Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Légszennyezettség a III. kerületben

2012. június 14. - Béres András

Jelenleg a III. kerületben, így egész Észak-Budán nincs légszennyezettségi mérőállomás.

2011 során csupán a nyári időszakban történt eseti mérés, ekkor nem észleltek a határértékeknél magasabb szennyezést. Budapesten azonban jellemzően a téli időszakban emelkednek a magasba a légszennyezettségi adatok. A kerületen két nagy forgalmú főútvonal is áthalad, illetve az elmúlt időszakban sokan átálltak a gázfűzésről szilárd vagy vegyes tüzelésre. Ezen tényezők jelentősen hozzájárulnak a levegőminőség romlásához. A felsorolt indokok alapján, a kerület lakosainak az egészsége védelmében, javasolt lenne egy mérőállomás kiépítése. Így kezdeményezésünkre a III. kerületi önkormányzat jelezte igényét egy állandó mérőállomásra.

A 4/2011 VM rendelet értelmében a PM10-részecskeszennyezés magas koncentrációja esetén szmogriadót kell elrendelni. Megállapítható, hogy mind a lakosság, mind a szennyezők nem rendelkeznek részletes információkkal a szmogriadó részleteiről, a szükséges teendőkről és a légszennyezés egészségügyi hatásairól. Az LMP ezért javasolta a III. kerületi közgyűlésnek, hogy szmog esetén egy részletesebb információs kampánnyal tájékoztassák a lakosokat, illetve a sport-, egészségügyi és oktatási intézményeket a szennyezés hatásairól. A tájékoztatóban különös figyelmet kell szentelni az érzékeny csoportokra (gyermekek, idősek, betegek, terhesek). Ez elősegítheti az önkéntes és kötelező intézkedések végrehajtását, a jogkövető magatartás kialakítását.

Javasoltuk továbbá, hogy az általános értesítésen túl a kerület vagy a főváros alakítson ki egy olyan tájékoztatási láncot, amely segítségével az illetékes intézményeket, képesek a megfelelő intézkedéseket meghozatalára annak érdekében, hogy a lakosok, tanulók minél kevésbé tegyék ki magukat a szennyezésnek. (Például szmogriadó alatt – már tájékoztatási szint felett – se menjenek ki az udvarra a gyerekek, ne sportoljanak a szabadban.)

Simon Gergely párttársam, az önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságának tagja segítségével az következő  lépéseket javasoltuk az önkormányzatnak:

  • kezdeményezze az illetékes minisztériumnál és hatóságoknál egy állandó észak-budai légszennyezettségi mérőállomás létesítését,
  • kérje fel a fővárost az 1330/2011. (X. 12.) Korm. Határozat alapján a levegővédelmi intézkedések elfogadására és a program kidolgozására,
  • indítson tájékoztató kampányt a szmogriadóról, valamint a légszennyezettség okairól és egészségügyi hatásairól az érintettek körében.
  • alakítson ki értesítési láncot a kerület hivatalos tájékoztatására.

 

Az önkormányzat elfogadta az indítványunkat, és remélhetőleg az illetékes fővárosi és országos hatóságok rövidesen megteszik a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a kerület lakossága időben értesüljön a légszennyezettségi adatokról és az ajánlott óvintézkedésekről.

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr715300439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása