Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Csak a kerületben lettek nyilvánosak az önkormányzati képviselők vagyonbevallásai...

2011. november 30. - Béres András

Mielőtt újdonsült képviselőként leadtam a vagyonbevallásomat az önkormányzatnál, igyekeztem nagyon precíz munkát végezni, mert abban a naiv hitben éltem, hogy a bevallás alapján vizsgálják a politikusok vagyonosodását a ciklus alatt. Ezért nagyon meglepődtem, amikor kiderült a nyilatkozatok jelenlegi kezelési rendje.

A képviselők zárt borítékban leadják a vagyonbevallást. Ezt csak a Vagyonnyilatkozat-kezelő Bizottság engedélyével és jelenlétében nyithatja ki bárki, amire csak különleges esetekben kerül sor, így általában senki sem látja az adatokat. Évente újabb nyilatkozatot kell adni, de ekkor mindenki visszakapja az előzőt, és a mandátum megszűnése esetén is ez történik. Tehát, nincs lehetőség a vagyongyarapodás megállapítására, hiszen ha egyáltalán megnézik valakinek a nyilatkozatát, csak egy pillanatnyi állapotot látnak, a képviselői megbízatás elnyerése óta történt változást nem.

Ebben a formában semmi értelme a vagyonnyilatkozatoknak, ez a rendszer melegágya a korrupciónak, mert homályban tartva néhány képviselő esetleges visszaéléseit, több ezer tisztességes politikusra is rávetíti a gyanú árnyékát. 

Azért is meglepő ez a gyakorlat, mert más esetekben, például önkormányzati alkalmazottaknál, bíráknál legalább 5 évig meg kell őrizni az adatokat. Különben tudtommal ötéves adatmegőrzést ír elő a törvény az önkormányzati képviselők esetében is, de egy alsóbbrendű jogszabály, ettől eltérően rendezi az „iratőrzés szabályait”.

A rendszerváltozás után korrekten szabályozták a vagyonnyilatkozatok ügyét, ezért felmerül a kérdés, miért kellett még az előző szocialista kormány idején követhetetlenné változtatni a  szabályozást,  miért volt ebben partner a Fidesz akkor, illetve a nagy törvénymódosítási dömping ellenére, miért nem tartották fontosnak az átláthatóság visszaállítását. 

A testületi ülésen rákérdeztem a problémára, de kiderült, hogy helyi szinten nem lehet megoldást találni, hiszen a parlament szabályozta az önkormányzati képviselők vagyonbevallásának rendjét. Ezért kezdeményeztem   parlamenti frakciónknál egy törvénymódosítási javaslat elkészítését. Sikerült kidolgozni egy olyan megoldást, amellyel hosszú távon nyomon követhető az önkormányzati képviselők vagyongyarapodása, az ezzel kapcsolatos indítványt várhatóan ősszel terjesztette az Országgyűlés elé Szilágyi Péter képviselőnk. A kormánypárti többség, azonban sajnálatos módon nem tartotta napirendre méltónak a kérdést, így országos szinten nincs változás. A kerületi vezetés sokkal korrektebben járt el, így Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselői minden évben nyilvánosságra hozzák vagyonnyilatkozatukat a kerület honlapján, így a III. kerület ismét jó példát mutatott a Parlamentnek...

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr865300377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása