Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Sorozatos választási visszaélések Óbudán

2018. április 06. - Béres András

 

tepett_plakat.PNG

A Fidesz érdekében megalkotott választási törvény számos választási visszaélésre ad lehetőséget.

Sajnos az idei kampányban Óbudán ismét számos ilyen szabálytalansággal kellett szembesülnünk.

Kamupártok

Azzal kezdődött a történet, hogy a választási rendszer tudatosan óriásira tárt kiskapuit kihasználva, Óbudán mintegy 50 jelölt kezdett ajánlást gyűjteni. Közülük 29-en adtak le ajánlásokat. A kerületben a Választási Bizottság korrekten dolgozott, így a 20 jelöltet sikerült kizárni, mivel nem volt elegendő érvényes aláírásuk, vagy visszaélésekre derült fény. Így is maradt még 3 kamupárti jelölt.

Plakáttépkedés

Az összes ellenzéki párt panaszkodik arra, hogy plakátjaikat szervezetten rongálják.

Egyetlen éjszaka alatt Szabó Tímeának, a legesélyesebb ellenzéki jelöltnek több mint 100 plakátját tépték le a Flórián tér környékén. Bár már-már megszoktuk, hogy az ellenzéki plakátolás olyan, mint magos Déva várának építése, mert amit felrakunk estére eltűnik reggelre, azért feljelentést tettünk ez ügyben.

A plakátok letépése választási bűncselekmény és komoly anyagi kárt is okoz, hiszen új plakátokkal, újra el kell végezni a munkát. Sok plakátot a kerület által üzemeltetett térfigyelő kamerák előtt rongáltak meg, ezért kértük a rendőrséget, hogy nézzék vissza a felvételeket. Azóta több mint két hét telt el, de érdemi választ nem kaptunk, pedig az ilyen ügyeknél az lenne a visszatartó erő, ha a kampány alatt és nem a választások után születnének nyomozati eredmények…

Így a hajrában a fizikai erőszakig fajultak a dolgok, bántalmaztak egy a plakátrongálókat felelősségre vonó jobbikos képviselőt. Az általa megosztott képeken elég rosszul fest és arra panaszkodik, hogy két fogát kiverték. Így az idei kampányt sem úsztuk meg pofozkodás nélkül.

http://www.atv.hu/belfold/20180406-osszevertek-a-jobbik-obudai-onkormanyzati-kepviselot

szanyo.PNG

 

Óbuda Újság

Az Óbuda Újság legutóbbi számában Menczer Erzsébet fideszes jelölt 5 cikkben is szerepel, többször képpel és egyszer a pártja kampányplakátja mellett. Mindezt úgy, hogy Menczer semmilyen állami, vagy önkormányzati tisztséggel nem rendelkezik. A másik fideszes jelölt, Varga Mihály munkássága még eggyel több cikket ihletett, de ő legalább miniszter és a körzet egyik parlamenti képviselője.  Eközben egyetlen riválisuk sem szerepelhet az újságban még fizetett hirdetéssel sem, mivel az Óbuda Újság nem jelentkezett be a politikai hirdetéseket megjelentető médiumok közé, mert „nem akart belefolyni a kampányba”…

A választási kampányban a médiumok kötelesek lennének kiegyensúlyozottan, arányosan tájékoztatni a jelöltekről, ehhez képest az újság semmilyen ellenvéleményt sem közöl, és nem is említi az ellenzéki képviselőjelölteket. Az előző kampányba még a fizetett politikai hirdetésünket sem jelentették meg, mert szerintük nem volt megfelelő a tartalma. Mindezt úgy, hogy az Önkormányzat évi több mint 80 millió forint közpénzzel támogatja a lapot.

Impresszum nélküli rágalmazó szórólapok

A héten elkezdték kiszórni a Szabó Tímeát rágalmazó és lejárató, impresszum nélküli szórólapot. Ezt a szórólapot sok esetbenMenczer Erzsébet kampányanyagával együtt, azzal összehajtva terjesztették a kerületben. Nyilvánvalónak tűnik, hogy ugyanaz rendelte meg mindkét anyag gyártását és terjesztését.

A kampányban választási visszaélésnek számít az impresszum nélküli kiadványok terjesztése, mivel így nincs felelőse a kiadványnak, nincs ki ellen eljárást indítani a rágalmazás és becsületsértés miatt.

Névtelen és visszakövethetetlen telefonos rágalomkampány

Számos lakossági bejelentést kaptunk arról, hogy a héten elkezdődött a kerületi polgárok telefonon történő zaklatása is. Sokan nem értik, hogyan jutottak hozzá a mobilszámukhoz, amit nem adtak meg marketing célokra és nem kötötték a III. kerületi lakcímükhöz. Visszanyomozhatatlan számokról telefonáló aktivisták azt hazudják nekik, hogy a Fidesz legesélyesebb kihívója migránsokat akar beköltöztetni a kerületbe.

Az is figyelemre méltó egybeesés, hogy a Facebook oldalán Menczer épp azokat a rágalmakat sugalmazza Szabó Tímeáról, amelyekkel az anonim telefonhívásokban és impresszum nélküli szóróanyagokon riogatják az embereket.

Menczer Erzsébet tagadja, hogy bármi köze lenne ezekhez a visszaélésekhez és állítólag maga is feljelentést tesz, amiért megvádolták azzal, hogy megszavazta a fia menyasszonyának kiutalt önkormányzati bérlakást. (Ez azért érdekes, mert a fideszes vezetésű önkormányzat igazolhatóan egyhavi tiszteletdíjának megfelelő pénzbüntetésre ítélte, amiért nem jelentette be érintettségét.)

Mindez választási visszaélésnek minősül, az MSZP és a Párbeszéd meg is tette a bejelentését. Sajnálatos módon az ilyen visszaélések befolyásolhatják a választási eredményeket, de általában nem követi ezeket megfelelő hatósági szankció. Ugyanis általában megállapítják a választási szabálysértés de bizonyítékok hiányában nem találnak felelőst, vagy jóval a választások után születik elmarasztaló határozat. Ezért azok akiknek a hátrányára elkövetik a visszaéléseket, maximum annyit tehetnek, hogy nyilvánosság hozzák a tényeket.

Érthető az idegesség, mert a Fidesz, mindezek ellenére vesztésre áll a körzetben. Elképesztő, azonban, hogy abban a választási rendszerben, ahol minden a Fidesznek kedvez, arra sem képesek, hogy a saját maguk érdekében hozott szabályok szerint törvényesen és szabályszerűen kampányoljanak.  Felháborító, hogy mennyi visszaélést követnek el a Fidesz érdekében, a többi párttal szemben és különösen a legesélyesebb ellenzéki kihívó ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr6913815440

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pesterzsébet változást akar! 2018.04.08. 07:44:33

Holnap, aki egy élhetőbb, boldogabb országban akar élni, aki változást akar, az egyéniben az esélyes ellenzéki jelöltre, Dr. Hiller Istvánra szavaz, listán pedig elveinek, hitének megfelelő pártot választ. A hit, a meggyőződés és a remény vasárnap ugya...

Trackback: Hogyan szavazzak? 2018.04.07. 21:33:58

A blog történetének első olyan posztja, amely nem az én fejemből pattant ki, de annyira megtetszett, hogy - Molnár Ferencet idézve - mától én írtam. Persze az eredeti szerző engedélyével ;-) Holnap ismét választás, 4 évente kerül erre sor, ez azon r...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VáradiJános 2018.04.07. 00:44:23

Nem érdemel meg téged ez az antiszemita buta nép, András.

Kunhallmi Agnes. 2018.04.07. 04:11:30

Egy fontos informaciot osztok meg veletek, adjatok tovabb.
A rendkivul magas valasztasi reszvetel miatt, ugy hatarozott a valasztasi bizottsag, hogy a valasztas ket napos lesz, mert egy nap alatt technikailag nem lehet lebonyolitani.

Igy tehat, VASARNAP a kormanyparti szavazok szavazhatnak, es HETFON fognak szavazni az ellenzeki szavazok.

Mindenkit megkerek hogy terjeszetek, mindenki tudjon rolla nehogy a szegeny ellenzeki szavazok potyara odamenjenek vasarnap.

2018.04.07. 05:25:20

A XX.század végén hitte volna valaki, hogy ide jutunk a XI. század elején? Ez a primitív középkor és biztosan olyanok állnak mögötte, akiknek fogalmuk sincs, mi az a demokrácia. Pénzzel persze.

n3spr3ss0 2018.04.07. 05:55:12

@Kunhallmi Agnes.: Minden fideszes szavazó szemét geci.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.07. 07:19:59

Én az Együtttől úgy tudom, a plakáttépkedés a véleményszabadság fontos része...

VáradiJános 2018.04.07. 09:47:33

@n3spr3ss0: de legalább nem szopták le a saját unokájukat, mint édesanyád

Boar. 2018.04.07. 13:49:29

@VáradiJános: Mióta az orrszívó porszívóval anyád a csöpp kis agyadat is kiszippantotta, a szopáson kívül más nincs is az életedben. Kivéve persze amikor birkával seggbekúrjátok egymást...

Boar. 2018.04.07. 13:50:26

@Kunhallmi Agnes.: Sajnálatos módon holnap technikai okokból az összes szavazóhelyiség zárva tart...
Így jártatok...

VáradiJános 2018.04.07. 13:58:41

@Boar.: fel ne izgulj, patkányfi!

Glázser Bozsó 2018.04.07. 14:00:13

@Kunhallmi Agnes.: Ez fordítva van "Kedves" Puszillak! :)

Kunhalmi Ágicát megdugnám de nem szavaznék rá 2018.04.07. 17:41:02

Ismet kamionnal gazolt a tomegbe egy kedves iszlamista menekult agysebesz Nemetorszagban. Az persze furcsa, hogy nem azt uvoltotte, hogy vigyazat agysebesz vagyok, hanem hogy Allah Akbar.

Ratyi Manó 2018.04.07. 18:43:44

Érted élünk Viktor vezér
Rád szavazok én is ezér

kvadrillio 2018.04.07. 19:14:46

fideszeS választási csalások mindenhol.......MEKKORA EGY UMBULDAPÁRT EZ A FIDESZ ! :o))))) ezek szerint hatalomra is csak csalással kerülhetett ugyehhh...:O)))))

kvadrillio 2018.04.07. 20:56:47

Orbán Viktor azt üzente,
Elfogyott a regimentje!!
Ha még egyszer, azt üzeni,
Mindnyájunknak el kell menni,
Éljen a magyar szabadság,
Éljen a haza!!!

Esik eső karikára,
Orbán Viktor kalapjára!!
Valahány csepp esik rája,
Annyi áldás szálljon rája!!
Éljen a magyar szabadság,
Éljen a haza!!!

Orbán Viktor íródeák
Nem kell néki gyertyavilág
Megírja ő a levelet,
egy ragyogó csillag mellett
Éljen a magyar szabadság,
Éljen a haza!!

Orbán Viktor azt üzente,
Elfogyott a regimentje!!
Ha elfogyott kettő-három,
lesz helyette tizenhárom,
Éljen a magyar szabadság,
Éljen a haza!!

Orbán Viktor azt üzente,
Elfogyott a regimentje!!
Orbán Viktor nem lett volna,
katona se lettem volna
Éljen a magyar szabadság,
Éljen a haza!!

Kilencszáznyolcvan-kilenc óta,
Hangzik még a ORBÁN-nóta!
Addig fújjuk, addig hangzik,
míg a Nemzet ki nem alszik...
Éljen a magyar szabadság,
Éljen a haza!!

A MAGYAR NÉP AZT ÜZENTE,
HOGY ELFOGYOTT A TÜRELME,
ORBÁN VIKTOR NEM LETT VOLNA,
A TÜRELME HOSSZABB VOLNA,
ÉLJEN A MAGYAR SZABADSÁG
S, ÉLJEN A NÉP.....MAGA !!!!!

kvadrillio 2018.04.07. 23:01:03

öhh....öhhhh.....Orbán, mint politikai Cipolla......:O)))))))))))))

Nagyjo 2018.04.08. 07:33:30

@Kunhalmi Ágicát megdugnám de nem szavaznék rá: Kicsit vegyünk vissza, mert egy kisteherautó volt és nem migráns! Olvasson !!!!

kvadrillio 2018.04.08. 08:33:55

Lázár Jancsi azt üzente,
Elfogyott az EU-s pénze,
Kastélyom van, földem , kincsem,
Neked magyar, semmid sincsen !
Elmehetsz Te más országba,
S, éljen a vadkan !

Orbán Viktor azt üzente,
Lopni akar, KI VAN BENNE ???
hA MÉG EGYSZER EZT ÜZENI,
EZ A NÉP MÁR NEM BÍRJA KI !
MENJ ANYÁDBA LOPNI-CSALNI,
S, ÉLJEN A HAZA !

Schulteisz az ikrek 2018.04.08. 09:30:33

@Nagyjo: Ol-vas-ni? És mi lesz, ha mást olvas, mint ami a napi pártdirektivák között található? Összeomlik. Ez a kis zsexista a PÁRT írói tagozatához tartozik.
süti beállítások módosítása