Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk!

2020. augusztus 04. - Béres András

 

A fizetőparkolás bevezetése kapcsán sok szó esik manapság az állandó lakhely kérdéséről. Rengeteg a tévhit ezért is írok róla.

Elméletileg 3 napon belül kötelező bejelentkezni bejelentkezni a címre ahol lakunk, ez akár egyoldalúan is megtehető a bérlő részéről, és a bérbeadónak ez nem extra kockázat, mert ha megszűnik a szerződés, egyoldalúan kijelentheti a lakót.

 

szemelyi-lakcimkartya-640x446.jpg

Az óbudai fizetőparkolás kapcsán sok kérdés merült fel az állandó lakcím bejelentés kapcsán. Azért vált ez érdekessé, mert az újonnan bevezetett zónában is az állandó lakosok kapnak lakossági kedvezményt, azaz 2000+áfa regisztrációs díj befizetése után ők ingyen parkolhatnak a 2020-as naptári évben.

Sok tévhit terjed ezzel kapcsolatban, ezért igyekszem összefoglalni a helyzetet.

Probléma 1. Az emberek úgysem szoktak bejelentkezni a lakcímükre

Ehhez képest egyrészt elméletileg kötelező bejelentkezni, másrészt praktikus is. (nem csak a parkolás miatt)

A lakcímnyilvántartás szabályait tartalmazó törvény szerint a lakcímet, illetve ennek megváltozását a kiköltözéstől vagy beköltözéstől számított 3 munkanapon belül kötelező bejelenteni. A bejelentés tehát nem csupán egy lehetőség, hanem kötelezettség is.

Az önkormányzatok és a törvények számos lehetőséget az állandó lakcímhez kötnek, előnye van a helyi lakosoknak, például az egészségügyi ellátásban, az óvodai, iskolai beiratkozásoknál, léteznek önkormányzati kedvezmények a helyi lakosoknak. Ilyen a szavazati jog is , hiszen célszerű, ha azokra a képviselőkre (önkormányzati képviselő, polgármester, körzet parlamenti képviselője) szavazhatunk, akiknek a dolga, hogy a lakóhelyünk érdekében politizáljanak.

Egyetlen ellenérv az lehet, ha valaki a bejelentett lakhelyén, ahol nem él, vesz igénybe valamilyen jelentős kedvezményt, de a rendszer értelme, pont az, hogy ezeket ne lehessen halmozni. Ismerek olyat, aki különböző trükkökkel Budapesten  3 különböző kerületben rendelkezik parkolási kedvezménnyel az autójára. Az ilyen magatartást szeretnénk visszaszorítani.

Probléma 2 Tévhit, hogy a bérlők esetében a tulajdonos úgysem járul hozzá az állandó lakcím létesítéséhez, hiszen így nem tudná kirakni az esetleg rosszhiszeművé váló bérlőt.

Ehhez képest:

  • Gyakori tévhit a lakcím bejelentéssel kapcsolatban, hogy a  bérlő kizárólag akkor tud bejelentkezni a bérlemény címére, ha a bérbeadó a lakcímbejelentő lapot aláírja, vagy külön aláírással engedélyezi a bejelentkezést. Ez nem igaz, hiszen  önmagában a bérleti szerződés is elég a lakcím bejelentéshez, amennyiben a szerződést két tanú által aláírt okiratba, ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett okiratba foglalták.
  • A közhiedelemmel ellentétben NEM jelent extra kockázatot a bérbeadónak sem a bejelentés, mert a szerződés felmondása után egyoldalúan kijelentheti a bérlőt. Ami extra kockázat, az az, hogy birtokon belül van a bérlő. Ha nem akar kimenni, akkor nehéz törvényesen kirakni,  ilyenkor baj ha nincs szerződés. Tehát a bérbeadónak csak az ad nagyobb biztonságot, ha van írásos szerződése, lehetőleg közjegyző által hitelesítve, mert az azonnal végrehajtható , illetve a nagyobb kaució. A bejelentkezés törvénytelen tiltása nem növeli a biztonságát. (kivéve, ha teljesen feketén adja bérbe az ingatlant...)
  • Ettől még illik megbeszélni a bejelentkezés kérdését a bérlő és a bérbeadó között. Az elmúlt években keresleti piac volt a bérlakáspiacon. A bérbeadók erős pozícióból tárgyalhattak és drasztikusan emelkedtek a bérleti díjak. Az elmúlt hónapokban a Covid és a turizmus visszaesése miatt változott a helyzet, így most a bérlők kérhetnek jobb feltételeket. Egy ilyen kérés lehet, a hozzájárulás az állandó lakcím létesítéséhez.

 

Íme mindez egy jogász szemével:

https://kocsisszabougyved.hu/miert-fontos-lakcimvaltozas.../

Íme a Kormányablak erre vonatkozó tájékoztatása:

http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/6/OKMIR00001

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr5516104120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.04. 17:47:42

Az emberek kevetik a lakcímet a lakási jogosultsággal, pedig utóbbihoz nem is kell bejelentett lakcím.

HaCS 2020.08.08. 16:16:47

"Ez nem igaz, hiszen önmagában a bérleti szerződés is elég a lakcím bejelentéshez, amennyiben a szerződést két tanú által aláírt okiratba, ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett okiratba foglalták."

Erről az Alíz csodaországban jutott eszembe.
süti beállítások módosítása