Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Szomorú 20. születésnapi meglepetés – megszüntetik a Guckler Károly Természetvédelmi Közalapítványt

2013. július 09. - Béres András


 

mesél óbuda.jpg A III. kerület Képviselőtestülete 2013. május 30-i ülésén a kormánypárti többség 4 ellenzéki nem szavazat ellenére úgy döntött, hogy megszünteti a Guckler Károly Természetvédelmi Közalapítványt.

 

Az Önkormányzat éppen 20 éve, 1993-ban alapította a Guckler Károly Természetvédelmi Közalapítványt eredetileg csak Alapítványként, majd 11 éve az önkormányzatokra vonatkozó törvénymódosításokkal összefüggésben lett Közalapítvány. Az Alapítvány a helyi természeti értékek, táji adottságok védelmét és népszerűsítését, illetve a természeti értékeket feltáró és dokumentáló tudományos és művészeti alkotó és oktató-nevelő tevékenységek, valamint a természet- és tájvédelmi jellegű kezdeményezések támogatását segítette. Természetvédelmi tárgyú diák-pályázatokat írt ki, támogatta a kerületi iskolák természetismereti és környezetvédelmi táborait, népszerűsítette a kerület természeti és táji értékeit.1998-ban pedig „Mesél Óbuda földje” címmel népszerű példaértékű monográfia-könyvet adott ki a kerület élővilágáról. A könyv frissített változatának elkészítése folyamatban van.

A Kuratórium és az FB személyi összetétele 2011-ben és 2012-ben haláleset és más okok miatt több alkalommal is változott, így a Közalapítvány kevésbé látványosan működött. Ennek ellenére a kerületi Önkormányzat Képviselőtestülete április 25-én tartott ülésén a 289/2013.(IV.25.) sz. határozatával kommentár nélkül fogadta el a Guckler Közalapítvány 2012. évről szóló pénzügyi és szakmai beszámolóját.

Ezek után megdöbbenéssel értesültem róla, hogy a kerület vezetése a Közalapítvány megszüntetését kezdeményezte. Mint a Környezetvédelmi Bizottság elnöke az ülésen elmondtam, hogy nem látom okát ennek a drasztikus lépésnek, figyelembe véve, az elmúlt két évtizedes tevékenységet, és az elvégzett szakmai munkát. Úgy véltem, nem jó ötlet a Közalapítvány feladatait - a saját területén különben kitűnő munkát végző - Óbuda Kulturális Közhasznú Kft.-hez csoportosítani, hiszen ez nem vág a profiljába, és a Kft. nem rendelkezik a szükséges szakmai háttérrel. A testületi ülésen szót kért Dr Lorberer Árpád a Közalapítvány vezetője is, és ő is kérte a döntés megváltoztatását. Ennek ellenére, csak annyit sikerült elérni, hogy a kormánypárti többség év végére halasztotta a Guckler Közalapítvány megszüntetését.

Elszomorító, hogy még a Környezetvédelmi Bizottság sem látta indokoltnak a Közalapítvány fenntartását, úgy tűnik a pártfegyelem ott is erősebb, mint a környezettudatos elkötelezettség.

Az egész ügyet erősen visszásnak érezzük, hiszen a testület úgy szüntette meg a Közalapítványát, hogy semmilyen hivatalos kritikát vagy elvárást nem fogalmazott meg előtte. A közalapítványnál olyan országos hírű tudósok végeztek komoly szakmai munkát, mint például Dr. Csemez Attila egyetemi tanár, az MTA doktor, aki jelenleg is aktívan foglalkozik a kerület természetvédelmi ügyeivel, ennek keretében cikkében kritizálta a Római-parti mobilgát koncepcióját, vagy Solymos_Rezső akadémikus az erdő- és fagazdálkodás neves kutatója , vagy dr.  Lorberer Árpád hidrológus, akinek eddig 137 különböző magyar és idegen nyelvű, publikációja jelent meg nyomtatásban.

Felmerül a kérdés, hogy kit zavart egy környezetvédelmi alapítvány és miért kell megszüntetni?

BA/SG

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr245397914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása