Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Mennyit teszünk a III. kerületben a párkapcsolati erőszak visszaszorításáért?

2019. augusztus 27. - Béres András

Budapesten a  napokban történt  egy újabb szörnyű tragédia, ahol egy férfi végzett a feleségével és a 4 éves gyermekével, majd öngyilkos lett. Előtte többször kihívták a rendőrséget a család miatt, mégsem történt semmi, amíg 3 ember meg nem halt.

https://index.hu/belfold/2019/08/25/zoldlomb_utca_rozsadomb_gyilkossag_szomszedok_beszamoloja/


00002346.jpeg

Az eset sajnos nem egyedi. Magyarországon átlagosan HETI 1-2 nőt gyilkol meg a partnere, ez az összes emberölés több mint fele. Az esetek többségének vannak előjelei, de rendszerint semmi sem történik a hatóságok részéről, „amíg vér nem folyik”.

Sajnos a III. kerületben sem megnyugtató a helyzet, hiszen igen magas a látencia. (a rejtett, nem ismert esetek száma)  

Részlet a III. kerületi rendőrkapitány tavalyi beszámolójából: „2018-ban egyetlen alkalommal sem került sor ideiglenes megelőző távoltartó határozat meghozatalára, annak ellenére sem, hogy kijelölt kollégák munkakörüknél fogva a nap 24 órájában rendelkezésre álltak.”

Szóval tavaly egyetlen esetben sem tartották indokoltnak távoltartó határozattal megvédeni egyetlen bántalmazott nőt sem. Ez sajnos csak elsőre hangzik jól. Ennél a bűncselekménynél a leggyakoribb, hogy a bántalmazott fél nem tud segítségért fordulni a rendőrséghez, vagy ha ezt meg is teszi, nem történik semmilyen intézkedés. Ezért lenne elengedhetetlen, hogy a rendőrség szakszerűen és gondosan dolgozva észrevegye ezeket az eseteket, és intézkedjen is határozottan, ha bejelentés érkezik Emellett fontos az is, hogy a bántalmazott fél környezete felismerje a problémát, és értesítse az illetékes hatóságokat. 

Figyelembe véve az országos statisztikát, valószínűleg a III. kerületben is él több ezer nő, aki folyamatos bántalmazás áldozata, és veszélyben lehet az élete is, de a rendőrség tavaly egyszer sem intézkedett.

https://nane.hu/erintetteknek/tudnivalok-a-nok-elleni-eroszakrol/

Eddig intézkedés nélkül maradt, hogy önkormányzati képviselőként az óbudai testületi ülésen felhívtam erre a figyelmet, mert a fideszes többség igyekezett elbagatellizálni a problémát. Pedig a III. kerületben is sokkal  többet kell tenni a látencia csökkentése, és a párkapcsolati erőszak felderítésére érdekében, hogy megelőzzük a későbbi még komolyabb tragédiákat.

Ezért továbbra is minden adandó alkalommal szóvá fogom tenni az illetékeseknek, hogy mennyire  súlyos a probléma.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr8015026558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása