Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Lehet-e egy kerület tudatos fogyasztó?

2012. november 10. - Béres András

 

Felelős közbeszerzés 2. Képek..jpg

Vásárlásainknál előnyben részesítjük a helyi termelők által készített, magyar portékát? Odafigyelünk arra, hogy a környezettudatosságot és a termék egészségre gyakorolt hatását is figyelembe vegyük vásárlásaink során? A boltok kínálata ad elegendő lehetőséget arra, hogy helyesen választhassunk? Jó, ha jelentős csipszadó bevételt termelünk az államnak? Miért van olyan sok egészségtelen termék a büfék kínálatában, miért nem kapható például helyi termelőtől származó piros alma? Vajon mindent megteszünk azért, hogy tudatos fogyasztók legyünk? 

 

Ki mástól várhatnánk el példamutatást ezen a területen, mint az államtól vagy az önkormányzatoktól?

Szerintem a kerületi önkormányzatnak olyan beszerzési gyakorlatot kell kialakítania, amivel jó példát mutat a többi cég, intézmény, és a kerületi lakosok számára is. Köztudott, hogy a jelenlegi termelési és fogyasztási módok nem fenntarthatók, ezért különösen fontos a környezettudatos magatartás és a természeti erőforrások takarékos használata. A fenntartható fogyasztás karácsony táján különösen aktuális, de egész évben törekedni kell a környezetbarát (újrahasznosítható, minimális anyag- és energia felhasználással előállított), egészséges termékek előnyben részesítésére, valamint a vásárlás szociális szempontjainak érvényesítésére (pl. helyi kereskedelem támogatása, méltányos kereskedelemből származó termékek beszerzése). 

Ezért tavaly decemberi önálló képviselői indítványban kezdeményeztem a „felelős beszerzési gyakorlat” kialakítását az önkormányzat munkájában. A javaslatom szerint célszerű felmérni a kerület jelenlegi beszerzési gyakorlatát, piackutatást kell végezni a fenntarthatóbb beszerzési lehetőségekről, ezek árairól, és ezeket a szempontokat alkalmazni kell a közbeszerzések során. A részletes vizsgálat rávilágíthat arra, hogy a jól alkalmazott környezetvédelmi és szociális szempontok érvényesítése nem jelent drágulást! Jó példa lehet az önkormányzati rendezvényeken, az ebédlőben, és a büfében előnyben részesíteni a helyi (pl. 50 km-nél közelebbről beszerezhető) vagy méltányos kereskedelemből származó termékeket. 

Az októberi testületi ülésen  egy-egy szem helyi termelőtől beszerzett piros almával leptem meg kollégáimat, és napirend utáni kérdésben érdeklődtem indítványom megvalósíthatóságáról. A javaslatot átgondolásra érdemesnek tartotta a polgármester, és ígéretet tett a jelenlegi beszerzési gyakorlat átgondolására. Remélem, hogy hamarosan sikerül egy felelős, etikus, fenntartható fogyasztást ösztönző beszerzési gyakorlatot meghonosítani az önkormányzat hivatalában, a kerületi intézményeknél és a cégeknél.

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr65300232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása