokoltnak tartjuk egy közterületen lévő fa kivágását! Nem szerencsés a sorozatos favágás annak érdekében, hogy valaki több autóval parkolhasson a háza előtt…
  • Javasoltam és újra be fogom terjeszteni, hogy a fakivágási engedélyek ügyében a tulajdonosi hozzájárulás kiadásáról a Városfejlesztési Bizottság mellett az Oktatási és Környezetvédelmi Bizottság is szavazzon, mert a környezetvédelmi szempontokat erősebben képviseli ez a bizottság! A 10 fánál többet érintő tulajdonosi hozzájárulások kerüljenek a Testület elé!
  • A lakosság jobb tájékoztatása érdekében kértem, hogy az Önkormányzat honlapján, Facebook oldalán és nagyobb volumenű favágások esetében az Óbuda Újságban is adjunk hírt a tervezett csonkításokról és favágásokról illetve azok indokairól!
  • Sok esetben az Önkormányzat előírja a fapótlást, és ez meg is történik, de erről nem értesülnek a környék lakói. Ezért kértem, hogy lehetőség szerint a fapótlás ugyanazon a helyrajzi számon valósuljon meg, ha ez nem lehetséges, akkor a favágás 300 méteres körzetében!
  • Javasoltam, hogy az Önkormányzat vezessen nyilvános kimutatást a kivágott fákról és arról, hogy ezek hol és mikor lettek pótolva!

Az Önkormányzat vezetése konstruktívan állt a javaslataimhoz, remélem, hogy többségüket el tudom fogadtatni.

Ha ezeket az intézkedéseket sikerül bevezetni, tervszerűbbé válik a fapótlás, kevesebb veszélyes fa marad a kerületben. Kevesebb lesz az indokolatlan favágás és a lakosság is tájékozottabb lesz, a kerületi faállomány megtartásáért tett lépésekről.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr5414077325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.07.04. 22:45:56

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása