Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Kié valójában az Óbuda név?

Ki és milyen alapon dönt a névhasználatról?

2019. március 28. - Béres András

 obuda_nev.JPG

Kisajátíthatja-e a fideszes frakció a település nevének használatát?

Óbuda –Békásmegyer képviselő testületének fideszes többsége és polgármestere ma leszavazták a MÁSKÉPP ÓBUDA - Ellenzéki Tömörülés a Változásért Egyesület névbejegyzési kérelmét. Azt is megtudtuk, hogy az egyik alapító személye nem szimpatikus a kerületi fideszeseknek.

Mindez annak tudatában történt, hogy az Egyesület 5 vezetője a DK, LMP, MSZP, Momentum és a Párbeszéd III. kerületi elnökei. Többségünk évek óta kerületi képviselőként dolgozik. A legutóbbi választásokon ezeket a pártokat támogatta az óbudaiak többsége. Az egyesületet a kerületi együttműködés erősítése érdekében hoztuk létre. Céljaink között szerepel a kerületi polgárok érdekvédelmének erősítése, környezetvédelmi programok szervezése, a civil önszerveződés és részvételi demokrácia erősítése.

Óbudán nincs egyértelmű szabály a névhasználat megítéléséről, a testület szabadon dönt arról, kinek adja meg. A nevet cégek is használhatják, például az Óbudai Gumi Kft és az Óbudai Autójavító Kft, az ő kérésükre még közterület elnevezés is történt a kerületben. Azóta van Óbudán - épp a Volkswagen csoport dízelbotránya idején elnevezett  - Audi köz

Az önkormányzat által alapított társaságok és a Fideszhez közel álló egyesületek sorra megkapják a névhasználatot. Pár hónapja a polgármester javaslatára bejegyzésre került az egyik városrész nevét viselő egyesület, amely azóta többmilliós támogatást is kapott az önkormányzattól. Ezért reménykedtünk benne, hogy nem fideszesként is használhatjuk az Óbuda nevet és ezért is nagyon rossz a mai döntés üzenete:

Itt az ellenzék nem használhatja a kerület nevét, sem politikai akciók, sem rendezvények, sem a választások alkalmával. Az Óbuda név ezek szerint nem a kerületi polgároké, a kerületért tenni akaró civileké , nem használhatják a kerületben dolgozó politikusok, hanem csak a Fidesz rendelkezik vele, saját politikai érdekei szerint.

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr214721527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n3spr3ss0 2019.03.29. 14:53:10

Ezért (is) a gecik pártja a fidesz.

szepipiktor 2019.03.29. 15:23:38

Ez van... Ilyen a jogszabály és ők alkalmazzák.
Tudjuk már régen az antallli igazságot:
Tetszettek volna forradalmat csinálni!
Egyébként miért nem jegyzik be máshol? Annak nincs akadálya.
süti beállítások módosítása