Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Kíváncsi az önkormányzatok kifosztására? Mennyit vesz el a Covid és a kormány? Bemutatom Szentendre példáján.

2021. május 16. - Béres András

 

A napokban inkább érzelmi alapú véleményeket olvastam Szentendre városának pénzügyi helyzetéről, ahol az üléspont határozta meg az álláspontot. Az értelmes vita érdekében igyekszem számokkal bemutatni, hogy szerintem mi is a helyzet.
elvonasok.jpg
 
A kormánypárt szerint minden a legnagyobb rendben, legyünk hálásak, ha a sok elvonás mellett nem vesznek el további 468 millió forintot. A városvezetés pedig pénzügyi nehézségekre hivatkozik.
 
Induljunk ki abból, hogy 2019 egy normális év volt Covid és kormányzati elvonások nélkül. Akkor a város bevételei lehetővé tették a működés költségeinek kigazdálkodását.
 
Mi történt 2020-ban? A Covid miatt a városnak plusz kiadásai lettek, 32,6 millió forint értékben. Ehhez képest a bevételek drasztikusan csökkentek. Ennek egyik oka a járvány gazdasági hatása volt, emiatt 667,3 millió forinttal kevesebb iparűzési adóbevétele volt a városnak a tervezettnél. Ez Szentendre tervezett bevételeinek 8%-a, tehát ez az egy tétel is nagyon komoly megterhelés a szentendrei önkormányzatnak, hisz mindig a tervezett bevételekkel szemben tervezik a kiadásokat.
 
‼️ Ausztriában épp ezért komoly kormányzati támogatást kaptak az önkormányzatok. Nálunk a kormány intézkedései további terheket róttak az önkormányzatokra. Szentendre esetében 2020-ban az alábbi veszteségeket szenvedte el a város a kormányzati elvonások miatt:
• elvont gépjárműadó 118,8 millió Ft,
• elvont idegenforgalmi adó 10,2 millió Ft,
• megszüntetett közterülethasználati díj 11,3 millió Ft,
• kiesett bérleti díjak 37,3 millió Ft.
• Emellett a fizetőparkolás megszüntetésének parkolási bevétele 139,9 millió forintos kiesést okozott a városnak.
 
Így összesen a Covid 700 millióba került 2020-ban a városnak, és a kormány segítség helyett elvett további 317,3 millió forintot, ami mindösszesen több, mint 1 milliárd forint kiesést okozott.
 
Így eleve rossz helyzetből indult a 2021-es év. Sajnos idén is komoly kiesést okoz a Covid. A tervezett iparűzési adó bevétel 846 millióval kevesebb, mint 2019-ben. A tavaly is fennálló kormányzati intézkedések további mintegy 300 milliós kiesést okoznak idén, ha június 1-től újraindul a fizetőparkolás. Ezt az összeget akarták megnövelni az eddig tervezett 468 milliós iparűzési adó elvonással. Így összesen idén több mint 1,6 milliárd forinttal kevesebb pénze lett volna a városnak.
 
A napokban a Fidesz helyi vezetője bejelentette, hogy mégsem veszik el a 468 milliót a várostól. Ez megelőzte a hivatalos bejelentést, így nem tudjuk a részleteket… Mindez nem azt jelenti, hogy már jóváírták volna a pénzt Szentendre bankszámláján, nem tudni, hogy mikor és milyen feltételekkel érkezik meg ez az összeg. Azonban idén még így is a tavalyinál nagyobb, körülbelül 1,2 milliárdos veszteséget szenved el Szentendre.
 
✔️ Egyet tudok érteni azokkal, akik szerint az, hogy nem teljesen fosztják ki Szentendrét, és az elvenni tervezett pénz egy részét mégis meghagyják nem tekinthető hatalmas gesztusnak. Az is érthető, hogy a városvezetés továbbra is nagyon nehéz pénzügyi helyzetben van és azért küzd, hogy működőképes maradjon a Szentendre.
 
A megoldás az lenne, ha a város azonnal visszakapna minden a kormány által elvont pénzt, június 1-gyel szabadon dönthetne a fizetőparkolás visszaállításáról, és a kormány kidolgozna egy országos csomagot az önkormányzatok Covid veszteségeinek kompenzálására. Mindezt persze teljesen függetlenül attól, hogy milyen politikai elveket vall egy-egy település vezetősége.

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr8316558722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása