Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Sziget fesztivál másképp

2012. április 29. - Béres András

 

Az Óbudai-szigeten 2012. augusztus 8–13. között ismét megrendezik a nagy sikerű  Sziget Fesztivált, amely Európa egyik legrangosabb nemzetközi könnyűzenei találkozójává nőtte ki magát az elmúlt évtizedek alatt. Külföldi fiatalok százezrei érkeznek az eseményre, így kitűnő lehetőséget nyújt a hazánkról alkotott kép további alakítására, javítására. A Sziget Fesztivál és a Gyereksziget nagyszámú, több száz ezres közönséget vonzanak, ami erősen igénybe veszi a helyszín növényzetét, miközben éppen ez a természetes környezet az, ami a területet vonzóvá, a rendezvények megtartására alkalmassá teszi.

Az elmúlt évben az önkormányzathoz több, a rendezvény utáni nagyon rossz környezeti állapotokra panaszkodó lakossági bejelentés érkezett: kidöntött fák, kitaposott fű emlékeztet a fesztiválra még hónapokkal az esemény után is. A sziget növényzetének helyreállítása eddig minden alkalommal elmaradt. A kerület vezetése és a szervezők betartják a szabályokat és igyekeznek segítséget nyújtani abban, hogy a környékbeli lakosok nyugalma és kényelme biztosított legyen, amennyire csak egy ilyen volumenű fesztiválnál ez megoldható. Ez azonban kevés, hiszen a helyiek a megnövekedett forgalom és a határértéken belüli zajterhelés mellett még környezeti károkkal is kénytelenek szembesülni.

Bár a Hajógyári sziget a III. kerületé,  a rendezvény területe a főváros birtokában van, így a probléma megoldása a Főkert feladata. Somfai Ágnes, a fővárosi képviselőnk módosító indítványt nyújtott be a Fővárosi Közgyűlésnek a szervező céggel kötendő szerződéshez. Képviselőnk kezdeményezte, hogy a szervezők bankgaranciával vállaljanak kötelezettséget a rendezvény utáni helyreállítási munkákra, emellett a Kis-Duna felőli, gyakran sátorozásra használt – és így jelentősen károsított – erdőrészt zárják le a rendezvény idejére. Kérvényezte továbbá, hogy a főváros 2012 májusáig kezdjen hozzá egy helyben fúrt kútból táplált öntözőhálózat kiépítéséhez, ezzel is segítve, hogy a sziget növényzete a munkálatok után regenerálódni tudjon. Ez a megoldás környezetkímélő és víztakarékos egyszerre. Az öntözőrendszer kiépítése biztosíthatja, hogy a szigeti rendezvények szervezői ne csak éljenek a hely adta lehetőségekkel, hanem felelősen támogassák a használat okozta károk helyreállítását, ezzel is hozzájárulva egyik legnagyobb közparkunk ökológiai és esztétikai értékének megtartásához és fejlesztéséhez.

A Fővárosi Közgyűlés elsőre elfogadta Somfai Ágnes indítványát, így jogosan remélhetjük, hogy az idei Sziget Fesztivál után a kerület lakosai nem lepusztított, hanem szépen rendbe hozott közparkot kapnak vissza. 

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr905300370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása