Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Több is veszett Mohácsnál ? Jó, korrupciómentes kormányzással akár 30 000 életet megmenthettünk volna

2022. március 16. - Béres András

mohacs2.jpg

 

Szállóigévé vált, hogy „Több is veszett Mohácsnál!”

Az a tragikus helyzet, hogy mára a mohácsi csata mintegy 15 000 áldozatánál jóval többen halak meg Covidban, és ez nyilvánvalóan az Orbán kormány bűne, mert az osztrák minta követésével, mintegy 30 000 magyar ember életét megmenthették volna. Sajnos a Fidesznek az emberéleteknél is fontosabb volt a politikai haszonszerzés és a Covid pénzek lenyúlása.

Korlátlan hatalmat szereztek, így a felelősségük is korlátlan.

Pontosan két éve, 2020 március 15-én regisztráltuk az első Covid okozta halálozást Magyarországon.

Azóta összesen 44 831-en  hunytak el a járványban. Magyarország az egész világon a sereghajtók közé tartozik az 1 millió lakosra vetített halálozásban, a világ mintegy 200 országa, köztük például  Románia, Szlovákia, Albánia és Uganda is jobban kezelte a járványt és alacsonyabb szinten tartotta a halálozást.

A Covid intézkedések kapcsán gyakran hozzuk Ausztriát példaként, ott azonban sikerült  a mohácsi áldozatok15 000-es szintjén tartani a halálozások számát. Nálunk körülbelül 30 000-rel több áldozatot szedett a Covid. Ez kb annyi mint egy kisebb megyeszékhely, például Szekszárd teljes lakossága, ennyi magyar ember, élhetne még, ha a kormány jobban kezeli a járványt.

Miért volt ilyen tragikus a magyar járványkezelés?

Sok ok vezetett idáig, a legfontosabbak:

 

     1.  Felelőtlen, szakszerűtlen és cinikus egészségpolitika

 

A Fidesz kormánya 12 éves kormányzása pénzügyileg kivéreztette az egészségügyet, az elégtelen finanszírozás miatt nem voltunk eléggé felkészültek, és nem volt elég orvos és ápoló. Ráadásul a járvány közepén, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról hozott törvénnyel elüldöztek további 5000 egészségügyi dolgozót. Emellett a részben a járványügyre szakosodott ÁNTSZ megszüntetésével még a járvány előtt sikerült a szakmai hátteret is meggyengíteniük. A felelőtlen intézkedések eredményeképpen különben a Covidtól függetlenül is jelentősen romlott a lakosság egészségi állapota, hisz amellett, hogy az egészségügyi dolgozók hihetetlen leterheltség mellett , keményen dolgoztak, a Covidra koncentrálva, sokkal kevesebb figyelem jutott más betegségek megfelelő kezelésére.

 

      2.  A járványügyi intézkedések sorozatosan megkésve, a pillanatnyi politikai érdekeknek megfelelően, dilettáns módon születtek

 

A korlátozások késve, feloldásuk korán, gyakran nem a járványügyi szempontok alapján indokolt időben, hanem a politikailag kényelmes pillanatban születtek. Sportesemények, például budapesti BL döntő miatt halasztottak korlátozásokat, és most akkor oldották fel azokat a közelgő választások előtt, amikor százezres nagyságrendben érkeznek  oltatlan ukrajnai menekültek hazánkba.

Más országokban, például Ausztriában a Covid ellen jórészt rendszeres ingyenes teszteléssel védekeznek. Ezt az ellenzék is sokszor követelte.  Nálunk azonban nincs ingyen tesztelés,  a PCR tesztelést fideszközeli cégek végzik átlag 15 000 forintért tesztenként. Ezt nyilván sokan nem fizetik ki, ami növelte a fertőzés veszélyét. (Bár fizetem a TB-t, az elmúlt hónapban kb 100 000 forintot költött a családom Covid tesztelésre)

Miután a közmédia folyamatosan hazudozik és hírt hamisít az egész kormányzati tájékoztatás a lakosság nagy része számára teljesen hiteltelen. Ilyen helyzetben még a jogos járványügyi tájékoztatással szemben is sokan bizonytalanok.

Bizonyára valaki nagyon jól járt a kínai Sinopharm vakcina gyanús körülmények között történt beszerzésével, de a magyar lakosság nem. Ugyanis olyan vakcináról van szó, amelyet Kínában is csak 60 év alattiaknál alkalmaznak, Magyarországon azonban rengeteg idős, magas kockázatnak kitett embert oltottak ezzel.

 

      3.  A leginkább vérlázító az, hogy amikor életeket kellett volna menteni, a  Fidesz akkor is a politikai és az anyagi haszonszerzésre koncentrált.

 

Lebontották a demokratikus intézményrendszer maradékát és az elméletileg Covid leküzdésére folyósított magyar és EU-s források jelentős részét lenyúlták, ahelyett, hogy a járvány leküzdésére fordították volna a pénzt.

A Covidra hivatkozva, számos olyan törvényt hoztak, amelyek csorbították a demokratikus és munkavállalói jogoka. Bár mára a Covid ellenes intézkedések többsége megszűnt, mégis indokolatlanul fenntartják a kormány túlhatalmát biztosító rendkívüli jogrendet.

Sajnos még ebben a tragikus helyzetben is a lenyúlás volt az első. Fidesz közeli, néha frissen alakult cégektől, sokszorosan túlárazva vásárolta az állam a  teszteket, a vakcinákat, és a lélegeztetőgépeket is. Ezen cégek jó része el is tűnt azóta.     

Számos botrányos ügy derült ki ezekről  íme pár példa:

https://www.youtube.com/watch?v=x3OZxGutV4U

https://transparency.hu/hirek/feljelentest-tettunk-az-ogyei-vel-szemben-miutan-a-jogeros-itelet-ellenere-reszben-kitakarva-kaptuk-meg-az-orosz-es-kinai-vakcinak-dokumentaciojat/

https://444.hu/2021/09/30/vegelszamolas-alatt-van-a-ceg-ami-milliardokat-kaszalt-a-kormany-lelegeztetogep-beszerzesen

 

A fentiekből világosan látszik, hogy mekkora az Orbán kormány felelőssége, abban, hogy háromszor több embert vesztett el, mint Ausztria. Bármely más országban már rég belebukott volna ebbe a kormány.  

Megdöbbentő, de Orbánéknak mindezek után, még van képük sikerként bemutatni a járványkezelést.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr3217781690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása