Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Az új időkhöz, új testvérek

Budapest új testvérvárosa felvette a diktátor nevét

2019. május 28. - Béres András

 

A Fidesz politikája irányt vált. Az új irányhoz pedig új barátokra, testvérekre van szükség. A régi, nyugati testvérek kimennek a divatból, de a keleti nyitás keretében találnak helyettük másokat, akik megfelelnek az új időknek.

 

 nur.JPG

Jól szemlélteti a változást, hogy Óbuda testvérvárosa , a hollandiai Amstelveen képviselői  nem rég úgy döntöttek, hogy 10 év után megszüntetik a testvérvárosi kapcsolatot a III. kerülettel. Udvariasan nem részletezték ennek okait, még az Óbudától kapott kioktató levél hatására sem…

amstelveen-discovery-of-promtly-near-amstelveen.jpeg

Amstelveen látképe, amikor még Óbuda testvérvárosa volt

Időközben Budapest új testvérvárosi kapcsolatot létesít Nur-Szultánnal. Az óbudai polgármesterből főpolgármesterré vált Tarlósnak nagyon sietős volt a testvérvárosi megállapodás megkötése. Nur-Szultán még csak két hónapja viseli új nevét és máris a Fővárosi Közgyűlés elé viszi az ügyet. Különben Kazahsztán fővárosáról van szó, melyet leánykori nevén többen ismerhetnek, 2019 év elején még Asztanának hívták, de aztán…

Nurszultán Nazarbajev kazah elnök 2019. március 19-én váratlanul bejelentette lemondását és március 20-án, azaz másnap a főváros az ő tiszteletére felvette a diktátor nevét. Nazarbajev persze  megtartotta pártelnöki tisztségét a kormányzó Nur Otan pártban, és továbbra is a biztonsági tanács elnöke marad. Szintén a törvény értelmében élete végéig a Nemzet Vezetője (Елбасы) is marad, ami számára széles jogköröket biztosít, szóval továbbra is élet-halál ura a Közép-ázsiai országban.

Nazarbajev rendszere diktatórikus: üldözik az ellenzéket, az emberi jogokat megsértik, üldözik a független médiát és a szólásszabadságot, Nazarbajev körül személyi kultuszt építenek, és nem biztosítják a választások tisztaságát. Hálás népe pár évvel ezelőtt köztéri szoborral is kedveskedett a vezetőjének.

 nurszultan-nazarbajev-szobra-1160x805.jpg

A hivatalban lévő bölcs vezér, Nazarbajev köztéri szobra, a róla elnevezett fővárosban

Megdöbbentő, hogy miközben az Európai-Unió tagjai vagyunk, fővárosunk személyi kultuszt építő diktátorokkal barátkozik, és az ízléstelenség netovábbja, hogy még élő zsarnokról elnevezett várossal testvérvárosi megállapodást köt.

Aggasztónak tűnik az új testvériség, szomorú lennék, ha a miniszterelnök Várba költözésének tiszteletére a magyar Parlament úgy döntene, hogy Budapestet ezentúl ViktorVárnak kell hívni.

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr9114865812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása