Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

A fővárosi fairtási hullám legújabb helyszíne a Csillaghegyi-strand, a Párbeszéd feljelentést tesz

2017. március 06. - Béres András

 Úgy tűnik a fideszesek tényleg elfelejtették, hogy a  narancs is fán terem… 


csillaghegystrand2.jpgA fővárosi Fidesz építési területnek nézi Budapest összes zöldterületét.  Így tesz most a Csillaghegyi stranddal is, ahol a fürdő régóta halogatott felújítása miatt elkezdődött 246 fa kivágása. A strandot üzemeltető fővárosi cég vezetője megtéveszti a lakosságot és a képviselőket, miközben a fákat kivágják. Ezért a Párbeszéd feljelentést tesz és felszólítja Tarlós Istvánt, hogy bocsássa el a hazudozó beosztottját.

 

Az Orbán-kormány eddig mintegy 1000 fát vágatott ki Budapest területén és még legalább 3000 fa kivágására készül. Ezek többsége épp a III. kerületben a Római-parton és Csillaghegyen található, emellett a Városliget és az Etele út fái is veszélyben vannak. A rendeletben előírt fapótlást rendre nem teljesítik, inkább pénzben megváltják, így egyre csökken a fővárosi zöldterület. A faültetést sajnos sokkal kisebb eredményességgel végzik mint az irtást, ezt támasztja alá, hogy a Széll Kálmán tér, a Kossuth tér, és az Orczy-kert frissen pótolt fái közül sok el is pusztult már.                            

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) honlapja szerint a Csillaghegyi „Budapest legrégebbi és legszebb ősfás parkkal körülölelt strandja.” A képen is látszik a strand melletti  1500 négyzetméteres kis erdő, amely ráadásul tele van vaddal, még őzeket és vaddisznókat is szoktak itt látni.

http://www.csillaghegyistrand.hu/

Jelenleg épp ezeket a fákat pusztítják el, hiszen már el is kezdődött 246 összesen, 3.700 cm átmérőjű fa kivágása a területen. Ha faátmérőben számolunk, akkor a kivágandó fák csupán 25%-át tervezik pótolni a területen. Az Átlátszó videója egyértelműen bizonyítja a fairtás elkezdését:

https://vimeo.com/206198644

fakivagas.PNG

A fővárosi tulajdonú BGYH közleményeiben több ízben tagadta a tervezett fakivágásokat, mint kiderült hülyére vették mind a lakosságot, mind a kerületi képviselőket:

„Társaságunknak nem célja a fakivágás, hanem az elhanyagolt, több évtizede gondozatlan cserjés, bokros terület rendbetétele. Előzetes felméréseink szerint, védett fa a területen nem található, a rendezés menetét, a koncessziós eljárás nyertesével kívánjuk meghatározni."

„Nemhogy fát, egy bokrot se kell kivágni a Csillaghegyi strandon”, mondta Szőke László, a BGYH vezérigazgatója. A cég ugyanis elvetette azt az ötletet, hogy sípályát építtet a strand elhagyatott sarkában. Ennek az oka nagyon egyszerű: nem jelentkezett senki a megpályáztatott feladatra.  Mindezt 2017 február 15.-én állította hetekkel azután, hogy lerakták az építkezés alapkövét.

http://index.hu/belfold/budapest/2017/02/15/nem_lesz_sipalya_a_csillaghegyi_strandon/

Önkormányzati képviselőként feltett kérdésemre a III. kerületi testületi ülés után az alábbi írásos választ kaptam:

• A beruházást a strand „hátsó, elhanyagolt részére” tervezik. Fa ezen a területen nem található.
• Az új focipálya a régi pálya helyére kerülne, így ott sincs szó favágásról.
• A tervek szerint sípálya kiépítése is megoldható favágás nélkül.
• Az Átlátszón és az Indexen a fakivágásokról megjelent cikkek hamisak, nem felelnek meg a valóságnak.

A válaszhoz mellékelték Szőke úr egy ebben a témában egy magánszemélynek írt válaszát, melyben megerősíti, hogy a fejlesztendő futballpálya környékén „fa nem található” és „az erdő érintetlen marad.” Emellett vádaskodónak minősíti a kérdést feltevő magánszemély stílusát, és ebből le is vonja a következtetését: „Ön – valószínűleg az Index nevezetű hírportál rosszindulatú, primitív cikkének hatására – már kész nemzethalált vizionál ebben a kérdésben.”

Szőke úr annak tudatában vezette félre a közvéleményt és a választott képviselőket, hogy az alapkő januári letétele után, nyilván tisztában volt a beruházás részleteivel és 246 fa tervezett eltüntetésével.

Elfogadhatatlan, hogy egy közpénzből működő, fővárosi tulajdonú cég vezetője ilyen szinten megtévessze a közvéleményt, egy ilyen vezető egyértelműen alkalmatlan a feladatára, mivel a lakosság helyett csak a kormánypárti akaratot szolgálja ki.

A megszokott módon előbb ködösítenek, majd váratlanul elkezdik a fairtást. Ijesztő ez a fővárosi precedens, épp akkor, amikor a Római parti gátépítés miatt az egész Római part teljes ökológiai elpusztítását lebegtetik és félő, hogy rövidesen elindul a fakivágás a Rómain is.

Szokás szerint a szükséges lakossági konzultáció is elmaradt, hisz csak a „strand törzsvendégeivel” egyeztettek.

Ebben a helyzetben a Párbeszéd az alábbi lépéseket teszi:

  • követeljük az elkezdett fairtás azonnali leállítását,
  • feljelentést teszünk hivatali visszaélés miatt,
  • felszólítjuk Tarlós Istvánt, hogy bocsássa el a sorozatos hazugságon kapott fővárosi cégvezetőt, amennyiben ő nem mond le addig.

Ezen kívül újraindítjuk online petíciónkat a csillaghegyi fák megmentéséért.

Petíciónk az alábbi linken érhető el:

https://parbeszedmagyarorszagert.hu/hu/urlap/elfogadhatatlan-tomeges-fairtas-csillaghegyen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr312314299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása