Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Orbán a barbár

A barbárok meghagyták, de a Fidesz lerombolhatja a Hadrianus palota maradványait

2019. május 20. - Béres András

 

beton2.JPG

Nem sokkal a világörökségről szóló UNESCO-szavazás előtt kivette a világörökségi státuszra javasolt helyszínek közül az Óbudai-szigetet (Hajógyári-szigetet) a kormány - derült ki a pénteki Magyar Közlönyből. Itt találhatóak a Hadrianus palota és a limes maradványai. A limes volt az a védvonal - ha úgy tetszik kerítés - amely a végül keresztény, római civilizációt védte sikerrel a barbárok ellen. Ma az Unesco védhetné meg a világörökséget a modern barbároktól. Orbán épp ez alól készül kibújni. A Hajógyári-sziget beépítése egy kisebb erdőnek megfelelő faállomány elpusztításával, egy újabb árvízveszélyes beépített terület létrehozásával és az Óbudai úthálózat túlterhelésével járhat.

A hír igen aggasztó azért is, mert nagyon rossz tapasztalatunk van a Fidesz beruházási gyakorlatával szemben. A helyi védelmet biztosító világörökségi státusz elutasítása nyilván egy nagyszabású beruházás előzménye.

Miért aggódunk egy tervezett beruházás miatt?

Ez a terv is az átláthatatlan döntéshozatal iskolapéldája. Orbán nyilván tudja mit tervez a szigeten, de titkolja mindezt a leginkább érintettek, a helyi lakosság és civilek előtt. Még a kerületi önkormányzat fideszes vezetői is azt állítják, hogy nem tudják mi készül a szigeten, pedig őket kockázat nélkül beavathatná Orbán, hisz úgyis mindent megszavaznak, amit a központ parancsol, akár az iskolák elvételéről, akár a Római-part ledózerolásáról van szó. Egy biztos, egy potenciális befektetőnek előnyös, ha nincs világörökségi védettség, mert nem korlátozza az építkezésben, míg a kulturális örökségért aggódó lakosságnak ez hátrányos. A kormány lépése extraprofitot eredményez a befektetőknek, mert jelentősen növeli a tulajdonukban lévő telkek értékét. Ezért a Párbeszéd parlamenti frakcióvezetője Szabó Tímea, aki egyben óbudai  képviselő is, kérdéssel fordul ez ügyben az illetékes miniszterhez. Kíváncsian várjuk a választ. 

A Fidesznek általában nem számít, hogy természeti vagy kulturális örökségről van szó, bármit elpusztítanak, pillanatnyi anyagi érdekből, vagy mert Orbánnak épp úgy tetszik.

A fideszes beruházások általában egyből a zöldterület jelentős részének elpusztításával járnak és alig törődnek a környezeti hatásokkal és a lakosság véleményével. Ilyen ész nélküli favágás történt például a Városligetben, a Kossuth téren, a József nádor téren vagy a Dagálynál és több vidéki városban is.  

A nemzet kulturális öröksége sem szent, ha a miniszterelnök a Várba akar költözni. Simán kirúgják onnét a Nemzeti Galériát és a Széchenyi Könyvtárat is. A helyi lakosok és a civilek véleményét megfontolás nélkül szokták lesöpörni, sőt az önkormányzattól is elveszik a jogait, ha nem elég együttműködő, ez történt például a Liget esetén Zuglóval.

Legalább az Unesco világörökségi státusz védelmet jelentett volna a területnek, épp arra való, hogy megóvja kulturális értékeinket a saját felelőtlenségünktől.  Nyilván ezért nem akarja a kormány, hogy a Hajógyári-sziget is része legyen a világörökségnek. A régebbi tervek 6-10 méteres földréteg elszállításával számoltak a mélygarázsok építése miatt, ez a barbárság az összes római kori maradványt örökre eltüntetné.  A Fidesz már régebben demonstrálta, hogy  az Unesco ellenőreit sem kedveli: amikor legutóbb az Andrássy út ügyében jártak Budapesten, a kormány mindent megtett azért, hogy az ellenőrök ne is találkozhassanak a városvédő civilekkel.

A Hajógyári-sziget beépítése nem újkeletű terv.

Jávor Benedekkel a Párbeszéd EP képviselőjével és Szabó Tímeával már 2010-ben tiltakoztunk a beépítés ellen. Az akkor tervezett kaszinó és luxus lakópark beruházás szerencsére nem valósult meg. Itt olvasható a 2010-es véleményünk:  https://javorbenedek.blog.hu/2010/08/27/kaszino_sziget_lesz_a_hajogyari_szigetbol

javor2010.JPG

Sok okból továbbra sem jó ötlet a Sziget beépítése, íme néhány várható következmény:

  • kisebb erdőnek megfelelő mennyiségű fa van a szigeten, ezek jó részét várhatóan elpusztítanák,
  • a Sziget 32 hektáros része régészeti védelem alatt áll, így a beépítés veszélyezteti a Hadrianus palota római kori romjait. Ha kétségeik lennének a várható hozzáállást illetően, akkor érdemes felidézni, hogy a kormány milyen cinizmussal szokott elhárítani minden akadályt, ha presztízsberuházásról vagy valamely kedvenc oligarcha gazdagodásáról van szó,
  • újabb árvízveszélyes területet építenének be, ami megnehezítené az árvízi védekezést és növelné a budai és pesti part árvíz kockázatát,
  • jelentősen megnőne a gépjárműforgalom, amit nem bírna ki a most is túlterhelt úthálózat, és a prognosztizált forgalomnövekedés levezetésére a parti közúthálózat, mint csatlakozási pont, még fejlesztéssel sem tehető alkalmassá, ennek kumulált hatását eddig senki sem vizsgálta,
  • a beruházás légszennyezettség növeléssel járna és veszélyeztetné az Észak-Budapest tüdejeként szolgáló szigeti zöldfelületeket. És az eleve zsúfolt és szennyezett levegőjű Óbudát is.

A mérleg másik serpenyőjében ott van a hatalmas városi terület eladásából várható milliárdos profit... Kérdés, hogy kinek mi a fontos.

A III. kerületnek és Budapestnek nem újabb leaszfaltozott területre és vasbeton épületekre, hanem több közparkra van szüksége, amire tökéletes helyszín a Hajógyári-sziget. 

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr8814838786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2019.05.21. 16:27:32

Na es? Meg van szavazva a bagazs? Meg? Tuntettek molotov-koktelokat dobalva? Nem. Errol ennyit.

ursus artos 2019.05.21. 16:51:40

"A helyi védelmet biztosító világörökségi státusz elutasítása nyilván egy nagyszabású beruházás előzménye."
Nyilván. Semmit sem tudtok, más sem, de az ítélet már megvan...

morph on deer 2019.05.21. 16:54:29

@ursus artos:
Mert még mi más lehet az indok, szerinted?

ursus artos 2019.05.21. 16:58:00

"A Fidesznek általában nem számít, hogy természeti vagy kulturális örökségről van szó, bármit elpusztítanak, pillanatnyi anyagi érdekből, vagy mert Orbánnak épp úgy tetszik."
Éppen felújítják a Várat, a Várkert bezárt, a Vigadót, az Operaházat, a debreceni Csokonai Szinházat, a győri Nemzeti Színházat, a Tháliát. Új épületet kapott a Nemzeti Táncszínház...
Szóval, jahhh.

Alternatíva 2019.05.21. 17:44:30

A Fidesznek ( Orbánnak ) projekt kell, mert csak projektnél lehet büntetlenül ( egyelőre ) lopni. Az ország kicsi, az étvágy nagy. Orbánnak előbb vagy utóbb számot kell adnia tetteiről. Öregszik, zsírosodik és hülyül, de ezek nem gyengítik azt az ítéletet, ami várható. Börtönben fog elrohadni.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2019.05.21. 18:00:48

@Alternatíva: Remélem, nem kerül börtönbe. Talpa alatt kell fütyülnie a szélnek. Ezt követeli meg a haza becsülete.

Sancho12 2019.05.21. 19:11:20

@MAXVAL bircaman közíró: Öcsi anyád picsáját.Nem itt élsz miért ugatsz bele.

Sancho12 2019.05.21. 19:26:33

@MAXVAL bircaman közíró: Ezt már mondtad.Mi köze van Sorosnak hozzá.Szét basszák a szigetet ennyi.Majd ha jársz arra talán tudsz rola beszélni.De bulgáriából ne ugass.

röf 2019.05.21. 19:57:20

Sorolná valaki, mit épített a maszop és gyurcsányi a rendelkezésükre álló években?
(Jó...jó... a dombra épített völgyhídra és a völgybe fúrt alagutakra magam is emlékszem...)

Sancho12 2019.05.21. 20:03:24

@röf: Igazad van.Orbán épitett sok,sok,stadiont.De minek is?

Bankkártyát minden arabnak !!! 2019.05.21. 21:43:12

@Sancho12: Teljesen mindegy mit epitett volna. Ha korhazakat, meg iskolakat epitett volna, a libsik akkor is jajveszekelnenek. Es azonnal kimutatnak, hogy nacizmus, fasizmus, es rasszizmus, mert Adolf Hitler is epitetett korhazat meg iskolat.

maxvaI baIcán bircaman · http://bircahang.org 2019.05.21. 21:46:12

A Szécsényi könyvtárnak is egy laktanyában a helye! Hülye libsik!

NoOne 2019.05.21. 22:00:07

@ursus artos: " Semmit sem tudtok, más sem, de az ítélet már megvan..."

A mondatod állításai elsőre igaznak tűnnek. A "más sem" azonban nyilvánvalóan hamis állítás. Az "ítélet" sem helyes megállapítás. (Itt csaltam, bocs...)
Bizonyíték valóban nincs a "barbár" tevékenységre, de a korábbi történések/gyakorlat alapján a leírt (negatív) következtetés jövőbeni megvalósulására inkább lehet számítani, mint nem. Ez pedig bőven elég alapot formál arra, hogy valaki figyelmeztessen arra, hogy a közösség több kárra, mint haszonra számíthat.

NoOne 2019.05.21. 22:07:27

@maxvaI baIcán bircaman: Ne vedd személyeskedésnek: lehet, hogy 27 éve vagy a neten, de ugyanolyan barom módjára viselkedsz a kezdetektől (tudom, hogy nem hat meg, de attól még igaz). Amúgy meg Széchenyi Könyvtár, és a könyveknek nem nedves, penészes környezetben van a helye.

miketbeszéltek 2019.05.21. 22:25:45

@MAXVAL bircaman közíró: "Lerombolja Brüsszel liberális kóceráját a nép, pont."

Igen, ha valamilyen okból kifolyólag a Hadrianus palota romja lenne Brüsszel liberális kócerája:-) Ez (is) a veszélye a populizmusnak: leépíti a logikus gondolkodást...

Narancsos kommunizmus 2019.05.21. 22:38:44

@Bankkártyát minden arabnak !!!: és épített te gyökér? Valahogy mindig az a vége, hogy szétlopja a gazdád, aminem az ostobák még örülnek is.

Narancsos kommunizmus 2019.05.21. 22:40:28

@maxvaI baIcán bircaman: Bolgár migráns, te is csak egy putyin bérenc csicska vagy.

szepipiktor 2019.05.21. 23:20:36

Mondjuk azzal, hogy egy kamu fotóval igazolod a feltételezéseidet és jellemzően a valóságról is hallgatsz, nem smmi politkia propaganda ez az írás (is)...
A hitelesség miatt:
- a terület csak ajánlott lett volna az UNESCO-nak.
- a terület - amiről szó van - nem fás liget, ez a legnagyobb hazugsága az írásnak, hanem most is betonozott, régi ipari épületekkel zsúfolt terület!!! Tehát itt nem valami természeti kincs megszüntetéséről van szó!
- a régebben már feltárt részeket - amiről itt szó van - betemették és erre épült az Óbudai Hajogyár egy része.
- Nem látom a régészeti igazolásokat, a régészek tiltakozását, hogy a hatlamas terület egy részén miért építettek KORÁBBAN iródákat, áruházat.
- Nem olvastam tiltakozást egyszer sem az évtizedek alatt, hogy miért nincs feltárva az EGÉSZ rész...
.
Szóval ez kb. az osztrák videós dolog, egy apró kis próbálkozás az ördög ellen, de a magyar módszerekkel.
Erről a dologról a szakemberek nyilatkozzanak és nem politkusok és főleg nem aktivisták. Majd ők elmondják, hogy ennek a hatlmas területnek miért csak egy-egy részét tárták fel és miért nem volt fontos az egész kiásása.
De az, hogy egy fikció alapú feltételezés, miszerint itt valami hatalémas fapusztítás, zöldterület eltüntetés lenne a cél, a legaljasabb hazugság, mert itt NINCS FA, NINCS ZÖLD, hanem lpusztult épületek vannak, például a maffiózó régi diszkója.
Egyszerűen jóérzésú állampolgár azonnal látja, hogy a poszt mondatai kizárólag egy cél miatt lettek összefogalmazva.
Nem védi itt senki a szigetet, a környzetet, csak a politkia támadás része az egész.
Semmivel sem tisztább, mint a fidesz módszere.
Ha a szerző jogot formál a jövőbelátáshoz, hát nekünk is jogunk van ehhez: szerintem ezt azért teszi az ellenzék, hogy a hatalmat megszerezve ők lophassanak.
Ezek az írások miatt fog a fidesz elsöprő arányban nyerni, mert egyszerűen undorodik már a magyar többség. nem csak a fidesztől, hanem az ellenzéktől is.
Hazug ez is, hazug az is.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.05.22. 06:36:50

drága blogger.
az h Feledy nyomasara es lobbizasara, teljesen megmagyarazhatatlan es ertrlmetlrn, bemutathatatlan limest felterjedztettek az unescohoz...a fidesz gyengeseget mutatja...
az egesz projet NEVETSEGESEN GAGYI. az hogy elegettek 1,5 milliardot a semmi elokeszitesere, csak jab a tortan.
persze a te hozzaallasod kol.mutatja, hogy
itt a civilizált romai, ott meg a barbár...
olyan ez mintha 1400 ev mulva kiasnank a ruszki laktanyakat es azt unnepelnenk.
egy megszallo hatalom vedművei. egy vilagot rabszolgasagba donto, azon élősködő elit - a romai - egyforma romjai...
ez a bejegyzes maga mutatja mennyire nevetseges a tortenelem oktatas. a karpat medencet FOLYAMATOSAN elfoglalni akaro indoeuropai megszallok akik soha nem ertek celba.
vajon miert nem mentek tovabb? meguntak a hoditast? nem. a dunanal vedekeztek a hoditas ellen az ijfeszoto népek szazadokon át.
assatok mwg ki 6 tok egyforma romai katonai tabort es mutogassatok mint a csúcs...de ne.higyjetek hogy a magyart érdekli ez a faszsag...
neked lehet barbarozni meg ilyenek. remelem jol esett.

benko 2019.05.22. 06:57:35

Gyerekek ti egy birkák vagytok oda terelnek amerre jó nekik

Szelid sunmalac 2019.05.22. 07:52:55

@MAXVAL bircaman közíró: Azt mondta, hogy TE kussolj, ha mar ket orszagban is kobaszott migrancs vagy te adocsalo oroszberenc szarhazi hazaarulo

Szelid sunmalac 2019.05.22. 07:53:45

Na....most latom csak mas is leirta mar hol is a helye ennek a szardarab ven fasznak, akit a sajat kolke is ruhell

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.22. 08:08:32

@Szelid sunmalac:

Atya Isten, te is antiszemita vagy??? A gyilkos nyilas nagyapádtól örökölted vagy saját eredmény?

Szelid sunmalac 2019.05.22. 08:14:06

@MAXVAL bircaman közíró: Azert latvanyos a kulonbseg, nem? A kozismert es altalad megerositett tenyekkel vitatkozni nem vagy kepes, cserebe random dobalozol hulyesegekkel magad korul ugymond "visszavagaskent". Egyre szanalmasabb vagy, ideje lenne kiszallnod. Evek ota egyetlen onallo gondolatod sincs. Most mi a faszsag e a Soros meg nyilas meg natiszemita? Hogy a faszba kerul ez ide? Fogalmad sincs, de valamit irnod kellett mi? Szellemesnek tartod? Vagy mar ennyire nem erdekel az egesz, csak legyen meg a penzum?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.22. 08:25:35

@Szelid sunmalac:

Egyik alapelvem: korcs fajtátok minden századik mocskolódására választ adni.

Most éppen te voltál a századik, így alakult.

Jó étvágyat és kellemes Karácsonyt!

ételizésítő 2019.06.06. 03:14:09

@NoOne:
Dehogy, régen egész normális volt, bár mondjuk nyelvésznek hazudta magát, de nyelvi kérdésekben baromságokat hordott össze már akkor is.
Csak közben lett elmebeteg, vagy 10-12 éve súlyosbodott el rajta.
süti beállítások módosítása