Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselője

Béres András

Béres András

Hogyan hasznosul legjobban az EP szavazatom?

Kinek tudok segíteni, hogy EP képviselő legyen?

2019. május 22. - Béres András

A választások előtt mindig felmerül bennem, hogy "bennfentesként" írjak egy objektivitásra törekvő cikket arról, hogy hogyan hasznosulhat legjobban (a szavazó szándékai szerint) a választásokon leadott szavazat. Ezt az EP választás kapcsán sem úszod  meg. :-)

Szerintem  az alábbi 3 jelölt helye "billeg", azaz az ő bejutásuk nem biztos, de van rá reális esély, tehát az ő sorsukról, mandátumukról dönt az Ön szavazata. Az alábbiakban részletezem, miért gondolom így.

3_jelolt_02.jpg

 

Az egyik fontos kérdés: Mi az EP választások tétje, mi lesz az eredmény üzenete?

Sajnos az ellenzék most elmulasztott egy történelmi lehetőséget. Figyelembe véve, hogy a magyar lakosság döntő többsége egyelőre EU párti, lehetőség lett volna arra, hogy az EP választást egy Európáról szóló népszavazássá tegyük, az Európa-párti pártok és az euroszkeptikusok között. Ehhez egy közös listán kellett volna elindulniuk az ellenzéki pártoknak. Lengyelországban ez sikerült, míg nekünk sajnos nem. Egyetlen közös lista indul csak az ellenzéki oldalon, ez az MSZP-Párbeszéd.  Több kísérlet volt más pártokat bevonására. Szóba került, hogy Dobrev Klára vagy akár Cseh Katalin vezesse a többpárti közös listát. Sajnos ezt a törekvést a szóban általában összefogáspárti DK is elutasította.

Ezek után szinte biztos a Fidesz nyeri meg az EP választást. Ez akkor is így lenne, ha nem élnének vissza a hatalmukkal, nem lehetetlenítenék el az ellenzék kampányát a médiaszereplés ellehetetlenítésével és az állami támogatások visszatartásával.

A kérdés csak az maradt, hogy ki lesz a második, és hogy a szavazatok hány százalékát kapja meg a Fidesz.

A kormánypárt a Kubatov lista segítségével elviszi választani majdnem az összes szimpatizánsát. Ezért a demokrácia érdekében nagyon fontos, hogy az ellenzékiek közül is minél többen elmenjenek szavazni. Tehát, ha Európa-párti vagy, ha nem vagy elégedett a kormánnyal, akkor mindenképpen menj el választani és szavazz valamelyik ellenzéki pártra!

A második helynek szimbolikus jelentősége lesz a belpolitikában a következő években. Nem mindegy, hogy ki lesz a Fidesz alternatívája. Erre most 2 listának van a leginkább esélye, a Jobbiknak és az MSZP-Párbeszédnek. A kérdés egyszerű, ki legyen az ellenzék vezető ereje,  kinek legyen több képviselője Brüsszelben, a jobboldali radikális, nemrég még EU zászlót égető, euroszkeptikus Jobbiknak, vagy a vörös-zöld összefogás  közös listájának, az MSZP-Párbeszédnek?

Ha úgy érzed, hogy jobboldalról kell és lehet majd leváltani a Fideszt, akkor a Jobbikra érdemes szavazni, ha baloldali, demokratikus változásra vágysz, akkor az MSZP-Párbeszéd második helyét tudod elősegíteni a szavazatoddal.

Mit ér a szavazatom, mit tudok még befolyásolni?

Ha hiszünk a közvélemény-kutatásoknak, és utólag általában beláthatjuk, hogy elég jól mértek, akkor a várható eredmény az alábbi:

Fidesz 13-14 mandátum

MSZP-Párbeszéd 2-3 mandátum

Jobbik 2-3 mandátum

DK 2 mandátum

Momentum 1 mandátum

LMP, MKKP, Mi Hazánk 0 mandátum

Íme egy erről szóló cikk: https://444.hu/2019/05/15/minden-idok-legnagyobb-fidesz-gyozelme-erik

 mandatumbecsles.JPG

( A becslés a DK megerősödésével úgy változott, hogy nekik 1 helyett 2 mandátumuk lehet)

 

Mi következik mindebből?

Az Te szavazatod most arra lehet jó, hogy eldöntsd egy még billegő mandátum sorsát.

Már csak azt kell megválaszolnod, hogy ki az, aki a Te segítségeddel még épp kijuthat Brüsszelbe? Ki az akit az eddigi teljesítménye alapján segíteni szeretnél?

A Fidesz listáról jó eséllyel 13 képviselő jut be az EP-be, az ő esetükben az a kérdés, hogy a  14. helyen álló Kovács István képviselő lesz-e. Ha  Kovács István rajongó vagy, akkor miatta érdemes a Fideszre szavazni.

