Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Egyoldalú az Óbuda Újság!

2012. április 18. - Béres András

Az Óbuda Újság olvasói közül sokan érzik úgy, hogy az adófizetők pénzén fenntartott helyi lap csak a helyi vezetés érdemeit méltatja, és nem közli le az ellenvéleményeket.

Sokak szerint, mivel részint közpénzekből - a mi befizetett adónkból- tartják fenn a helyi médiumokat, jogos lenne az igény, hogy az újság lapjain érvényesüljön a politikai kiegyensúlyozottság.

A helyi lakosságot megilletné a hiteles, pontos és elfogulatlan tájékoztatás, a demokráciában mindenkinek joga van arra, hogy megszólalhasson a médiában. Az Óbuda Újságban a jelenlegi helyi politikai vezetők tevékenységéről számos cikk szól. Felmerül a kérdés, hogy az ellenzék kap–e elegendő lehetőséget a közpénzen nyomtatott sajtóban publikálni, erre sajnos a válasz, hogy aránytalanul kevés esetben kerül erre sor.

 

Ezért önálló képviselői indítvánnyal éltem, annak érdekében, hogy a 32 oldalas Óbuda Újságban 1 oldalas állandó felületet kapjanak az önkormányzati képviselők. Véleményem szerint az átláthatóság és a hiteles tájékoztatás érdekében indokolt, hogy a kerületi lakosok több, mint 46%-a által megválasztott képviselők is elmondhassák a véleményüket és a kormánypártokat támogató többségnek is joga van tudni, mit gondolnak mások. Több ellenzéki képviselő szintén kifogásolta az újság szerkesztési gyakorlatát, például a képviselők írásainak egyeztetés nélküli átszerkesztését. A javaslat megdöbbentő hozzászólásokat eredményezett, megtudtuk, egy régi fideszes képviselőtől, aki állítása szerint „sok éven keresztül (Tarlós István polgármestersége idején) az ellenzék keserű kenyerét fogyasztotta, megaláztatás porba tiprás, szánjának befogása „ volt az osztályrésze, hogy ehhez képest most elképesztően nagyvonalúak az ellenzékkel. Ha tudnánk milyen állapotok uralkodtak itt régen, önmérsékletet tanúsítanának és „nem állnánk elő ilyen bárgyúsággal”.  Megtudtuk, hogy a többség nem érti, miért is tartjuk aránytalannak a képviseleti rendszert, mivel ha nálunk is az angliai rendszer uralkodna, egyáltalán nem lenne ellenzéki képviselő a testületben. Javasolták, hogy adjunk ki saját pénzünkből lapot, mert az Óbuda Újság nem arra való, hogy ott a képviselők elmondhassák véleményüket. (blog bejegyzésem is bizonyítja, hogy megfogadtuk a kedves tanácsot)

Ezek után csak a polgármester indítványáról szavazhatott a testület, miszerint nem akarják pártok szócsövévé tenni az újságot, míg az eredeti javaslatot még szavazásra sem tették fel. Nem gondoljuk, hogy helytelen lenne szót adni ellenzéki képviselőknek, hisz különben az újság valójában a kormánypártok szócsöveként működik.

Az egész eljárás elég szomorú, hiszen a kormánypárti többség egész mást szavazott meg, mint amiről az előterjesztés szólt, ezzel elkerülve a valós vitát és állásfoglalást egy jogos kérdésről, így az Óbuda Újság közpénzen, továbbra is egyoldalúan tájékoztat az önkormányzat munkájáról.  
            A sokszínű nyilvánosság és kiegyensúlyozott, hiteles tájékoztatás mellett elkötelezett képviselőként nem szeretnék segédkezni abban, hogy bármely politikai erő saját céljaira használja a helyi nyilvánosságot, tehát van még tennivalóm ebben az ügyben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr665300315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása