Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Miért menő az előválasztás?

elmondom tényszerűen

2021. szeptember 01. - Béres András

 Bár kapunk kritikát bőven, az előválasztás az ellenzék legnagyobb politikai innovációja az elmúlt évtizedben.  Ez a jó válasz a Fidesz érdekében kialakított, aránytalan  választási rendszerre, hiszen az előválasztás  biztosítja a valós választói akarat kifejezését, és reális esélyt az Orbán kormány leváltására. Az országos előválasztások lebonyolítása hatalmas logisztikai feladat lesz.  Az ellenzék tulajdonképpen kénytelen volt átvállalni egy állami feladatot, a tisztességes választások lebonyolítását. A Fidesz épp a költségere hivatkozva szüntette meg álságosan a kétfordulós választást. Ezért kell most a civileknek és az ellenzéki pártoknak egy 9+7 napos szavazást lebonyolítaniuk országszerte. Ehhez sokezer ember munkájára lesz szükség, és a pártoknak meg a civileknek jelentős pénzügyi forrást is kell áldozniuk erre. Ráadásul az előkészítés és az összes komoly ellenzéki párt konszenzusának kialakítása is  rengeteg munkával és kompromisszummal járt.

Persze lehet hibát találni a rendszerben, de Magyarország történelmében először országos előválasztást tartunk. Maga az a tény, hogy az ellenzék jelöltjeit a szavazók fogják kiválasztani, és végül a Fidesznek egy komoly kihívója lesz minden körzetben,  és közös miniszterelnök jelölt vezeti az egész ellenzéket, kárpótol minket az esetleges hiányosságokért. Sok ellenzéki vereség kellett, mielőtt az összes nagyobb ellenzéki párt elfogadta, hogy előválasztást kell tartani, de végre eljutottunk idáig.

A 2019-es önkormányzati választást tekinthetjük az előválasztás főpróbájának, ami sikerrel járt. A fővárosban és a IX. kerületében volt előválasztás és annak nyertesei Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina ezután magabiztosan nyerték az igazi választást is.

Ennek ellenére az a tapasztalatom, hogy sok ellenzéki szavazó erősen kritikus az előválasztásokkal kapcsolatban. Vajon miért?

 

valasztas.jpg

 

Sajnos a precíz tájékoztatás sokakhoz nem jut el, így számos ellenzéki érzelmű ember, téves információk birtokában csalódott az előválasztásokkal kapcsolatban. Sokan azt a látszatot próbálják kelteni, miszerint nincs tétje az egésznek vagy pártmutyinak tartják az egész előválasztást. Gyakran felmerült, hogy a civileket és a kisebb pártokat kizártuk az indulás lehetőségéből. Ezek a vélemények gyakran az információ hiányából fakadnak. 

Szinte az összes előválasztással kapcsolatos fontos kérdésre megtalálható a válasz itt:

https://elovalasztas2021.hu/

"Bennfentesként" az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) tagjaként szeretnék tényekkel eloszlatni egy sor gyakran felmerülő kételyt:

  • az előválasztás indulási feltételei több hónapja ismertek, és a gyakorlat azt bizonyította, hogy ezek nem teljesíthetetlenek.
  • az OEVB és a 6 párt sok erőfeszítést tett azért, hogy lehetőleg mindenki nyilvántartásba legyen véve
  • mind a 7 jelentkező miniszterelnök-jelölt, köztük Ecsedi Áront a Le az adók 75%-val párt jelöltje is megkapta az engedélyt az indulásra. Erről ő maga is meglepetten nyilatkozott. :- )
  • 13 különböző jelölő szervezetet vettünk nyilvántartásba. Köztük van a C8 és a Szikra is. Egy párt és két civil szervezet nem felelt meg az ismert szabályoknak, mert vagy nem voltak 6 hónapja bejegyezve, vagy nem nyújtották be az induláshoz előírt dokumentumokat, például a köztartozásmentesség igazolását..
  • Határidőig összesen 272 egyéni jelölt jelentkezett be az előválasztásra. Közülük 265-t vett nyilvántartásba az OEVB, igaz azóta 3-an visszaléptek. Szóval a jelöltek 98%-a befogadásra került. Az elutasítottak egy kivétellel nem nyújtották be az induláshoz előírt dokumentumokat, volt olyan jelölt is, aki leírta, hogy tudatosan nem ad le semmit a sok kért iratból.
  • Gyakori kritika, hogy a frakcióbefogadás elvárása miatt nem tudnak indulni a jelöltek. Ehhez képest ez összesen 2 jelölt esetében merült fel, ami bár számukra és az ő körzetükben valóban probléma, azonban ez csak a jelöltek kb 0,7 %-át érintette, szóval nem ezen fog múlni az előválasztás. Emellett 1 jelölt politikai vétó miatt nem indulhat el.
  • Sok erőfeszítést tettünk azért is, hogy a kisebb pártok se legyenek kirekesztve. A Liberálisok megjelennek jelölő szervezetként, az ÚVNP-tal külön megállapodást kötöttük, ami akár frakcióalapítási lehetőséget is biztosíthat számukra. Az MMM is jelölő szervezet lett. Az ÚVNP és az MMM sok  civil jelöltet is befogadott. Az MSZDP is bejelentkezett  az utolsó pillanatban, igen ambiciózus elvárásokkal. Volt szerencsém részt venni a tárgyaláson velük. Az OEVB jelezte feléjük, hogy a kérésüket csak a pártelnökök tudják teljesíteni, akik egy hét múlva ülnek össze. Ezt nem várták meg, hanem gyorsan bejelentették a külön indulásukat 2022-re. A Le az adók 75%-val pártot nem vettük nyilvántartásba, de egyetlen egyéni jelöltje sem volt és nem adta le a papírokat sem.
  • Nem igaz az sem, hogy a visszalépések miatt nincs tétje a választásnak, ugyanis a legfontosabb kérdés a miniszterelnök személye, amiről mindenhol lehet szavazni. Emellett a 106 körzetből 11-ben van egy jelölt, tehát a körzetek 90%-ában több jelöltből lehet választani. Ráadásul az egykörös rendszerben korrektebb , ha 2 vagy 3 jelöltből lehet választani, mert így a győztes várhatóan 50% felett lesz, míg ha 10-ből kéne választani akkor akár 11%-os eredménnyel is nyerhetne valaki. Ez esetben nem tudhatnánk, hogy a többség számára elfogadható jelöltet választottunk, vagy sem. 
  • Sokan tartanak egyes jelölteket hiteltelennek vagy vállalhatatlannak. Azonban az előválasztás épp azért van, hogy a választópolgárok döntsenek arról, ki indulhat és ki nem. Szóval itt a lehetőség arra, hogy a hiteles jelölteket válasszák meg.
  • Többen úgy tudják, hogy csak személyesen lehet szavazni, pedig rövidesen elindul az online előregisztráció, és akinek van hazai állandó lakcíme és regisztrál, az online szavazhat a világ bármely pontjáról.
  • Fontos elem az is, hogy a lebonyolításban az aHang mellett több civil szervezet is részt vesz, így több ezer civil fogja segíteni és ellenőrizni az előválasztást.
  • Különben úgy tudunk megítélni valamit, ha kipróbáljuk. Ezért tessék szavazni, és utána lehet hitelesen kritizálni a lebonyolítást. :-)

Íme pár érdekes tény, hogy ne legyen olyan unalmas a leírás:

Összesen 7 miniszterelnök-jelöltet, 13 jelölő szervezetet és 265 jelöltet vett nyilvántartásba az OEVB

Az ország 106 választókerületéből 11-ben egy jelölt, 45-ben két jelölt, 50-ben három vagy több jelölt szállt versenybe.

A legidősebb jelölt 71, a legfiatalabb 20 éves, a jelöltek átlagéletkora 46 év. Ennek megfelelően a 1974-es születésű a legtöbb jelölt (15), utána jönnek az 1976-os évjáratúak (12), de gyakori az 1967-es, 1968-as, 1975-ös és 1979-es születési év is (11-11). Ellenben nincs 1951-ben és 1996-ban született jelölt.

A 264 jelöltből 59 nő, ez a jelöltek 22,35%-a, átlagéletkoruk 48 év. A legidősebb jelölt 67 éves, a legfiatalabb 26. Az 59 női jelöltből 13 Budapesten, 10 Pest megyében, 6 pedig Bács-Kiskun megyében indul.

46 jelenlegi országgyűlési képviselő indul az előválasztáson, illetve még nyolc, aki volt már ogy. képviselő (egy az 1990–94-es ciklusban). Ezek közül három jelölt miniszteri bársonyszékben is ült. (A 46+8-hoz társul még egy jelenlegi és egy volt képviselő a miniszterelnök-jelölteknél.)

A leggyakoribb vezetéknév a jelöltek között a Tóth, összesen 11-en indulnak (ebből egy jelöltnél a vezetéknév egyik fele, egy másiknál van férjezett név is), emellett 8 Szabó és 5 Varga. A jelöltek között két-két Kiss László (és mindkettő momentumos), Tóth Viktor és Varga Zoltán is van.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr9216677162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evilwolf 2021.09.02. 16:56:45

Miért, menő? :-))
Vihar a biliben.

BiG74 Bodri 2021.09.03. 05:03:55

@evilwolf:
Elmondta, egy ilyen pályán, amit a fidesz létrehozott, az ellenzék csak egységesen, mint egy ellenzék, nem pedig pártokból álló sokfelé osztott közösség tud hatékonyan fellépni. Aki ellenzékiként gondolkodik, az nagyon jól látja.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.09.03. 05:42:45

A gond az vele, hogy céltáblára teszi ezeket a politikusokat és ezerrel megy ellenük a lejáratás. Ami a fészbuk kommentekből látszik, hogy hatásos.
süti beállítások módosítása