Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Nemzeti lobogó - IGEN, irredenta emlékhely - NEM

2011. július 02. - Béres András

A június végi bizottsági ülésen értesültem a csillaghegyi országzászló visszaállításának tervéről. Véleményem szerint a magyar nemzeti zászló mindannyiunké, nagy felelősség konkrét ügyekhez felhasználni, és nem helyénvaló megosztó, vitatott üzeneteket szentesíteni vele. A magyar nemzeti lobogó országzászlóként történő felállítását  támogattam, míg egy irredenta emlékhely kialakítását határozottan elleneztem.

A javaslat az eredeti formájában nem volt elég részletes, ami későbbi vitákra adhatott volna okot.  Ezért a pontosítás érdekében javasoltam az országzászló fogalmának tisztázását, és az emlékműre kerülő felirat meghatározását. Meglepetésemre az előterjesztő jobbikos képviselő az 1930-as években használt angyalos, koronás, nagy címeres zászlót és az eredeti "Így volt, így lesz!" feliratot javasolta, egy nagy Magyarország térkép alatt. Figyelembe véve, hogy az angyalos koronás zászló  sosem volt hazánk nemzeti lobogója, és az emberek jó része nem ismeri, másokat megoszt, ezért szerencsésebbnek tartottam a mindenki által elfogadott, az Alaptörvényben is meghatározott magyar zászló használatát. Az eredeti emlékműre a Horthy korszakban egyértelműen revizionista szöveg került, ami a XXI. században egy EU tagállamban nem vállalható és erősen megosztó. Ezért olyan üzenet megfogalmazását kezdeményeztem, amely valóban a nemzet egységét fejezi ki. Tökéletesen megfelelt volna erre a „Mindent magunkért, soha mások ellen” Dsida Jenő idézet, hiszen a költő személyesen is elszenvedte a trianoni békediktátum hatásait, amely műveire is nagy hatást gyakorolt. A javasolt idézetben mégis példamutatóan jutott el nemzeti tragédiánk konstruktív megközelítéséig. Nem véletlenül vált a felvidéki magyarság egyik jelmondatává.  Kompromisszumos megolgdásként javasoltam még az „Isten, áldd meg a magyart! ”Himnusz idézetet, amely szintén  a nemzeti megbékélés irányában tett lépés lehet.

A testület végül részben elfogadta a javaslatomat, a hivatalos magyar zászló és a Szózat egy sora mellett döntöttek, így sikerült egy széles körben elfogadható kompromisszumot találnunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr415300456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása