Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

A Környezetvédelmi Alap forrásainak megmentése

2012. február 21. - Béres András

124 ezres kerületünkben minden zöld és életünk minőségét javító lehetőség rendkívül fontos.

A 2012-es kiadáscsökkentés egyik legnagyobb vesztese a Környezetvédelmi Alap lett volna, hiszen költségvetésünk első fordulós változatában a tavalyi előirányzat 35%-ára csökkentek az Alap forrásai. Az idei költségvetés ugyan komoly megszorításokat tartalmaz, mégis elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a környezetvédelem kiadásait csaknem 65%-kal mérsékeljük, míg az Önkormányzat összes kiadásai „csak” 1,68%-kal csökkennek. A tiszta környezet és a fenntartható, környezettudatos magatartás, valamint ennek terjesztése beruházás a a jövőbe, így mindannyiunk érdeke – amellett, hogy sokkal olcsóbb ma fenntartható módon cselekedni, mint holnap kármentesíteni.

Az idei, csökkentett előirányzat megszüntetett volna olyan, évek óta sikeres programokat, mint a zöldterület-gondozási pályázati alap társasházak részére; jelentősen csökkentek volna az eddig sikeres „fogadj örökbe egy közterületet” program forrásai; de a  lakossági hulladékgyűjtő akciókra, komposztálásra és szelektív hulladékgyűjtésre is kevesebbet szánt a városvezetés.

A feladatok fontosságát felismerve kerületi zöld képviselőként módosító indítványt nyújtottam be a környezetvédelmi előirányzatok megtartása érdekében. Szerencsére a képviselő-testület támogatta a javaslat nagy részét, sikerült megtartani az Alap forrásait. Így ismét megnyílhatnak a már tavalyról is ismert pályázati források. A környezetvédelemre szánt pénzek megtartása érdekében tett erőfeszítéseknek viszont csak akkor van értelme, ha a társasházak, lakosok igénybe veszik, megpályázzák ezeket az összegeket. Ellenkező esetben ez a forrás elveszhet (legalábbis a „zöld célok” számára), és jövőre – nagy valószínűséggel – kisebb összeget különít el a költségvetés ilyen célokra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr135300350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása