Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Az elkaszált parkolás...

avagy mi okozza a parkolási káoszt Kaszásdűlőn?

2019. október 10. - Béres András

Jelenleg kaotikus parkolási helyzettel kell szembesülniük a Bogdáni úttól északra élőknek. Mivel tömegesen használják P+R-ként a területet, az ott lakóknak gyakran esélyük sincs parkolni. A probléma megoldatlan, pedig az önkormányzat duplájára felsrófolt áron megvette a parkolóautomatákat, majd miután Tarlós megijedt a kibontakozó parkolási botránytól, leszerelték azokat. A fővárosi és a kerületi Fidesz harcát ismét a III. kerület lakosai szenvedik meg, hiszen nem oldódott meg a parkolási káosz, viszont sikerült elherdálni rengeteg kerületi közpénzt.

 parkolas.jpg

Mi a probléma oka?

Bár Tarlós István választási ígéretei között szerepelt a P+R parkolóhelyek számának jelentős növelés, ez sem valósult meg, sem a III kerület szélén, sem máshol Budapesten. Tarlós mulasztása miatt az agglomerációból bejövő autósok tömegesen P+R parkolónak használják a III. kerület azon részeit, ahol ingyenes a parkolás. Így olyan lakóterületeken okoznak parkolási káoszt, ahol az ott lakók, és az oda járók számára nagyjából elegendő parkolóhely lenne. Miután a parkolási zóna határa jelenleg a Bogdáni út, így az attól északra eső területet és Kaszásdűlőt használják P+R-ként, extra járműforgalmat generálva ezzel és ellehetetlenítve ezzel az ott lakók parkolását.

 parkolas2.jpg

A kerületi önkormányzat úgy próbálja kezelni a helyzetet, hogy folyamatosan kiterjeszti a parkolási övezetet. Ennek az a hátránya, hogy a probléma nem oldódik meg, csak kitolódik. Ha Kaszásdűlőn fizetni kell a parkolásért, akkor majd a Pók utcai lakótelepen lehetetlenül el a parkolás és így tovább. Ráadásul ezeken a területeken nem nagy üzlet a fizetőparkolás, mert a lakóknak nem kell fizetniük, és pénzért kevesen mennek oda parkolni. Emellett azokat hozza nehéz helyzetbe az önkormányzat, akik ott laknak ugyan, de például albérlőként nem tudnak lakóhelyet bejelenteni, így ők nem kapnak ingyenes parkolási lehetőséget. 

A kerület kérésére a Fővárosi Közgyűlés parkolási övezetet jelölt ki a Bogdáni úttól északra elhelyezkedő területen és a Kaszásdűlői lakótelepen. A III. kerületi önkormányzat a fővárosi döntés tudatában elkezdte a parkolóhelyek kialakítását és az órák beszerzését. Sajnálatos módon sikerült olyan közbeszerzést lebonyolítaniuk, aminek eredményeképpen dupla áron szerezték be a parkolóautomatákat, ráadásul az üzemeltetési költségük is extra magas, automatánként havi 50 000 forint, ráadásul ezt a költséget 2025-ig indexált áremelési lehetőséggel vállalta Óbuda. Így az automaták leszállítása és az üzemeltetés végül bruttó 706 millió forintjába kerül a kerületnek. Ez bő 100 millió forinttal meghaladja még az eredetileg becsült árat is.

Kerületi képviselőként kértem, hogy ismételjük meg a közbeszerzést, amíg nem kapunk reális ajánlatot. Ezt a javaslatomat a fideszes többség leszavazta. Bár a DBM Kft. Óbudának darabonként 3,25 millióért szállított automatákat, noha pár hónappal korábban Pécsre ugyanilyen típusú automatákat ennek a feléért, 1,6 millióért vitt. A cégnek nem volt nehéz nyernie a III. kerületben: Óbuda csak őket kérte, hogy tegyenek ajánlatot, vagyis nem volt verseny.

parkoloora.JPG

A parkolóórákat megvették, bár a botrányos beszerzést a sajtó is megtámadta. A fideszes döntéshozók szerint a parkolóórák okosabb szoftvere  miatt magas az ár, de szakértők szerint ez nem indokolja az ár mértékét. Íme egy erről szóló cikk:

