Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Kormányváltás vagy újra Orbán? - LogIQs szavazási útmutató

2018. április 05. - Béres András

 mérlegxx.png

A vasárnapi választás fő kérdése, hogy marad-e Orbán Viktor kormánya és az előző 8 év kormányzási gyakorlata, vagy kormányváltás lesz Magyarországon. Vajon folytatódik-e

  • az ipari mértékű büntetlen korrupció kora,
  • milliók további elszegényedése,
  • a fiatalok tömeges külföldre menekülése,
  • az európai értékek ázsiaira cserélése, a demokrácia leépítése
  • az egészségügy és az oktatás tönkretétele,
  • hagyjuk magunkat tovább hülyíteni a közmédiában és plakátokon sulykolt hazugságáradattal

vagy változás történik? 

Ehhez képest minden más kérdés, miszerint XY közkedvelt, vagy közutálatnak örvendő politikus, képviselő lesz-e, bejut-e egy kis párt a Parlamentbe, vagy valamelyik kamupárt eléri-e az állami támogatáshoz szüksége 1%-ot sokadrangú probléma  a választók döntő többségének és a magyar társadalom szempontjából.

Tudjuk, hogy a választók többsége kormányváltást akar, de ezt az akaratot az érvényes szabályok mellett nehéz érvényesíteni. Ezért kell okosan, taktikusan szavaznunk.

A Fidesz új választási törvényében teljes mértékben saját érdekei szerint szabályozta a szavazást és sokan nem látják át teljesen az új választási rendszert, igyekszem a kormányváltás/kormány-újraválasztás szempontjából elemezni a lehetőségeket. Elmondom, ki hogyan maximalizálhatja szavazata értékét, egy olyan rendszerben, amely a kormány újraválasztására és az ellenzéki szavazatok leértékelésére lett megalkotva. Magyarán most, hogy 4 év után először nyilváníthatjuk ki eredményesen a politikusokkal kapcsolatban kialakult véleményünket, mit eredményez a szavazatunk?  

A választást, azaz a kormány sorsát elsősorban az egyéni jelöltekre leadott szavazatok döntik majd el. Az egyéni szavazatunk azért is értékesebb, mert sok körzetben néhány szavazaton fog múlni, hogy kormánypárti, vagy ellenzéki jelölt kerül be a Parlamentbe. A választás egyfordulós, és a Fidesz érdekeinek megfelelően sok a kamupárti jelölt, számos körzetben több mint 30-an versengenek az első helyért. Egy ilyen körzetben akár nagyon alacsony támogatottsággal is végezhet valaki a mandátumot érő első helyen, ha a többi szavazat megoszlik a másik 29 jelölt között. CSAK AZ ELSŐ HELY számít, mindegy ki lesz a második és ki a 25. Ezért ha valaki azt szeretné, hogy a szavazata kormányváltó szavazat legyen, úgy a győzelemre legesélyesebb ellenzéki kihívóra érdemes szavaznia. No de ki a legesélyesebb?   

Sok körzetben ez egyértelmű, például Budapesten szinte mindenhol a baloldali közös (MSZP-Párbeszéd, Liberálisok, DK, Szolidaritás) jelölt, vagy az általuk támogatott Együtt politikus (Csepelen és a XVI kerületben) a legesélyesebb. Vannak helyek, ahol a helyzet  bonyolultabb, nekik az alábbi összehasonlítás átnézését ajánlom: https://atlatszo.hu/2018/03/27/eselyes-jeloltek-mit-kell-tudni-a-taktikai-szavazasra-buzdito-oldalakrol/

Az esélytelen jelöltekre leadott szavazat a kormányváltás és a fideszes jelölt leváltása szempontjából elvész és csak töredékszavazatként hasznosul tovább. Ennek a szavazatnak az értéke sokkal kisebb lesz, mert míg az egyéni jelöltek versenyében akár néhány szavazat is megfordíthatja az eredményt, addig majdnem 85 000 töredékszavazatra lesz szükség egy mandátum megszerzéséhez.

A pártlistákra leadott szavazatok CSAK azoknál a pártoknál hasznosulnak, akik elérik az 5%-os küszöböt. A határon túli szavazatok miatt ez az 5% az itthoni szavazatok kb. 5,5%-a, mert kb. ennyi kell majd a bejutáshoz. ( Kétpárti szövetségek esetében ez a küszöb 10%.)  A jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint ez biztos sikerülni fog a Fidesz-KDNP-nek, a Karácsony Gergely vezette MSZP-Párbeszéd listának  és a Jobbiknak, emellett stabilan 5% fölé mérik a DK-t és az LMP-t.  Azaz aki azt szeretné, hogy a listás szavazata biztos hasznosuljon, annak az 5 legerősebb pártlista egyikére érdemes szavaznia. Sokat hallani manapság, hogy listán szavazzunk a legszimpatikusabb pártra, támogatottságtól függetlenül. Sajnos 1% köré mért pártoknak szinte semmi esélye nincs arra, hogy pár nap alatt szerezzenek még úgy negyedmillió új szavazót, ha 4 év alatt 60-80 000 embert tudtak csak megnyerni. Ráadásul, az így meggyőzendő szavazók is megoszlanak majd legalább 3 kispárt között. Ez a kampány csak arra jó, hogy nagyobb eséllyel legyen meg az állami támogatást garantáló 1%-uk.  Így a többi pártra leadott listás szavazat szinte biztosan elvész, azaz áttételesen Orbán Viktor győzelmét segíti. (Az lenne az egyetlen esély, ha kölcsönös visszalépések eredményeképpen a kispártok egyéniből juttathatnának be pár képviselőt a Parlamentbe, így erre kell törekedni.)

Ezen logika alapján kinek mire érdemes szavaznia?

Aki szeretne további 4 évet adni Orbánnak a folytatásra, annak célszerű a Fideszre szavaznia egyéniben és listán is. Ha támogatja Orbánt, de elégedetlen a helyi fideszes jelölttel, akkor egyéniben támogassa a legszimpatikusabbat.

Aki szeretné leváltani a kormányt, annak a Karácsony vezette MSZP-Párbeszéd szövetségre érdemes ikszelnie, mind egyéniben, mind listán, mert minden eddigi kutatás szerint a jelenlegi ellenzék közül nekik lesz a legnagyobb frakciójuk. Így ha nem Orbánt, akkor Karácsonyt fogják felkérni a kormányalakításra. Emellett a demokratikus ellenzék hozhat igazi változást, mivel eddig is sok esetben a szélsőjobb programját hajtotta végre a Fidesz. Ahol a visszalépések miatt nincs MSZP-Párbeszéd jelölt, ott egyéniben a legesélyesebb ellenzéki jelöltre célszerű szavazni, mert csak így lehet meg a kormányváltáshoz szükséges parlamenti többség.

Mivel a DK is részese a baloldali együttműködésnek, és biztos bejutónak számítanak, a rájuk leadott szavazatok is a kormányváltást segítik.

A Fidesz sokszor a Jobbik programját hajtotta végre, akit ez nem zavar és nem tart egy Fidesz-Jobbik koalíciótól, vagy attól, hogy visszatérnek az EU-s zászlók égetéséhez, annak érdemes a Jobbikra szavaznia listán, mivel a Jobbik is biztos bejutónak számít.

Az LMP esetében kérdéses, hogy mire is szavaz az ember. Ugyanis az ökopárt jelenlegi viselkedése a Fideszt erősíti, mivel nem működnek együtt másokkal, így akár 15-25 körzetben is elősegíthetik a a Fidesz győzelmét. Ezzel nagyon megnehezítik a kormányváltást, és esélyt adnak egy újabb 2/3-adra. Emellett minap bejelentették, hogy gyakorlatilag senkivel sem tudják elképzelni a közös kormányzást. Így a rájuk leadott voksok aligha eredményeznek a kormányváltást.

dilemma.PNG

Aki más, várhatóan a parlamenti küszöböt távolról ugató pártokra szavaz, az biztosan elvesztegeti a szavazatát. Tehát pont akkora hatással lesz a végeredményre, mintha otthon maradt volna.

Aki nem megy el szavazni, az mások kezébe adja a döntést, és egyértelműen Orbánt segíti, mivel az alacsony részvétel a Fidesznek kedvez. Ők a Kubatov lista segítségével egyenként megkeresik a szimpatizánsaikat és elviszik őket választani, míg a kormánnyal is elégedetlen bizonytalanok véleménye nem kerül kifejezésre. Nekik ajánlom az alábbi vicces és egyben tanulságos  videót:

http://www.comedycentral.hu/videok/h1s86u/valasztas-2018-emoke

Ha olyan, győzelemre esélyes egyéni jelöltet indítanak a kormánypártok, vagy legerősebb kihívójuk, aki a választó számára korrupciós ügyek, vagy eddigi közéleti szereplése miatt vállalhatatlan és pártpreferenciájától függetlenül büntetni szeretné ezt a jelöltet, annak érdemes a legerősebb ellenjelöltre szavaznia. /Fideszes „büntetendő” jelölt esetében az ellenzékre és fordítva/

Összességében a kormányváltás érdekében helyben a legesélyesebb ellenzéki jelöltre és listán valamelyik nagyobb ellenzéki listára (Mszp-Párbeszéd, DK vagy Jobbik esetleg LMP) érdemes szavazni, a kormány újraválasztásáért pedig a Fideszre. Az többi párt egyéni jelöltjeire leadott szavazatok csak töredékszavazatként hasznosulnak, sokkal kisebb súllyal, azaz nyilvánvalóan a Fidesz kormány maradását segítik elő.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr7513811540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.05. 10:53:47

A fő kérdés más:
- vissza az 1990-2010 közti orszárontázhoz vagy sem,
- szuverén államiság vagy együtt zuhanás a rothadó nyugattal.
süti beállítások módosítása