Az MSZP-Párbeszéd közös listáról is szinte biztos az első két helyen álló képviselő bejutása. Így mivel Tóth Bertalan pártelnökként nem megy Brüsszelbe  Újhelyi István és Szanyi Tibor helye biztosnak tűnik. Itt az a tét, hogy   Jávor Benedek, aki már bizonyított Brüsszelben folytathatja-e  példaértékű EP képviselői munkáját.

A Jobbik esetében is biztosnak látszik a 2 hely, ha a párt nagyon jól hajrázik, akkor a harmadik helyen lévő agilis szóvivő, Jakab Péter is nyerhet mandátumot.

A DK erős kampány után két biztos helyre számíthat. Így Dobrev Klára és Molnár  Csaba várhatóan biztos képviselő lesz. Gyurcsányék esetében a 3. helyen álló a fiatal politikus, Rónai Sándor mandátuma a tét. Az eddigi mérések szerint neki kisebb az esélye, mint Jávor Benedeknek, vagy Jakab Péternek.

A Momentumot mindenki a bejutási küszöb fölé méri, így egy képviselőjük szinte biztosan lesz, így egy fiatal, progresszív párt politikusával bővülhet a magyar EP képviselők listája.  Arra azonban minimális az esély, hogy a párt a szavazótáborát pár nap alatt megduplázva két mandátumot is elnyerjen.

Az LMP-t , a Mi Hazánkat és a Kétfarkú Kutyapártot a belépési küszöb alá mérik, ráadásul a mérések azt mutatják, hogy a Fidesz erős mozgósítása az eddiginél magasabb részvételt fog eredményezni. Ez azt jelenti, hogy megemelkedik a küszöb eléréséhez szükséges szavazatok száma, ami tovább rontja ezen pártok esélyeit. Így az ezekre a pártokra leadott szavazatok nagy valószínűséggel elvesznek.

Ha már személyekről beszélünk, röviden bemutatom a 3 jelöltet, akinek a sorsáról dönthetsz:

Jávor Benedek a Párbeszéd 46 éves politikusa  a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumba járt majd az Eltén ökológia szakon diplomázott és biológia tudományokból doktori fokozatot szerzett. 2003-2008 között a Védegylet szóvivője. 2010-2014 között országgyűlési képviselő, 2014-től EP képviselő. Az előző ciklusban ő volt a legaktívabb magyar EP képviselő, Paks2 ügyében sikerült elérnie számos titkolt dokumentum nyilvánosságra hozatalát. Több korrupciógyanús ügyet sikerült felgöngyölítenie, például ő indította el a Tiborc István visszaéléseit felderítő Elios botrányt.  751 képviselő közül elnyerte 2019-es Év EP-képviselője díjat Környezetvédelem kategóriában.

Jakab Péter  A 38 éves politikus a Jobbik miskolci polgármester-jelöltje volt 2014-ben, 2016-tól a Jobbik szóvivője, 2018-tól országgyűlési képviselő. Több politikai akcióval igyekezett felhívni a figyelmet az állami média elfogultságára és a Fidesz visszaéléseire.

Rónai Sándor 30 éves, az ELTE Társadalomtudományi karán diplomázott, korábban gépipari-számítástechnikai technikus képesítést szerzett. Angol és német nyelven beszél. A párt alapító tagja és első választókerületi elnöke Dunakeszin, ahol feleségével és kislányával él. 2014. októberében Pest megye Önkormányzatának képviselőjévé választották. Középiskolai és egyetemi tanulmányai alatt eladóként a Decathlonnál, diplomája megszerzése után pedig nemzetközi kapcsolattartóként a Hewlett-Packardnál dolgozott. 2018 óta a Demokratikus Koalíció szóvivője.

Összegezve tehát, ha személyekben gondolkodunk, akkor egy ellenzéki szavazónak azt érdemes eldöntenie, hogy a párbeszédes Jávor Benedektől a jobbikos Jakab Pétertől, vagy a dk-s Rónai Sándortól várja, hogy többet tesz az ország és az ő érdekeiért Brüsszelben? Jávor esetében az MSZP-Párbeszéd 1-es számú közös listája, Jakab érdekében a Jobbik lista, míg Rónai esetében a DK 6-os listája a leghatékonyabb szavazat.

A pártok versenyében a leglényegesebb eldönthető kérdés, hogy az MSZP-Párbeszéd vagy a Jobbik végezzen-e a második helyen és legyen a Fidesz alternatívája, ha ez a fontos, akkor az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik közül célszerű választani.

A bejegyzés trackback címe:

https://beresandras.blog.hu/api/trackback/id/tr1514846998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.22. 15:24:51

A lényeg: kevesebbet ballibát Brüsszelbe! Különösen jó, ha kevesebb ott a Jakab-féle kriptoballiba.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.05.22. 22:21:04

Én inkább az LMP-re voksolnék zöldként. Sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy az LMP szerez 1-2 mandátumot, mint annak, hogy Jávor Bence bejut 4. helyről. Kedvezménnyel 3-ról, tudom. Amúgy meg Bence botjának azt mondtam, lépjen vissza az LMP-be és rászavazok. :) Becsszó. kilonem100.blog.hu/2019/05/22/ep-kampany_a_hatarzar_nem_allitja_meg_a_klimavaltozast

Uni1002 2019.05.23. 09:54:09

Csak fideszest ne! Amúgy is fel vannak lógatva, vagy függesztve. Tomikát meg különösen nem!

Uni1002 2019.05.23. 09:55:41

@MAXVAL bircaman közíró: Csak fideszest ne! Amúgy is fel vannak lógatva, vagy függesztve. Tomikát meg különösen nem!

Uni1002 2019.05.23. 09:57:57

@MAXVAL bircaman közíró: Így beszél egy fidesz birka! Minél nagyobb a nyáj, annál jobban pusztul a táj...

Uni1002 2019.05.23. 10:01:43

@MAXVAL bircaman közíró: Így beszél egy fidesz birka! Minél nagyobb a nyáj, annál jobban pusztul a táj...

TmDi 2019.05.23. 10:54:37

Nem kérdés: JÁVOR BENEDEK ! A többiek max a fidessnél jobbak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.23. 13:20:57

@iii:

Igen, nem probléma nemzeti nagytőke kiépülése, viszont nagy probléma, ha nem leszünk képesek csökkenteni a háttérhatalom hatalmát.

Soros térségünk legaktívabb háttérhatalmistája, s nem egyedül van, szóval mit számít a kora?

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.05.23. 13:23:44

@iii: fogsz egy mérést és úgy mutatod be, mint A KUTATÁSOK. :) 3-4-5-6-7%-ot is mértek az LMP-nek az elmúlt hónapban.
Azért megmosolyogtató, hogy a 2-3%-os hibával mérő bizonytalan adatok közül egyet kiemelve ilyen biztosra mész.. 5 éve a DK-t, az EGyütt-et és az LMP egyaránt 5% alá mérték. 2, 1, 1 mandátumot kaptak, 9, 7 és 5%-ra. Így került be Jávor. De most a 3-4. helyről nincs esélye ezt mindenki tudja. Sajnos. Teszem hozzá. Én a Momentum és az LMP bejutásának szurkolok.
Az egész DK-t viszont becserélném Jávorra szívesen. Ha van rá mód. :)
Az MSZP-nek meg kéne előznie a Jobbikot és kb. 15%-ot kéne elérnie, hogy meglegyen a 3 képviselő — és Tóth vissza kéne lépjen, ami tegyük fel nem kamu és meglesz. Mindkét feltétel irreális. A Jobbik erősebb, mint a szocik, akik 12% alatt teljesítettek legutóbb most pedig 10%-ra mérik max. őket. Nem lesz 3 mandátumuk. A 2 se biztos sajnos. Durva esetben a Fidesz elvisz minden szavazót. Én az MSZP körül nem láttam mozgolódást. Nincs élő szavazó, aki az egymást utáló Szanyi és Ujhelyi párharcra lenne kiváncsi szerintem.

invalid user name 2019.05.24. 05:45:25

John Nash meg libáért vette a Nobel-díját

viharsarki 2019.05.24. 10:11:49

A felmérés adatai jócskán megváltoztak. A Fidesz a jelek szerint bejut, ám aki próbált tájékozódni elnökük távlati terveiről, az sejti, miután a Néppártban nem lesz vezető szerepe szélsőjobb pártjaihoz csatlakozik. Ez pedig rontja a közös Európa esélyeit, s nem is lesz akkora befolyása a mi országunkat érintő kérdésekbe. Az LMP nagyon inog, senki sem jósolja bejutását. A jobbikat kiütötte a leszakadó pártrésze,annak főleg utübbi kisérlete Türükszentmiklóson. s a törekvés a gárda ujraélesztésére. A második helyre az MSZP Párbeszéd, és a DK egsformán esélyes

törzsmókus 2019.05.24. 13:05:52

> Ha úgy érzed, hogy jobboldalról kell és lehet majd leváltani a Fideszt, akkor a Jobbikra érdemes szavazni,

te vagy egy kő alatt éltél az elmúlt években, vagy szándékosan próbálsz félrevezetni.
a Jobbikot legkésőbb 2015 óta jobbról előzi a fidesz; akiknek ez nem tetszett, azokat a fidesz Mi Hazánk néven kivásárolta a Jobbikból…

törzsmókus 2019.05.24. 13:07:30

> Itt az a tét, hogy Jávor Benedek, aki már bizonyított Brüsszelben folytathatja-e példaértékű EP képviselői munkáját.

ha ezt a maszop egy pillanatig is komolyan gondolta volna, akkor nem billegő helyre tette volna őt
süti beállítások módosítása