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/04/18/ujabb-furcsa-parkolasi-csucsbiznisz-pecsre-feleannyiert-szallit-egy-ceg-mint-obudara/

Ezután az önkormányzat megbízásából felszerelték az automatákat és elkezdték bevezetni a fizetőparkolást. Ekkor hátrált ki a projektből a főváros. Bár régebben maguk döntöttek a parkolási övezet kijelöléséről, júniusban a botrányos beszerzés után, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes bejelentette, hogy a főváros tulajdonában lévő területeken (Reviczky ezredes utca és környéke) nem vezetik be a fizetőparkolást. Ez teljesen lehetetlen helyzetbe hozta volna az ott lakókat, ezért a kerület helyesen lemondott a fizetőparkolás bevezetéséről az egész övezetben. Ezután leszerelték a vadonatúj automatákat.

Sok lakó panaszkodott arra is, hogy ők a tervezett bevezetés már igényelték a kedvezményes parkolást, sorba álltak és kifizették ennek eljárási költségeit. Ezt ugyan újabb ügyintézés árán, de visszakaphatják. A testületi ülésen javasoltam, hogy az Önkormányzat - ha már hibázott- kárpótolja valahogy ezeket az embereket, de sajnos ezt sem fogadta el a fideszes többség.

Mi ennek a tragikomédiának a végeredménye?

  • Továbbra is parkolási káosz van a környéken, a lakók egy része kénytelen a szomszédos bevásárlóközpontban drága parkolót bérelni, mert esélytelen a parkolás a lakóhelye környékén, ráadásul nagy a forgalom, mert Kaszásdűlőig autóval jönnek be az agglomeráció lakosai.
  • Az önkormányzat elköltött bruttó 330 millió forint közpénzt parkolóautomatákra, (bár ennek kb fele lett volna a reális ár). Ebből a beruházásból 0 forint a bevétel, hisz nem vezették be a parkolást.
  • Az órák leszerelése is pénzbe került, erre kb 30 milliót költöttek az adófizetők pénzéből, és várhatóan később újra fel kell szerelni az automatákat és az sem lesz ingyen.

Összességében a probléma nem oldódott meg ideiglenesen sem, azonban eltékozoltak úgy bruttó 360 millió forintot. Arról, csak sejtéseink lehetnek, hogy mi történt az automaták reális értéke és a ár közötti mintegy 165 millió forintos különbséggel…

Az egész eset kitűnően bemutatja, hogy mennyire nem igaz, a Tarlós vezette fideszes főváros és a szintén fideszes vezetésű III. kerület jó együttműködése. Óbuda volt és a jelenlegi fideszes polgármesterének rivalizálása most hatalmas károkat okoz a kerületnek.

Mi lehet ezek után a megoldás?

Szerintem elsődleges feladat a parkolási káosz megoldása a környék lakóinak érdekében. Ezért rövid távon, mielőbb be kell vezetni a fizetőparkolást a tervezett területen. Természetesen a jogi lehetőségek adta korlátokon belül újra kell tárgyalni a parkolóautomaták árát és üzemeltetési költségét.

Hosszabb távon azonban a város határában építendő P+R parkolók jelentik a megoldást. Ha ezek jól működnek, akkor később akár meg is szüntethető a fizetőparkolás Kaszásdűlőn, annál is inkább, mert ez esetben, a minimális számú fizető autós miatt várhatóan veszteséges is lesz a projekt.

Fontos, hogy Tarlós terveivel szemben a P+R parkolók építése ne járjon természetkárosítással és tömeges fakivágással!  Elfogadhatatlan, hogy az Óbudáról épp a több zöldövezet miatt az agglomerációba költözött emberek érdekében a III. kerület fáit vágjuk ki. Ezért az Északi Városkapu projekt felélesztése keretében Békásmegyer határában a szántóföldön kellene kialakítani egy plusz HÉV megállót és körülötte egy hatalmas P+R parkolót.

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr6915161002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása